用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 QE 難入 ?(2020 Sep Year10)
樓主: Christinelan
go

QE 難入 ?(2020 Sep Year10)  

回覆 kokok123 的帖子

有聽人講過關於QE嘅事但個人意見
好多關於QE嘅負評
基本上係英國全部學校都有嘅通病
只係有人討論定冇人討論

識有QE學生讀埋大學
有D好sharp好叻 有D就普通
間間學校都係咁
有叻有唔叻

有能力嘅去一次tour
問下老師其實已經見真章

回覆 kiwang 的帖子

幫QE講好說話
我覺得間學校根本就唔需要咁多活動設施,學費有大部分用在這些學生生活上
學校是讀書的地方,應該安安靜靜讀書,安份守己

kokok123 發表於 20-7-21 17:45
回覆 angelleungyp 的帖子

有事情為什麼不直接post出來?成日話會del 我又未見過你照講啦,比多D人睇, 這 ...

Pls check pm

謝謝你PM
但我的意思是,有任何問題其實可以放出去討論,這樣對於一些就讀QE的學生很不公平
我有兩位以前補習學生讀這間學校

回應此post的問題,是否難入
基本上,除了eton,英國所有學校都不難入,尤其是中小學

回覆 candy_媽媽 的帖子

但係學校成績keep住英國前十
大學destination keep住好
2020年學生要全面,唔係舊年代死讀書
我都冇話QE一定最好
仲有好多有tradition 有野玩嘅好學校
QE只佔一例

回覆 kokok123 的帖子

EK係咁,永遠有一兩間學校有人好唔鍾意,有school visit過根本就知上網睇人講冇咩參考價值

QE以前衰過del comment,唔知咩事係咁比人放大
d 私校 sex abuse/ 賠錢比學生掩口冇人講
ruthin校長單野完成冇人提

唔好因為個別一兩個事件影響揀學校,我都唔係特別鍾意QE,好貴
但係揀學校睇3樣野:成績/ 環境/ 寄宿比例,客觀條件QE係唔錯
就算唔係呢間,都仲有好多選擇

angelleungyp 發表於 20-7-16 15:09
英國大把好學校,為何選QE。這間學校點止那麼小事咁簡單。還有很多精彩在背後。
...

Hello, 可以pm 我嗎?想了解一下哩間學校

可否PM? 謝

kokok123 發表於 20-7-22 16:34

謝謝你PM

其實是有不少家長,甚至學生寫過,我也曾經睇過 , 大約3-4年前 ,有好多個Post 講這間學校 ,後來EK收到律師信 ,律師信的內容管理員在置頂也Post 過 , 之後有關這學校的帖要全部刪除 ,所以相信這裡家長不是不想放出來討論 , 而是寫出來都會刪帖,又或者引發被訴訟。

Ruthin校長的事我都在這個海外版睇到有家長寫 ,不過都一段時間,相信都沉哂底。

學校好與唔好 ,作為家長除了上來呢度睇下問下,看看有沒有讀過學生或家長 ,用家就會清楚 , 多上學校網頁 、FB and IG , 英國 D升學討論區了解多一D , 甚至可以的話去School visit  。

可否PM, thanks.

angelleungyp 發表於 19-11-23 16:02
Queen Ethelburga's College, York
大家去這間學校維基百科的 reference 去睇清楚的「精彩」新聞先,是否 ...

可否PM?  Thank you!

Please PM, thanks.

回覆樓主:

請問有冇讀緊QE嘅小朋友家長可以分享下?如果唔方便,可以pm嗎?

db7mu23 發表於 19-11-14 10:42
睇PM
再考慮 !

請問可以PM我嗎?謝謝!(emoji)

我也想知道QE, 方便的話,請pm, 謝

db7mu23 發表於 19-11-14 10:42
睇PM
再考慮 !

可以PM我嗎 ?謝謝你!

回覆樓主:

可否PM我?

反而想知道點解去考就一定收?係咪會超額收生然後入學至再踢成績唔達標既人出校?

回覆 db7mu23 的帖子

PM, pls