用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真VS聖母VS德望
go

崇真VS聖母VS德望

請教大家點揀

回覆樓主:

好明顯唔同級數喎! 當然是Good Hope啦!

Yes

GH for sure

學想上講,唔同級數喎

有咩要考慮?

回覆樓主:

德望 > 崇真 > 聖母

點解要問呢?

回覆樓主:

等人知道佢有乜offer

Poyau 發表於 19-11-12 10:07
德望 > 崇真 > 聖母

感謝

Poyau    發表於 19-11-12 13:37

Cherry7443 發表於 19-11-12 10:21
點解要問呢?

驚GH太谷,想住其他兩間是否會輕鬆些

Melody99 發表於 19-11-12 11:08

GH會深些, 但你想唔想入一間好中學 !
其他 2 間同GH 都有一個距離。

唔好成日俾啲路人甲乙丙誤導。谷定happy school, 好多時其實只是人云亦云嘅刻板印象。GH如果妳英文ok, 有正常學習能力, 其實唔係想象中辛苦。初小唔計改正, 基本上唔會多過5樣功課。除咗英文, 其它亦冇特別教深。

考到GH已經係實力證明
不妨考慮吓小朋友適合那間

GH 及聖母功課都唔會輕鬆, 既然女兒考到GH, 還顧慮什麼?

回覆 ok3 的帖子

想請教下其實點解經常傳出德望好谷,谷在課程深?功課多?老師要求高?因為囡囡細b今年都有幸有offer,但真心都係好驚谷,同跟唔上。想問下細b會唔會跟得好辛苦,老師多support嗎?謝謝。

ok3 發表於 19-11-13 18:02
唔好成日俾啲路人甲乙丙誤導。谷定happy school, 好多時其實只是人云亦云嘅刻板印象。GH如果妳英文ok, 有正 ...

我囡都考到德望但個個都話好谷,一年班要留班,有D擔心

yukielf_barbie 發表於 19-11-16 17:35
回覆 ok3 的帖子

想請教下其實點解經常傳出德望好谷,谷在課程深?功課多?老師要求高?因為囡囡細b今年都 ...
聽講前校長時比現在多功課&考測, 啲人可能仲停留喺當年嘅印象啩! 唔係有小朋友讀緊嘅, 有幾多人真係會深入了解?!

除咗英文 (啲worksheet應該比一般深外), 其餘課程冇特別教深, 都係用返嗰個年級嘅書. 功課亦唔見特別多, 初小唔計改正, 基本上都係幾樣咁, 我見亞女好多時喺學校已做完(一星期有3日有功課堂). 不過要留意GH係英小, 如果英文唔好, 真係可能會比較辛苦.

細B辛唔辛苦我諗係睇人(我成日覺得我屋企個件細B好得閒). 不過GH多數係大B就真. 至於老師多唔多support, 正正常常我諗老師唔會特別點理你 (GH一班40幾人). 你有嘢要幫手, 主動搵老師, 老師都幫你嘅.

liencheng 發表於 19-11-17 08:28
我囡都考到德望但個個都話好谷,一年班要留班,有D擔心
一年班要留班, 相信邊間小學都會有. 但我估有都係零星個案. 起碼當年圍內冇聽人話小一要repeat. 轉校就有

ok3 發表於 19-11-18 14:14
聽講前校長時比現在多功課&考測, 啲人可能仲停留喺當年嘅印象啩! 唔係有小朋友讀緊嘅, 有幾多人真係會深入 ...

多謝你呀,想問老師嚴格麻?

liencheng 發表於 19-11-18 14:53
多謝你呀,想問老師嚴格麻?
如果你問紀律上, 相信老師有嚴厲亦有比較鬆嘅. 不過GH啲女仔一般都ok嘅. 小學生, 仲要係女仔, 相信唔會太曳啩. 我反而覺得老師對字體(無論中英)比較嚴格, 亞女好多時因此要改正或考測時被扣分