用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 弱弱一問:有無家長唔識英文,而小朋友讀緊國際小學 ...
go

弱弱一問:有無家長唔識英文,而小朋友讀緊國際小學

有見過,不過真係唔多。

回覆樓主:

其實我自己就系

回覆 zp1875 的帖子

你小朋友已經讀緊?定係你驚自己唔識英文,會影響佢考入和入讀?
唔識英文,係完全唔識聽唔識講,定係聽ok講唔掂?父母都係想比能力範圍內最好的教育比仔女,你覺得IS好、適合佢,咁就得。

好奇如何能通過面試,吾以為全部國際學校都係用英文?

回覆 peter1 的帖子

唔少學校interview唔見家長的。

zp1875 發表於 19-11-11 20:36

如果聽得明,唔識講,平常不大問題,係見家長有時,你只可聽佢講冇得交流下。但如果聽都聽唔明都幾麻煩,學校有時會打電話來,例如小朋友唔舒服,放學特別安排,你溝通唔到,有些學校可能有D staff還可說中文,但有D真係只有校工識講,或者你要叫菲傭代聽。
可能找ISF,yew Chung, CIS etc 呢D,會多職員說中文,也會出中通告。
不過家長唔識英文也有好處,呢D小朋友的中文通常講得好好,因為逼著要多講。

peter1 發表於 19-11-12 00:36

一DD,例如就幼稚園初小:
ISF, CIS 家長可用中文面試,廣東話都得。
FIS, GSIS 是小朋友自己入去,全程不用in 家長。
ESF :K1要家長一起入,Y1就分開in家長。
ICS : 小朋友及家長分開自己in。

我仔嗰間, Office職員全部識講廣東話,但老師就完全唔識。最近派通告話見家長,如果家長不諳英文,可帶識英文的親人一同前往。但學校通告和通訊全是英文,屋企至少要有一個人識睇先至搞得掂。

Jane1983 發表於 19-11-11 21:31

你小朋友已經讀緊?定係你驚自己唔識英文,會影響佢考入和入讀?

小朋友讀緊幾個月,目前學校通告都搞得定,但最近老師約我見面傾小兒進度,我就不知所措了。識睇簡單D文字,聽少少,說唔出。同埋平時見到同學仔的家長,我由於溝通唔到都避而远之。都自卑呀!

peter1 發表於 19-11-12 00:36

面試時,只有小兒去面試。無需見家長

964000 發表於 19-11-12 08:38
如果聽得明,唔識講,平常不大問題,係見家長有時,你只可聽佢講冇得交流下。但如果聽都聽唔明都幾麻煩, ...

尋日就系校巴去唔到學校,老師通知家長接返小朋友,好彩聽到幾個單字估到意思。以後就漫漫長路……(emoji)

有無英文ok的親友?搵人傍住一齊見老師,就好好多。

如果閱讀ok,只係聽同講的問題,建議你開心見誠同老師講,因為如果老師唔知你唔太聽得明,下次有緊要嘢要通知你,佢又以為講左你明,就可以好大問題。如果佢知道,起碼佢會講慢啲,或者淺白d,又或者send email 比你。

如果自卑會激發你努力學好英文,咁無所謂。但如果你的自卑會令你唔開心,咁我勸你無需要。
人生階段唔同,你為人母,最緊要係教好仔女。你英文叻,當然好,但因為種種原因英文唔掂,亦無礙你做個好媽媽。加油呀!

964000 發表於 19-11-12 08:47
一DD,例如就幼稚園初小:
ISF, CIS 家長可用中文面試,廣東話都得。
FIS, GSIS 是小朋友自己入去,全程不 ...

清楚。謝謝

zp1875 發表於 19-11-12 10:09
小朋友讀緊幾個月,目前學校通告都搞得定,但最近老師約我見面傾小兒進度,我就不知所措了。識睇簡單D文字 ...

我都系。

小朋友大個應該個問題冇咁大,有乜野靠佢自己同老師溝通
小朋友太細個就唔太方便,始終有好多野仍然需要家長嘅support同向老師了解。如果有識英文嘅監護人或工人姐姐幫助做翻譯可能會好d

zp1875 發表於 19-11-11 20:36

我覺得都幾有難度,唔係面試問題,係之後初小嘅學校生活好多時家長都會想參與,間唔中接放學見到老師都會傾下小朋友情況,有陣時睇完通告都會有好多濕濕碎碎小問題想問番老師,好難想像完全唔同學校溝通接觸。

考入去唔太大問題, 之後係會有少少唔方便, 但學校又唔會因為咁歧視小朋友~

我太太就係英文唔好, 所以目前大部份家長活動我都要親自出席, 目測普遍家長英語都非常流利, 我諗如果有一日我不在港工作, 我會聘請一個全職助理協助我太太順便代我跟進一切小朋友學習事務~