用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 弱弱一問:有無家長唔識英文,而小朋友讀緊國際小學 ...
樓主: zp1875
go

弱弱一問:有無家長唔識英文,而小朋友讀緊國際小學 [複製鏈接]

其實你仲要考慮將來小朋友同你溝通嘅問題……我仔一向英文比中文好好多,但屋企得我一個人可以講流利英文,佢同其他家人已經係用廣東話溝通,不過廣東話仍然係麻麻哋。尋晚我同老公好開心咁用廣東話傾偈,傾到有講有笑,我個仔就似乎聽唔明,我偷偷望到佢眼角有眼淚。之後我用半中半英嘅方法交代返我哋嘅談話內容(主要係將啲名詞轉返做英文),佢就笑返開心晒。而家我係不斷做人肉翻譯,試過返返下工長老打嚟問我仔講的英文嘅中文係乜嘢,如果唔係佢哋兩個完全係雞同鴨講……

zp1875 發表於 19-11-11 20:36
弱弱一問:有無家長唔識英文,而小朋友讀緊國際小學

我見有日本人媽咪唔識英文,要個仔做翻譯.

bigbighei 發表於 19-11-20 18:51
我見有日本人媽咪唔識英文,要個仔做翻譯.

學校都有韓國媽媽、日本媽媽唔識英文,但佢地好齊心(比其他國籍媽媽齊心好多),自己圍內媽媽會互相幫忙、互通消息,仲自發組織義工隊做好多PTA 義工,如幫學校籌款晚會佈置及搞日本/韓國美食攤位,深受其他媽媽尊重愛戴(雖然無必可單對單溝通到)。

香港媽媽們真自愧不如!

Activehealth 發表於 19-11-20 19:18
阿仔ESF學校都有韓國媽媽、日本媽媽唔識英文,但佢地好齊心(比其他國籍媽媽齊心好多),自己圍內媽媽會互 ...

佢地真係好好人又團結,這幾天冇學番,兩個日本媽媽幫手照顧幾個女仔一整天,又去食飯又去踩單車,萬分感激。

zp1875 發表於 19-11-11 20:36
弱弱一問:有無家長唔識英文,而小朋友讀緊國際小學

你好,其實我也跟你有類似情況,想小朋友讀國際學校,請問你小朋友讀緊邊間呀?

Which international school is your kid studying ?

Jane1983 發表於 19-11-12 12:54
回覆 zp1875 的帖子

如果自卑會激發你努力學好英文,咁無所謂。但如果你的自卑會令你唔開心,咁我勸你無需 ...

Thanks Jane

Jane1983    發表於 19-12-1 10:33

回覆 Jane1983 的帖子

其實我反而擔心仔女英文會比人差,始終其他母語係英文講既機會多好多

回覆 janicelwy 的帖子

如果由小學開始讀,又唔覺得小朋友會因為父母唔係native speaker而吃虧,英文會比白人同學差。呢d其實好睇個人,有無多閱讀,有無留意世界、感受生活。父母個個月萬萬聲交學費比佢讀IS,為佢打開一度我小時候發夢都唔咁想的門,算係咁,唔好再會自己唔係native speaker而費煞思量。
以前有同事初中去英國,前後10年,英文口語全港式,仲唔流利。有時候有d嘢要睇個人造化。

zp1875 發表於 19-11-12 10:09
小朋友讀緊幾個月,目前學校通告都搞得定,但最近老師約我見面傾小兒進度,我就不知所措了。識睇簡單D文字 ...
又唔好太擔心,我英文都唔太好,我囡幼稚園時讀國際班,雖然有本地老師可以幫手翻譯,但我仍然用好差的英文慢慢同net 班主任溝通,一年之後進步好多,聽明8成,講就6成啦!而家轉左讀IB都2年啦,當然英文同其他家長比係差好遠,但起碼能夠同老師溝通到,不過寫email就仲係我一大弱項
加油,勇敢d去講英文,外國人係呢方面都幾包容
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆 zp1875 的帖子

Zp1875媽媽,
你真的不需要「弱弱的」,大家是中國人,不懂英文是很正常的事。請記著去讀國際學校的是你的孩子,不是你,因此無須因為父母不懂英文而成為弱弱的。

英美華人不少不曉英語,終身在華人餐館洗大餠,他們的孩子入讀平常的平民學校,長大了照樣是哈佛,麻省理工的高材生。

愈是缺乏愈是謙虛,這些素質十分值得孩子學習,也是另類身教,凡事總有得失,這個「弱弱的」能成為孩子未來的「亮點」也未可知。

祝生活愉快!

Annie

‹ 上一主題|下一主題