用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Ielts

請問續visa讀sixth form 考邊種ielts?(喺英國考)

喧嘩 發表於 19-11-10 17:43
請問續visa讀sixth form 考邊種ielts?(喺英國考)
Year 11 to year 12?

喧嘩 發表於 19-11-10 17:43
正常應該GCSE一個VISA,A Level再申請一個新VISA,應該唔需要考IELTS

yiphalook 發表於 19-11-10 18:08
正常應該GCSE一個VISA,A Level再申請一個新VISA,應該唔需要考IELTS

要,因為要轉校

之前有過T4 Child visa既話唔洗IELTS

https://www.gov.uk/tier-4-general-visa/knowledge-of-english

hsm5656 發表於 19-11-10 18:33
之前有過T4 Child visa既話唔洗IELTS

https://www.gov.uk/tier-4-general-visa/knowledge-of-english

新學校話我女英文好,唔洗考ielts,但agent話一定要, 因為要申請visa

喧嘩 發表於 19-11-10 18:36

新學校話我女英文好,唔洗考ielts,但agent話一定要, 因為要 ...

如果淨係續簽證應該唔使喎,我之前中五升中六續簽證都無IELTS,不過你想就同agent確認清楚先

hsm5656 發表於 19-11-10 18:42
如果淨係續簽證應該唔使喎,我之前中五升中六續簽證都無IELTS,不過你想就同agent確認清楚先
...

你係唔係轉校?因為我轉校,如果唔轉就唔駛

喧嘩 發表於 19-11-10 18:43

我唔係轉校,但係就算轉校都應該唔洗IELTS

hsm5656 發表於 19-11-10 18:45
我唔係轉校,但係就算轉校都應該唔洗IELTS

佢豁免個要求係’you have studied in the UK before as a Tier 4 (Child) student’

喧嘩 發表於 19-11-10 18:43

Agent同你講話唔轉校就唔使考IELTS?乜logic?
新校出咗CAS未?

yiphalook 發表於 19-11-10 19:10
新校出咗CAS未?

佢冇同我講唔轉校唔洗考,因為學校直升果d全部都唔洗考,我其實質疑左佢好多次,但佢死都話要

yiphalook 發表於 19-11-10 19:10
新校出咗CAS未?

佢話等埋我個ielts result先

hsm5656 發表於 19-11-10 18:46
佢豁免個要求係’you have studied in the UK before as a Tier 4 (Child) student’

見到啦,我俾agent 睇下先,thx

喧嘩 發表於 19-11-10 19:13

見到啦,我俾agent 睇下先,thx

hsm5656 發表於 19-11-10 19:17

唔該晒你呀,我問緊agent, 佢話英文程度對佢地黎講好緊要喎,我話我知,但呢度寫左個exception 喎,佢再問我,咁你幾時有gcse成績,佢都唔知係米路,8月中先有成績,9月點開得切學呀

喧嘩 發表於 19-11-10 19:46
唔該晒你呀,我問緊agent, 佢話英文程度對佢地黎講好緊要喎,我話我知,但呢度寫左個exception 喎,佢再問 ...

一係你自己申請囉,簽證又唔使一定要有中介

喧嘩 發表於 19-11-10 19:13
佢話等埋我個ielts result先

會唔會係學校要求?

hsm5656 發表於 19-11-10 19:48
一係你自己申請囉,簽證又唔使一定要有中介

但我要佢俾Cas 我

SIYip 發表於 19-11-10 19:55
會唔會係學校要求?

冇囉就係,我諗住再email 問學校,白紙黑字