用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已有offer : 音小 vs 聖母 vs 高主教 vs St. Clare 點 ...
go

已有offer : 音小 vs 聖母 vs 高主教 vs St. Clare 點簡?

家住佐敦
已有offer : 音小 vs 聖母 vs 高主教 vs St. Clare 點簡?
請指教.....

論聯系中學dse成績, St. Clare 最好

St Clare, 除非有其他龍女校選擇

回覆樓主:

全部都是私小, 樓主是博抽津小? 如果是, 考慮又不同。

回覆樓主:

論DSE 聖嘉勒 > 高主教 > 音中 > 聖母
聖嘉勒B2可升書院
高主教/聖母B2未必夠位上書院
音小一條龍上音中

回覆 assado 的帖子

我20分 , 睇下18號抽唔抽到mary knoll 收結果, 如果冇我就要揀私小....你點睇?

回覆樓主:

高小好似吾俾抽獎。

assado 發表於 19-11-10 12:24
高小好似吾俾抽獎。

私小註冊前要睇清楚可否大抽獎

https://www.hk01.com/親子/373733/小一入學-8間私小獲取錄後要放棄大抽獎-升學專家-做法公平

Poyau 發表於 19-11-10 12:07
論DSE 聖嘉勒 > 高主教 > 音中 > 聖母
聖嘉勒B2可升書院
高主教/聖母B2未必夠位上書院
Agree~俾我會選st clare

Poyau    發表於 19-11-10 14:58

樓主小朋友好叻,希望有個愉快小學生涯。

其實樓主都好清楚小朋友性格,我覺除學校成績,不如也想想性格上那所合適

回覆 spookykenny 的帖子

愉快小學一定音小, 但想佢有好少少前途

88lo88 發表於 19-11-11 08:43

愉快小學一定音小, 但想佢有好少少前途

即是你已有答案了

hahaha................

回覆 88lo88 的帖子

可以不等。20分冇可以入到MCS。

Poyau 發表於 19-11-10 12:33
私小註冊前要睇清楚可否大抽獎

https://www.hk01.com/親子/373733/小一入學-8間私小獲取錄後要放棄大抽獎 ...

請問陳守仁可唔可以大抽奬?

renric 發表於 19-11-12 16:46

唔可以 全部直資都唔可以

renric 發表於 19-11-12 16:46

陳守仁是直資 註册後就不可以抽獎

「凡獲直資小學取錄的學生,在接受直資學校小一學位後,將不能透過小一入學統籌辦法獲派小一學位。如他/她已透過小一入學統籌辦法獲派學位,該學位亦會被取消。」

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/EDB-POALeaflet2020_TC.pdf

有兩種明顯唔同嘅風格。

音小比較新派,注重輕鬆讀書,對音樂同宗教都好重視。你如果係鍾意呢一 type,咁其他都唔係你杯茶。

聖母、高主教同 St Clare 屬同一類,都係傳統讀書。St Clare 同聖母一樣係女校,兩間都係直屬,兩間都係多人升中外闖同有 Band 2 人入,咁你 prefer 邊間?聖母應該近你屋企啲,St Clare 比聖母更注重讀書同英文水平。如果係期望插龍校/升中入 DG 之類的話,高主教同 St Clare 嘅實力會多啲。

高主教同 St Clare 中學部,St Clare 成績好啲。

咁所以其實最後 VS 嘅,只係

音小 VS 傳統型
聖母 VS St Clare

咁就只係高主教 VS 女校 (VS 音小)。咁樣睇你就知道自己心屬邊間。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

好多謝你, 好詳細分享.

bj1315 發表於 19-11-12 16:47
唔可以 全部直資都唔可以

Thank you