用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Delia school of canada vs YMCA CS
go

Delia school of canada vs YMCA CS

校風,student mix,課程上

any comments are welcome. thanks!

我都想知

小朋友今年9月開始讀Delia PG班 (即係等同本地K3)
校風:小朋友太細未感受太多,但暫時都係正面.

student mix: 我只可以講小朋友班上情況, 中,日,韓,德,南亞.(比例每個國籍最多都係3個左右)

課程上:暫時都係學習好簡單既野.我唔清楚其他國際學校水平,但相對本地係淺既.

由本地幼稚園轉國際,暫時係正面既,小朋友鐘意番學既程度,放假都會問幾時可以番學.無功課,會自動話要睇書(以前用獎勵引導都唔肯睇) 放學會主動分享學校發生左咩事.做SHOW AND TELL第2次已經可以唔洗準備自己去講(當然個結果係講左幾句就完)

一班18, 19人. 老師肯UPDATE小朋友既情況.(當然UPDATE得密即係有野要家長留意)

**Delia 太古校

希望幫到你.

請問有冇小朋友係delia Kowloon east既家長都可以分享下?

回覆樓主:

DSC - 觀塘嗰間去過school visit,  感覺幾好,仲有泳池。最尾都係選擇太古城,因為有Esl同埋每級多啲班. 小朋友讀左之後,好鐘意返學。英文進步好快,原本唔太鐘意睇書,而家成日睇。
同學大部分係日,韓,印度,美國……之前school visit 話會按比例分班,所以平均每國籍3-4個左右。同學仔仲好有童真,好乖,感覺唔係老積嗰啲。
每一至兩星期有張subject and unit assessment 俾家長知佢學緊咩和小朋友做到咩level.
老師評語好正面,雖然你見到佢可能都錯一半,但老師都讚左先。
上堂好多時用ipad, 學校提供,grade 4以上自己每日帶電腦返學。
學習係俾LS簡單,但見到佢諗野同講野都有進步。
學校用 seesaw apps, 老師好多時post 相 and video,有時會update 最近係咩topic, 希望家長prepare啲information 俾小朋友上堂時share.
感覺學校校風唔錯,大家嚟自不同地方,會教小朋友要 repsect唔同culture既人.
無咩雜費,大部分textbooks都唔駛買,學校會借俾小朋友用一年。

希望幫到你啦~

回覆 lanlanmrsching 的帖子

請問可以分享下dsc每週有幾多中文堂同係繁體字嗎?  另外, 會有3rd language學嗎(e.g. Japanese/French)? Thanks!

回覆樓主:

每星期有4堂(40mins) international language, 可選讀中文,french 或 Japanese 。
Japanese 因為太多日本學生,所以只能日本學生讀。我小朋友選讀french。中文堂唔肯定係咪繁體字……好似係講普通話。
International language 可以每個學期轉。

回覆樓主:

我小朋友係讀緊 elementary  section 的

回覆 lanlanmrsching 的帖子

Thanks so much!

回覆樓主:

YMCA 行British curriculum (中. 數跟香港),主要英國老師,英國校長,老師和校長好有愛心,學校好關愛。中文一星期上五日(另再加Chinese reading period) ,中文都幾有要求!Year 5開始可以轉讀Spanish.

lanlanmrsching 發表於 19-12-4 21:44
DSC - 觀塘嗰間去過school visit,  感覺幾好,仲有泳池。最尾都係選擇太古城,因為有Esl同埋每級多啲班. 小 ...
睇書方面真心覺得好好.我小朋友PRE-GRADE,由唔睇書(點引佢都唔睇),番左頭一個月已經會同我講想拎書睇.(當然係HEA睇),都係好進步.以前係LS 個個星期都要做讀書報告,反而對睇書無興趣.

lanlanmrsching 發表於 19-12-4 21:44
DSC - 觀塘嗰間去過school visit,  感覺幾好,仲有泳池。最尾都係選擇太古城,因為有Esl同埋每級多啲班. 小 ...
你小朋友讀年班?係咪得太古分校先有PG 班呢?升一年班先去返觀塘分校?

回覆樓主:

Grade 2
好似係太古城先有PG,唔肯定……
佢地話就算讀緊,如果另一間分校有位,都可以轉過去。我問過有咩分別,話雖然兩間分校係一間讀Alberta program,  一間讀 Ontario, 但elementary section 分別唔大

lanlanmrsching 發表於 19-12-6 14:21
Grade 2
好似係太古城先有PG,唔肯定……
佢地話就算讀緊,如果另一間分校有位,都可以轉過去。我問過有咩 ...
Thanks. 但最終Grade 10 打後都要返太古。 多唔多人轉去 Kowloon East Campus 呀?

回覆 ol_bb 的帖子

請問中文是教繁體字嗎?