用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲寄宿中學
go

[澳紐] 澳洲寄宿中學

打算申請移民去澳洲,老公留港,我自己會帶兩個小朋友,小五、中一。
因工作關係,有時候會照顧唔到佢哋,所以唯有諗住畀佢哋讀寄宿學校。

個Visa只可在偏遠的地區住/工作,我對澳洲唔熟識,諗住嚟緊會去幾次先考察下環境、參觀學校。宜家睇緊資料,想請問各位熟識澳洲嘅朋友,邊個地區比較適合家庭生活,如比較多優質中學、環境優美、治安好、人民純樸等?我唔太擔心大學、將來佢哋嘅就業機會,反正到時佢哋大個,去邊度讀大學或工作都冇問題。暫時諗到係Perth, Gold Coast and Adelaide.

不如你講你個visa可以在什麼偏遠地區住/工作,咁會易啲。
是state sponsor skill visa 嗎?

好多謝你回覆!我爬咗文,見你幫咗好多家長。
係Skilled Work Regional Visa (provisional). 除了Melbourne, Sydney and Brisbane, 其他地區都可以。

i would prefer stay and study in Gold Coast.   

Thank you for your reply. Could you please elaborate a bit more? Frankly, I haven’t been to any of these regional areas but I think Perth is fairly isolated and remote whilst Gold Coast is more like a tourist city.

How about the public transport? It’s one of my concerns actually.

I don’t really care whether there’re are decent shopping malls as I’m definitely not a shopaholic.  

回覆 ILBC 的帖子

我的女兒都在Gold Coast 讀書,我覺得這地方是十分適合居住,風景優美,天氣十分好。 當然外國生活駕車是較為適合,因公共巴士只到傍晚6時,當然有UBER可以搭啦。
2小時TRAIN 可直到BRISBANE機場,GOLD COAST 都有自己的 INTERNATIONAL AIRPORT, 大約半小時會到,不過去香港的直航已取消,要去 SYD OR MEL 轉機。

我們去了幾次GOLD COAST後 ,雖然覺得住得耐會有點悶,但好 RELAX,確實是退休好地方,讀書也真心不錯。

你可以PM 我,我地可傾下。

ILBC 發表於 19-11-8 13:58
打算申請移民去澳洲,老公留港,我自己會帶兩個小朋友,小五、中一。
因工作關係,有時候會照顧唔到佢哋, ...

你個list除咗Gold Coast, Adelaide 同Perth, 仲可以考慮Canberra (首都)。
利申:澳洲我只住過Sydney 同Melbourne, 以上地方只旅行去過。有家人住過Perth, 現住Adelaide.
我會揀Canberra, 一國之都環境設施治安好,人口少,居民普遍質素比澳洲其他城市高(有大量聯邦政府公務員及外國使節)。Boarding schools 有Canberra grammar 同 Canberra Girls’ Grammar.但公共交通麻麻,普遍以揸車為主。澳洲國立大學ANU數一數二。
Gold Coast 天氣好,陽光海灘但治安較差。
Perth其實好靚但與其他澳洲城市隔絕, 最近香港同香港無時差,大把Asians 樣或mixed. 唔會擔心搵唔到唐人雜貨餐館。
Adelaide 生活最平但最難搵工,冬夏溫差好大,啲水係咸嘅,因salinisation 地下水湧上。當地人會買支裝水飲唔飲水喉水。大把港人子女細至初小去Adelaide 讀書(留學生),父母或祖父祖母攞陪讀visa.

多謝兩位嘅詳細資料!
我冇車牌,真係要快啲學定揸車先得

多謝Activehealth提議Canberra, 其實都有留意過,不過冇乜印象
我會再搵多啲資料了解下。

我會希望植根喺一個可以安居樂業、民風純樸嘅寧靜地方,不需要有好多姿多彩嘅娛樂設施,唔鍾意煩囂嘅都市,去到邊都好似銅鑼灣咁多人。如家裏有個小花園讓我可以悠閑的坐下來享受陽光看看書,有個闊落嘅廚房煮嘢食,行下山,放下狗,已經心滿意足。小朋友我唔擔心會悶,反正到大學我都希望佢哋可以離開我出去闖,天大地大。係宜家中學階段就真係要小心揀間合適嘅all-round, 校風純樸嘅好學校,唔需要top schools, 反正佢哋都唔係出類拔萃。

暫時我都係shortlisted Gold Coast, Perth and Canberra. Gold Coast 好在位置比較方便,不過商業化同旅遊區擔心比較雜;Perth好在近啲香港冇時差,老公嚟探我哋就方便啲,但係隔涉啲;Canberra睇完Activehealth介紹,除咗公共交通冇咁便利,其他都唔錯,值得考慮。

三個地區那個比較少強國人呢?

聖誕節會全家人過去澳洲一趟睇睇。請問Perth和Gold Coast有冇co-ed boarding schools 推介?

謝謝!

Deleted

polo819 發表於 19-11-8 20:44
回覆 ILBC 的帖子

我的女兒都在Gold Coast 讀書,我覺得這地方是十分適合居住,風景優美,天氣十分好。 當 ...
好RELAX...正,啱晒!

ILBC 發表於 19-11-8 23:21
多謝兩位嘅詳細資料!
我冇車牌,真係要快啲學定揸車先得

去過GC, Perth 同Canberra
感覺上Canberra 比較少強國人。

今年7月喺Canberra, 去銀行同郵局都見到啲疑似強國人,因他們都説非常流利英語,但見他們的名牌姓氏都是強國譯音。相對亞洲雜貨店唐餐館亦沒有那麼多。

Activehealth 發表於 19-11-9 20:19
去過GC, Perth 同Canberra
感覺上Canberra 比較少強國人。

呢幾日睇咗好多資料,暫時感覺 Canberra都係一個唔錯嘅地方,學校質素高,寧靜樸素啲,不過公共交通冇咁發達,冇沙灘,如果喜歡沙灘暢泳嘅朋友就要諗諗喇;Gold Coast可能因為係旅遊勝地,環境優美,公共交通工具方便啲,整個城市有活力啲;Perth就與世隔絕,生活節奏再慢啲,各有千秋。
宜家邊度都有強國人,好多都可能喺嗰邊出世長大,我只希望唔係數量太多,都有素質教養的,大家互相尊重,還是可以共融,各自好好建構彼邦美好的生活。

希望聖誕去完,可以更清楚知道邊度較適合我哋居住,再搵合適嘅boarding school 畀小朋友。搞得嚟都差唔多。

回覆樓主:

同意Adelaide 係工作機會比較少,但如果你可以在Adelaide找到工作的話,我建議你亦可重新考慮,因為Adelaide 地方少,所以公工交通方便,有beach, 有靚公園,雖然夏天比較熱,但感覺係冇香港咁熱. 我之前移民讀書時冇揸車都可過活,咁當然要住近CBD 啦。如果你唔擔心悶,想仔女有簡單嘅生活,安全,生活成本低D,Adelaide真係唔錯。以下EK forum 有提議有乜boarding 學校可考慮,因為Adelaide地方細,所以好多學校由CBD坐公車30min 左右就可到。香港有直航機到,Gold coast 同 Canberra 冇,你可爬下以下嘅文關於學校

回覆樓主:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3613786 澳洲 Adelaide 高中 : Prince Alfred vs Pambroke, 哪間較好?

golulu2002 發表於 19-11-10 20:20
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3613786 澳洲 Adelaide 高中 : Prince Alfred  ...
多謝你嘅意見!關於澳洲留學,其實我之前都差唔多爬晒文 我會慢慢逐個state研究。
我要揀定一個region去申請state sponsor, 所以要認真研究,要考慮嘅因素太多。感激各位寶貴意見,可以讓我有初步嘅認識,等我遲啲過去親身感受後,再收窄範圍,容易作選擇。

這只是第一步,移居他鄉確是慢慢長路...

剛申請Pembroke School( Adelaide) ,  有無人知好不好?