用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢出左offer喇
樓主: cherriequeen
go

禮賢出左offer喇   [複製鏈接]

回覆 anfisonbb 的帖子

我都係唯一擔心哩樣

回覆樓主:

Got offer

volar    發表於 19-11-12 15:07
Poyau    發表於 19-11-12 10:13

我都收到waiting, 但睇黎有好多人都收到waiting(emoji)

回覆 shunlee 的帖子

我看到了,謝謝你

用家~禮賢本身有幼稚園,大約到最後收約4成幼生。
另外,家長要因材施教,清楚想孩子的學術程度及家長想小孩子成為怎樣的人。
小朋友今年升小一,由出名自主嘅Happy school升上,但本人一直有伴讀同外補英文,所以升上小一問題不大,測驗成績都十分理想。我覺得禮賢小一中文算偏深,要背唐詩、抄寫不多,由淺入深,9月至10月是校本課程,如果有操開嘅幼稚園升上一定無問題,如果happy school、家長又沒有陪讀習慣,我想小朋友要少少時間pick up,特別係寫字部份。佢地老師對在小一測驗嘅寫中文字要求唔算嚴,但平日會執緊D,這點我非常欣賞。
至於英文,如果happy school、沒有外補,程度是適中。但小兒有外補,課堂上教嘅基本上全部識晒,所以成日搞搞震,出位、玩文具咩都有,但老師的確十分關愛,真心係用盡不少方法,唯一係無鬧,自問佢地嘅關愛及包容程度,真係十分高,仲會好擔心是否小兒不適應小一生活,當然我知阿囝因悶忍唔住出位啦!這令我十分感激。
禮賢可能小一學術程度唔算高,但正好讓小一生好好過渡,有規矩有紀律但執行時以關愛行先。佢地唔係專科專教,學術唔算谷(比三私一直),但有一定水平,而德育、品格教導則做得好好。基本上佢地d小朋友係可愛純品,好少名校既功利鈎心,唔會爭第一或爭分數。

回覆 BoMuiB 的帖子

謝謝你分享
想問係咪得英文係英文教?
我見禮賢啲用家comments 好正面,唯一係怕英文水平

BoMuiB 發表於 19-11-13 09:43
用家~禮賢本身有幼稚園,大約到最後收約4成幼生。
另外,家長要因材施教,清楚想孩子的學術程度及家長想小 ...

多謝你第一身comments..想知功課多唔多?平均每日有幾多樣?
聽聞數學係教中數同英數,常識都係用英文教,正確嗎?

請問禮賢幾時交留位費

仲未收到信

我女收Reject

簡介會見學生英文唔錯,而且校長講大部分同學入英中,我唔太担心佢英文問題。我真心欣賞佢D學生好乖好純。

回覆 happypug 的帖子

無去簡介會,學生講英文?

TYSC 發表於 19-11-8 14:49
收到信,有offer,大家一齊加油!

請問留位費幾錢?

babybabyjoy 發表於 19-11-13 18:00
請問留位費幾錢?

$1570

回覆 bepositive99 的帖子

係英文教,不過係中國人講英文,每個cycle有兩堂net teacher,因為阿囝外補同以前幼稚園學英文全部都外藉老師,佢覺得有D怪,因為老師教英 and 常 (中文教),成日見到英文老師就講中文,咁自然oral English會弱D(比起英小)。但我覺得呢個問題外補係可以幫到手,基本上不少中小(三私學生)都會外補兼考國際英文試。

回覆 jerko_b 的帖子

功課量算少(比津校),暫時每日都係3至4樣,當然要因應小朋友學術程度,小兒學術程度OK,不過寫中文字較慢同埋唔專心﹐但基本上約1小時都會做完。有時明天要默書嘅科目,今日該課仲無功課添!因為學校星期一、三下午只係功課堂,囝話有D同學仔係可以做晒功課嘅,只係小兒太活潑,佢會用左嚟發夢同吹水。星期五仲放1pm添。中、英默書範圍開學時會一早講晒,份量適中,家長可以慢慢準備,我會每日溫默三個詞語,一路keep住日日溫。一個學期三次中、三次英默,一次測驗、一次考試,其實keep住有少量嘢做,日日溫少少書,我覺得呢個模式唔錯,唔使一次過逼死小朋友,壓力唔算大。阿囝仲可以每個星期六日下午去玩添。不過,提提小兒記性算係好嘅,所以depends on 每個小朋友能力。
老實講,禮賢學術一定唔夠三私一直谷架啦,單是英文,九小已教快一年,所以要睇家長要咩,想家長自主度高D慢慢嚟,定由學校逼你一齊跑,各有好處同壞處。但禮賢老師就真是好關愛嘅。

回覆 jerko_b 的帖子

數學以中為主、少量英數; 常識初小用中文、高小則是中文和英文

回覆 BoMuiB 的帖子

好詳細啊,多謝你分享

多謝大家分享! 希望call waiting 有我份啦

想問留位註冊dealine係幾號?
‹ 上一主題|下一主題