用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Clare vs 崇真 vs 王錦輝
go

St. Clare vs 崇真 vs 王錦輝

請教大家如何選擇以上三間?哪間較好?不計地點可搬家,謝謝!

回覆樓主:

三間都有中學各有特色
從小朋友性格考慮那間合適
DSE成績 St. Clare > 王錦輝 > 基崇

你希望培養自己小朋友邊種性格,乖守纪律斯文選st clare,活躍多活動選WKF.未必由成績考慮,兩間都有叻同普通既學生.
另外如有出國打算選wkf.

Wkf 中文差……大家認同嗎?有無用家分享下。

多謝大家意見!
即係 St. Clare 及 王錦輝 二選一

英文語景那一間好?

St clare 出哂名嚴,唔係怪怪坐定纇型,應該好辛苦。

我女兒同樓主面臨的決擇完全一樣啊....

St Clare

Funnydad 發表於 19-11-8 15:09
Wkf 中文差……大家認同嗎?有無用家分享下。

十分認同

去學校參觀,展示的唔係學生的手寫的功課,是打字出來的。我問同學是否平時的功課用電腦打印,佢坦白話因為錯字多,所以打出來才展覽。

黃錦輝的學生有自信,英普好。返學應該好開心。但中文水平確實令人卻步。

聖嘉勒學生有自信,英語流利但是港式口音,中文水平不俗。但是傳統教學,家長自己要考慮想小朋友成長既過程。

我都覺得睇小朋性格,文靜乖巧型的選st clare,活躍好動型的選WKF

唔好意思, 想問一下WKF 已經出了offer 嗎?

回覆 ivy412 的帖子

唔係15/11出咩

lousiaka 發表於 19-11-9 00:46
回覆 ivy412 的帖子

唔係15/11出咩

學校網頁寫「申請者可經網上查詢系統於2019年11月15日(星期五) 中午12時後查閱申請結果」

https://www.hkbuas.edu.hk/c/02_admission/02a_g1_c.html

WKF 15/11先出 offer,但係 St. Clare 20/11要註冊,所以依家要諗清楚。

回覆 todobaby 的帖子

諗埋地址?地點都好唔同