用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1 測驗成績...
樓主: sharonso2
go

F1 測驗成績...  

洋蔥頭媽咪 發表於 19-12-13 13:27
基本功固然重要,但去到中學,成功關鍵在於能力與態度,學習態度差欠責任感,就算小學成績幾好都冇用。

...

好彩阿大樣衰極個學習態度都仲係一流啫!無能力有態度,都起碼有個33222。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-12-13 17:37

akys 發表於 19-12-13 12:29
我睇英文十分之重,因為自己讀書時眼見同學們讀書非常輕鬆而自己需要背到死死下。阿仔小學是中小,所以唯一 ...
英文報紙文章已經係專業級別. 你要求都好高.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Yanamami 發表於 19-12-13 09:57
係呀~之前功夫做得足,佢地錯極有个譜,唔会偏離軌跡太遠。小事就唔再計較,真係若要人似我~ ...
軟硬兼施,跌倒鼓勵起番身,hea 我都會照丙。有時我覺得ek 大著重語文,不同溫習方法都是基礎的一種,尤其初中有空間可take some risk

MrBeast 發表於 19-12-14 10:06
軟硬兼施,跌倒鼓勵起番身,hea 我都會照丙。有時我覺得ek 大著重語文,不同溫習方法都是基礎的一種,尤其 ...

認同你,所以我從小最重視呀仔態度,小學成績反而非最重要,比機會小朋友受挫,跌咪扶下佢囉。
不過眼見身邊(包括EK)唔少家長,都唔比機會小朋友跌,只會不停mon住

cafeva 發表於 19-12-13 15:24
英文報紙文章已經係專業級別. 你要求都好高.

不過中文報紙就唔係分分咁專業

Yanamami 發表於 19-12-13 09:57
係呀~之前功夫做得足,佢地錯極有个譜,唔会偏離軌跡太遠。小事就唔再計較,真係若要人似我~ ...

我唔係要佢似我咁完美呀。佢依家衰到無人有,例如,阿妹要溫書/做功課,佢響度唱歌,講極唔聽。佢同阿妹一間房,阿妹要早瞓,佢就鬼咁夜至開燈執書包,嘈住人。頭又唔梳,面又唔洗,搞到一面暗瘡!總之,講乜都駁嘴,乜都係自己啱自己無問題!

little_yolky 發表於 19-12-14 14:10
我唔係要佢似我咁完美呀。佢依家衰到無人有,例如,阿妹要溫書/做功課,佢響度唱歌,講極唔聽。佢同阿妹一 ...

你中學嗰時係咪都係咁?係咪讀女校就無咗女為悅己者容嘅動力?

回覆 little_yolky 的帖子

咁你講呢三件事,我都明你點解火。

Diversifyedu 發表於 19-12-14 14:51
你中學嗰時係咪都係咁?係咪讀女校就無咗女為悅己者容嘅動力?

係呀,我P4開始生暗瘡到大學至停,但我唔係污糟喔,係壓力大。後來用咗祖國貨,一個月好返晒。

IloveJJ 發表於 19-12-14 17:47
我仔如果有任何錯,我就扣零用,攪掂!

錯一次扣幾多?

IloveJJ 發表於 19-12-14 17:52
我大仔都有呢啲傾向,覺得自己無錯自己啱晒。
如果佢唔洗面唔梳頭,我會由得佢。
如果妹讀書,佢嘈,我會 ...

你個係仔,唔梳頭唔覺,佢長頭髮,唔梳頭乞丐咁!而且我生佢時咁靚,佢依家搞到自己又肥又核突,真係好把火

佢就係話當年呈分時阿妹嘈佢,佢報仇!其實唔係阿妹嘈佢,係我鬧阿妹鬧到好嘈

10點熄燈唔得,阿妹9點前已瞓,咁佢應該9點前整好房入面既嘢,唔好之後至入去嘈住人。

little_yolky 發表於 19-12-14 18:59
係呀,我P4開始生暗瘡到大學至停,但我唔係污糟喔,係壓力大。後來用咗祖國貨,一個月好返晒。
...
暗中加類固醇就攪掂

little_yolky 發表於 19-12-14 19:02
錯一次扣幾多?
你個case, 我就會罰做運動,和或扣午飯