用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1 測驗成績...
樓主: sharonso2
go

F1 測驗成績...  

回覆 little_yolky 的帖子

2樣都咁慘, 因為英文佔總分最重, 我地X3, 中文/數學X2, 都係好重, 所以我至搵私補比阿女, 開始補依2科

IloveJJ 發表於 19-12-12 10:25
咁梗係英文唔合格慘啲啦!英文緊要好多
佢而家係咪無補習?剩係做學校既功課?有無額外做呀?
...

係呀,無補數。練習買就買咗,有無做就唔知佢。不過我話如果學期尾俾我知佢無做,要佢俾返1000蚊我

妹妹頭 發表於 19-12-12 10:49
回覆 little_yolky 的帖子

2樣都咁慘, 因為英文佔總分最重, 我地X3, 中文/數學X2, 都係好重, 所以我至搵私 ...

我哋學校乜都無講,好神秘⋯⋯

IloveJJ 發表於 19-12-12 11:21
如果你哋學校少功課,我覺得數學係要額外做。
我仔而家每星期會自動做晒課後練習,做啱為止。佢哋老師本身 ...

我女有你仔咁勤力就好,佢係成日嘥時間做埋D無謂嘢。

簽名被屏蔽

little_yolky 發表於 19-12-12 10:17
咁你覺得英文唔合格慘D定數學唔合格慘D呢?仲要份卷唔深,我只得一題唔識做,我已經30年無計過呢D數了!佢 ...
當然英文唔合格啦。喺英中,英文差會直接影響LS,Geog,History,science等科目成績和每科需要付出時間。

IloveJJ 發表於 19-12-12 12:23
你女睇咁多英文書,點叫無謂野呢?不過叫佢學下平衡囉!
定係因為你哋覺得數學無所謂呢?橫掂打算讀文科? ...

唔係話佢睇書無謂呀,係D家政呀、作嘢呀果D!

話說學期初,唔知乜敬師作嘢比賽,全世界都要交,咁你緊係是旦做去交就得啦。佢又諗又上網搵資料,又問C6意見,搞咗好耐!點知,老師又離奇,居然會打回頭!話佢25週年,內容無提,唔得,重作!咁你是旦搵地方寫個25年幾隻字咪得囉,又話唔好,又嘥好多時間諗。

家政又係。整圍裙老師話繡個名就合格,佢走去同你繡一大棵花同生果出嚟,整咗幾日,咪嘥時間囉!你話攞D時間計數幾好呢

IloveJJ 發表於 19-12-12 12:23
你女睇咁多英文書,點叫無謂野呢?不過叫佢學下平衡囉!
定係因為你哋覺得數學無所謂呢?橫掂打算讀文科? ...

仲有,叫咗佢好多次,測驗時間就唔好睇HP!

IloveJJ 發表於 19-12-12 14:57
咁我仔都係咁喎!佢唔肯求其做,所以咪無時間睇咁多書囉!

你唔覺得無好好善用時間咩?

IloveJJ 發表於 19-12-12 14:57
咁呢啲我仔又唔會既。你哋又測驗?唔係考試咩?

今個學期取消咗考試呀,咪頻頻測驗囉!

IloveJJ 發表於 19-12-12 13:12
咁英文要求又比呢啲閒科高,我仔呢啲閒科ok, 只係英文唔合格啫!

重點喺英文好,溫習文科時間少好多。如果孩子本身記憶力和學習能力中上,直情溫兩溫就可應付課程需求。時間可以放喺其他地方。

IloveJJ 發表於 19-12-12 13:12
咁英文要求又比呢啲閒科高,我仔呢啲閒科ok, 只係英文唔合格啫!

講咗你聽好多次,中學呢D唔叫閒科,體育、音樂、家政至係閒科。

妹妹頭    發表於 19-12-12 15:35

little_yolky 發表於 19-12-12 14:13
唔係話佢睇書無謂呀,係D家政呀、作嘢呀果D!

話說學期初,唔知乜敬師作嘢比賽,全世界都要交,咁你緊係 ...
其实好多野表面上好似好嘥时间,实情时间唔-定用係睇書做練習先叫善用~

Yanamami 發表於 19-12-12 15:44
其实好多野表面上好似好嘥时间,实情时间唔-定用係睇書做練習先叫善用~

咁繡花做乜鬼呢你話!佢仲羨慕同學繡咗個蠟筆小新響圍裙度好靚