用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1 測驗成績...
樓主: sharonso2
go

F1 測驗成績...  

sharonso2 發表於 19-11-8 10:11
8科, IS 及中文都唔合格...唉

中文佢由小五一直私補 (同一個姐姐, 讀緊教育學院) 到現在, 我最失望就係一 ...

讀緊教大, 唔代表一定識補。 會唔會補習老師幫唔到佢。 再唔係你試下去補大型補習社, 睇一兩個月,叫佢自己睇下邊個有用啲。

kirstyau 發表於 19-11-29 15:20
讀緊教大, 唔代表一定識補。 會唔會補習老師幫唔到佢。 再唔係你試下去補大型補習社, 睇一兩個月,叫佢 ...

樓主話讀緊教育學院,唔係教大喔教大就⋯⋯,教育學院一般係讀完本科再去讀一年攞個cert教書多

love-baby 發表於 19-11-28 07:38
我嗰個全部合格,但唔高分,數學仲係啱啱好合格,幫佢報咗中補,補吓文言文,想補埋數學,但要排到出年先有 ...

係,全部合格,但唔高分。終於迎接第一個below mean。個低能仔普通話測驗題目叫佢寫音調,佢連拼音都寫埋,全part無分

little_yolky 發表於 19-11-29 15:23
樓主話讀緊教育學院,唔係教大喔教大就⋯⋯,教育學院一般係讀完本科再去讀一年攞個cert教書多
...

oh Sorry! 原來有分別 ,我仲以為教育學院=教大。甘即係大學讀完本科(當中文系),要再讀教育學院先出黎做老師?甘教大讀完又係教書?

補充:未研究到升大學,現在要開始了解下

kirstyau 發表於 19-11-29 15:31
oh Sorry! 原來有分別 ,我仲以為教育學院=教大。甘即係大學讀完本科(當中文系),要再讀教育學院先出黎 ...

道理上,教大讀完係教書的,如果搵到工既話

kirstyau 發表於 19-11-29 15:31
oh Sorry! 原來有分別 ,我仲以為教育學院=教大。甘即係大學讀完本科(當中文系),要再讀教育學院先出黎 ...

中大都有教育學院,都有本科課程的。

little_yolky 發表於 19-11-29 15:33
道理上,教大讀完係教書的,如果搵到工既話

估下咋 會唔會係教小學同中學分別

kirstyau 發表於 19-11-29 15:36
估下咋 會唔會係教小學同中學分別

little_yolky 發表於 19-11-29 15:25
係,全部合格,但唔高分。終於迎接第一個below mean。個低能仔普通話測驗題目叫佢寫音調,佢連拼音都寫埋 ...

Deleted

IloveJJ 發表於 19-11-30 00:39
樓主講既教院,應該是教大吧?教大以前未升格做大學,係叫教院喎!你指既大學教育學院,唔止中大有,浸大 ...

所以如果係教大,不如搵第二個試下啦

回覆樓主:

第一次考試成績出來,見到d分數簡直O嗮嘴。震驚了!

回覆 chelsea_ying 的帖子

咁分數低又唔一定排名差o既, 中學o既分數係低處未算低

IloveJJ 發表於 19-12-11 10:59
咁誇張?你哋中學好深嗎?唔好睇分數,睇排名呢?

後來我追翻d post睇,原來50分係pass,先知原來英文都係可以pass的

中小升上去,都真係英文會弱d,希望阿仔知驚,清楚知道自己的position啦。

Overall排名就唔差的,不過就d分數的value有d嚇親咯

IloveJJ 發表於 19-12-11 16:58
中學value 唔同啦!排名ok就得啦!而且你嗰間個個英小上,你英文合格都幾好呀!我仔英文唔合格添呀!
...

英文墊底30%啊      好刺激

IloveJJ 發表於 19-12-11 16:58
中學value 唔同啦!排名ok就得啦!而且你嗰間個個英小上,你英文合格都幾好呀!我仔英文唔合格添呀!
...

咁你覺得英文唔合格慘D定數學唔合格慘D呢?仲要份卷唔深,我只得一題唔識做,我已經30年無計過呢D數了!佢仲要唔知檢討,厚面皮到話:媽咪,你可以做我哋全班最高分喇