用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1 測驗成績...
go

F1 測驗成績...   [複製鏈接]

8科, IS 及中文都唔合格...唉

中文佢由小五一直私補 (同一個姐姐, 讀緊教育學院) 到現在, 我最失望就係一直有補習教唔合格.  主要問題係閱讀理解, 除了文言文, 就係答題唔中 point.  

我應該換私補? 定去補習社專補?

Thanks.
   19    0    0    1

回覆 sharonso2 的帖子

中學和小學的學習方式不同,需要適應。可以分別同仔和補習姐姐了解一下有乜改進的地方。
補習社冇用

中一的第一次UT成績, 通常都令家家長倍受打擊的, 唔駛太擔心住, 相信呢到的家長多數都有過同樣的經歷。

要考多幾次先適應到個模式的, 答題技巧老師會逐步過招的, 學生亦會慢慢摸索出睇分答題的方法~~~家長只需要調整心態, 多些鼓勵. 慣左小學的高分, 接受中學的低分成績(其實未必差)並隱藏憂心失望的表情絕對是一門學問, 大家共勉之!

提升閱讀理解能力, 個人認為應同補習方式關係不大, 一係睇多些書, 一係試多些閱讀練習吧

各科既mean/ median喺乜野?齋睇分無用~

謝謝各位, 咁我先同補習姐姐傾下有無方法改善, 以及針對佢的弱點, 再多做閱讀理解紋練習, 平時睇書.
希望慢慢會掌扼到中學課程.

sharonso2 發表於 19-11-8 13:33
謝謝各位, 咁我先同補習姐姐傾下有無方法改善, 以及針對佢的弱點, 再多做閱讀理解紋練習, 平時睇書.
希望慢 ...

咁其實你知唔知佢哋各科既平均分呢?好似我哋英文其中一份卷一班都12人唔合格,1/3喔,咁都唔駛太擔心既。但如果大部分人都合格,咁先擔心D。

Yanamami 發表於 19-11-8 11:38
各科既mean/ median喺乜野?齋睇分無用~

好彩touchwood暫時全部mean以上。不過協和D女仔真係堅,中文可以攞89分!

回覆樓主:

Deleted

love-baby 發表於 19-11-8 17:22
我女都係中一,佢仲以為UT好似小學咁前一晚先來溫點知溫到半夜都溫唔晒,朝早自己校鬧鐘3點起身繼 ...

小學⋯都唔係前一日溫啦

little_yolky 發表於 19-11-8 17:32
小學⋯都唔係前一日溫啦

Deleted

love-baby 發表於 19-11-8 17:39
小學佢真係前一日先溫,連住星期六日就多兩日溫吓,keep到頭20我就唔理佢,我要求好低依家中學我 ...

我S1要求升班,睇嚟阿女可以超額完成。過咗grace period,我好似日日見阿女唔停咁整理筆記咁喔。點解佢咁多嘢整呢又唔敢問佢,問多一句就反白眼

little_yolky 發表於 19-11-8 17:42
我S1要求升班,睇嚟阿女可以超額完成。過咗grace period,我好似日日見阿女唔停咁整理筆記咁喔。點解佢咁 ...

Deleted

love-baby 發表於 19-11-8 17:48
未就係囉~升中後見佢真係好忙,日日都坐係張功課枱前,除咗食飯沖涼先會離開一陣,又話唔多功課,只係兩 ...

好彩我個從來唔需要我,我無咁失落啫

love-baby 發表於 19-11-8 17:39
小學佢真係前一日先溫,連住星期六日就多兩日溫吓,keep到頭20我就唔理佢,我要求好低依家中學我 ...

我小朋友也是一樣,小學前一日溫,剛升中一,沿用同一方法,當然行不通。知衰就開始plan早d溫。佢都勤力咗好多,課外活動玩少咗,不過仲適應中

我嗰個8科,5科吾合格(emoji)

LeoChung_FB 發表於 19-11-23 00:05
大部分人唔合格而你合格唔代表你係叻,因為你嗰間學校啲水平可能好差,所以你嘅排名先高,其實對比全港都係 ...

我理解呢張帖問得既,就緊唔係B3學校啦朋友。不過,如果B3學校考到top 20%有Level 3,都幾令人震奮喔。有目標都係好既。

回覆樓主:

Deleted

sharonso2 發表於 19-11-8 10:11
8科, IS 及中文都唔合格...唉

中文佢由小五一直私補 (同一個姐姐, 讀緊教育學院) 到現在, 我最失望就係一 ...

中一甚至初中階段都係"適應期"和找出一套適合自己嘅"溫書學習法",分數一時的高低不要太上心,反而多D鼓勵孩子,尋找問題所在和怎樣溫書才適合自己。我認識一個小女孩,現在中三仍然用佢中一時自創嘅溫書方法去學習,效果十分好。方法係,把重點內容用""記事貼""寫上並貼滿房間,情況十足似連儂牆好壯觀。方法對佢實在有用,她不經不覺學會寫出溫習內容嘅重點和用最少的字數表逹出來,因為記事貼面積有限,"""重點和字數"""就是她學曉的溫習利器,也是一套屬於她自己溫書學習的好方法。

Yanamami    發表於 19-11-29 15:24
‹ 上一主題|下一主題