用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1 測驗成績...
樓主: sharonso2
go

F1 測驗成績...  

回覆 Jane1983 的帖子

佢早餐晌屋企食,返學放學行路8分鐘就到,所以我只會比飯錢佢,我唔會比零用錢。但自細佢幫佢用利是錢,生日利是去投資,買收息股,每季有利息派,我會比番佢既利息佢,自己理財點樣用,都幾好用架。

回覆 妹妹頭 的帖子

咁細就食息,好勁呀

佢話當零用錢

Jane1983    發表於 19-12-15 21:53

little_yolky 發表於 19-12-15 19:07
我唔係咁睇喔,D錢唔係佢既,我點解要折俾佢?呢D唔係佢應得的。依家我都要佢自己出去唱比賽賺書卷買自己 ...
我諗或許可以咁講,阿大讀書叻幫屋企慳到$,阿細e加要幫,但若阿大將來有需要幫,你食樹皮都一樣會出$。若阿細成績有改進入到心e官津,咁就用慳到d$一家人去旅行食大餐etc。但我都一定唔會拆比佢。

回覆 YolandaTam 的帖子

養仔女太貴,仲搞折現真係印銀紙都唔掂。識人大仔讀唔掂,送去英國寄宿。二女三仔讀津小,成績幾好。佢計劃係細果兩個,讀完中學,先送出去讀大學。
點知大仔放假返來成日同細佬妹曬,係英國讀書幾嘆幾開心,校園幾靚幾好設施。細佬妹聽得多,慢慢亦想出去。父母話開支太大,乜乜乜,即刻有偏心、唔公平,甚至成績最差,讀書最懶,咁」咁、反而最好待遇...做父母唔容易。

b3410    發表於 19-12-16 10:24

簽名被屏蔽

回覆 IloveJJ 的帖子

係手足,唔係對手。做兄弟姊妹,應該做到真心想對方好。細路哥有時難免會比較或妒忌,大人要引導。

little_yolky 發表於 19-12-15 20:42
要到三月呀!因為唔小心報咗校際。點止粵曲,仲有鋼琴,剩學費都二千一個月,仲未計佢D表演費同置裝費!我 ...

所以最底玩都是合唱團/朗誦,跟著是team sports such as football basketball, 我都蠢左聽d 三姑六婆講去打乒乓球,靜靠學校一星期一次練習唔夠,必定要上C中或和join 球會,時間金錢都有最低消費

jli008 發表於 19-12-15 23:39
这就是教育咩都錢,有很多不同種類的开支付出,细既唔扭計还不错。
...

細既係讀書無咁叻同埋唔夠瞓時脾氣大,其實幾乖幾能幹。

MrBeast 發表於 19-12-16 09:17
所以最底玩都是合唱團,跟著是team sports such as football basketball, 我都蠢左聽d 三姑六婆講去打乒乓 ...
我女说龍舟和indoor rowing都唔洗錢……頂多買隊服,係禁多~

IloveJJ 發表於 19-12-15 23:04
所以做父母一定要俾仔女知道佢哋係partner, 唔係競爭者。

我亦從來唔會買野買雙份來表達無偏心,每個人需 ...

咪係囉,點會一定咩都要兩份!佢又唔諗下自己D書幾咁貴,次次書展上倉咁,阿妹都無咁狼死!

b3410 發表於 19-12-15 21:15
好難用金錢去做到持平,其實只要你心中對佢哋一樣,佢哋feel 到。雖然有時會有爭拗,不過轉頭就唔記得喇。 ...
細路未必咁識諗,我小孩細個時(3-4)罰去quiet corner,到到e加仲記得,間唔中會攞出來講,因為佢覺得罰得唔啱

Yanamami 發表於 19-12-16 09:20
我女说龍舟和indoor rowing都唔洗錢……頂多買隊服,係禁多~

查實有咩辦法等佢兩個做多D運動呢?係咁肥落去唔係辦法

妹妹頭 發表於 19-12-15 21:39

佢早餐晌屋企食,返學放學行路8分鐘就到,所以我只會比飯錢佢,我唔會比零用錢。但 ...

吓?乜佢咁多利市錢既?!

Yanamami 發表於 19-12-16 09:20
龍舟我自己玩過,爬完好似比人打左一身咁,第二日癱左咁乜都做唔到

Yanamami    發表於 19-12-16 09:37

little_yolky 發表於 19-12-16 09:26
你自己做先,之後帶埋佢哋一起去。或者爸爸去
其實healthy lifestyle 要全家一起建立

b3410 發表於 19-12-16 09:33
你自己做先,之後帶埋佢哋一起去。或者爸爸去
其實healthy lifestyle 要全家一起建立
...

吓⋯⋯

MrBeast 發表於 19-12-16 09:24
細路未必咁識諗,我小孩細個時(3-4)罰去quiet corner,到到e加仲記得,間唔中會攞出來講,因為佢覺得罰得 ...
都係,細女好似3歲左右被爸爸罰過一次,依家都記得。不過佢知自己錯下次唔會再錯。仔就幼稚園時邊個老師對佢好好,記得好清楚,識感恩

little_yolky 發表於 19-12-16 09:26

你俾咩佢地食?太好餸無計~戒零食soft drinks就已ok. 我屋企唔臭米氣,就算煲飯都-定唔係自飯。