用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1 測驗成績...
樓主: sharonso2
go

F1 測驗成績...  

little_yolky 發表於 19-12-14 19:09
你個係仔,唔梳頭唔覺,佢長頭髮,唔梳頭乞丐咁!而且我生佢時咁靚,佢依家搞到自己又肥又核突,真係好把 ...
我大女都有一個階段唔梳洗,搞到好邋遢
之後唔知點解自愈,雖然不會好介意儀態,不過都至少乾淨整齊,所以唔使擔心。

兩個作息時間唔同,有D麻煩,中學通常越來越夜,不如你分開佢哋睡房書房。

little_yolky 發表於 19-12-14 14:10
我唔係要佢似我咁完美呀。佢依家衰到無人有,例如,阿妹要溫書/做功課,佢響度唱歌,講極唔聽。佢同阿妹一 ...
不如你找個機會真誠對話,直接問佢原因,但寃寃相報何時了,律蚌相爭,只會同學得利,blah blah blah
不過我估青春期到,可能都唔入耳但點都試下

b3410 發表於 19-12-14 19:53
我大女都有一個階段唔梳洗,搞到好邋遢
之後唔知點解自愈,雖然不會好介意儀態,不過都至少乾淨整 ...

咁佢可以早D執書包家嘛。佢哋唔係響書檯做嘢,係響飯檯做的,書檯係放雜物,好似亂葬崗咁!

MrBeast 發表於 19-12-14 20:02
不如你找個機會真誠對話,直接問佢原因,但寃寃相報何時了,律蚌相爭,只會同學得利,blah blah blah
不過 ...

算啦,反正妹妹都係B2尾B3頭成績,我已經搵緊相應既學校。跟住隻大既又嚟料:點解妹妹可以讀直資咁唔公平!

little_yolky 發表於 19-12-14 20:05
算啦,反正妹妹都係B2尾B3頭成績,我已經搵緊相應既學校。跟住隻大既又嚟料:點解妹妹可以讀直資咁唔公平 ...
但之後可能妹又噪返家姐溫習,大家玩殘大家…最後激死個係你,所以要盡早行動啦,my 2c

MrBeast 發表於 19-12-14 19:52
你個case, 我就會罰做運動,和或扣午飯

運動點罰啫!佢唔做你都無符

little_yolky 發表於 19-12-14 20:05
算啦,反正妹妹都係B2尾B3頭成績,我已經搵緊相應既學校。跟住隻大既又嚟料:點解妹妹可以讀直資咁唔公平 ...

梗係唔得啦!妹妹成績唔好,就可以阻止妹妹溫習咩?

咁妹妹成績唔好,走去讀直資,家姐又話唔公平?

咁兩個就會互相計較,將來佢哋大個,鬥唔俾家用,鬥邊個付出多,鬥唔理你哋,做節食飯爭响邊食?幾時食?

最終受害係你自己。

一定要灌輸佢哋知道,佢哋係partner, 想對方好,即係自己好。我係咁教我啲仔。

little_yolky 發表於 19-12-14 20:02
咁佢可以早D執書包家嘛。佢哋唔係響書檯做嘢,係響飯檯做的,書檯係放雜物,好似亂葬崗咁!
...

書檯點解俾佢亂葬崗咁?我講咗,瞓覺之後我就同佢揼晒枱面既野。如果係垃圾,就扣錢。

無論咩原因,阻住妹妹瞓覺就唔得,功課唔俾做,書包唔俾執。

其實你哋係咪偏心定縱大女架!

IloveJJ 發表於 19-12-14 22:04
運動點罰啫!佢唔做你都無符
唔做先再罸,不過我都唔會用$,可能是冇得睇電視或打機。若父母本身都運動就星期日一早促起身去跑步、etc.

MrBeast 發表於 19-12-14 22:26
唔做先再罸,不過我都唔會用$,可能是冇得睇電視或打機。若父母本身都運動就星期日一早促起身去跑步、etc. ...

無得睇電視同打機就罰到,捉起身跑步都係做唔到架喎!佢軟皮蛇唔起你無法架!

IloveJJ 發表於 19-12-14 22:10
書檯點解俾佢亂葬崗咁?我講咗,瞓覺之後我就同佢揼晒枱面既野。如果係垃圾,就扣錢。

無論咩原因,阻住 ...

佢要理你至得㗎!

根本係全家既書檯都係亂葬崗!C6都係咁!

IloveJJ 發表於 19-12-14 22:08
梗係唔得啦!妹妹成績唔好,就可以阻止妹妹溫習咩?

咁妹妹成績唔好,走去讀直資,家姐又話唔公平?

教係咁教,你要佢聽至得㗎!呢點阿妹就好受,成日諗住以後點照顧家姐,佢話家姐煮餐飯都唔掂。

little_yolky 發表於 19-12-14 14:10
我唔係要佢似我咁完美呀。佢依家衰到無人有,例如,阿妹要溫書/做功課,佢響度唱歌,講極唔聽。佢同阿妹一 ...
早話左俾你知係禁咯…唔梳洗係佢污糟,我小学已唔叫冲凉,唔好講中学,我睇佢忍到幾多日~唔like聽佢駁咀咪唔好哦佢~好简单。
大左要分房(有房的話),真係作息时间不同……

little_yolky 發表於 19-12-15 00:12
佢要理你至得㗎!

根本係全家既書檯都係亂葬崗!C6都係咁!

咁咪揼晒佢囉!

little_yolky 發表於 19-12-15 00:18
教係咁教,你要佢聽至得㗎!呢點阿妹就好受,成日諗住以後點照顧家姐,佢話家姐煮餐飯都唔掂。
...

你唔聽就算啦!第時唔好後悔就得。

我唔理佢聽唔聽,原則一定要企硬,點解可以唔理細妹讀書自己嘈?成績好大晒?青春期大晒?

罰錢又心痛,無飯食又心痛,唔靚又心痛……
細路有錯,就要佢承擔後果,我由細到大都咁對佢哋。
我唔駛佢聽,佢响而家呢個時間,仲係我可以罰既情況,我就要嚴格,否則將來就無得教。
好似打機個爸爸,個仔唔讀書唔返工都唔經濟封鎖,就係佢太遲。

唔好以為咁樣感情就唔好,感情唔係建基於縱容,係建基於道理。
佢自己儀容我可以唔理,令屋企亂,阻止人讀書瞓覺,統統係自私行為,點可以由得佢聽/唔聽?
襯而家未識搵錢,未夠胆去人地度過夜,就可以用呢啲招數,到過多兩年,就唔可以用。
講完!

MrBeast 發表於 19-12-14 22:26
唔做先再罸,不過我都唔會用$,可能是冇得睇電視或打機。若父母本身都運動就星期日一早促起身去跑步、etc. ...

唔明點解覺得錢有問題,大人返工唔係為錢咩?視賤財如糞土係好事咩?

做運動唔會攞嚟罰,因為响我屋企,運動係必須既,就同食飯唔可以偏食,唔可以夜瞓早起一樣,係身體健康必須品。我一直規定佢哋要恆常運動,唔駛罰。

little_yolky 發表於 19-12-14 19:09
你個係仔,唔梳頭唔覺,佢長頭髮,唔梳頭乞丐咁!而且我生佢時咁靚,佢依家搞到自己又肥又核突,真係好把 ...

都話你女同我女活起平行時空,我女日日都晒時間執到企企理理.....成日霸廁所..... d同學都有交流skin care心得喎,兩個講親和做親都相反,都唔知聽邊個講好....

自己妹妹都咁小氣?唔使講到報仇卦....

不過你咁爆晒阿大嘅嘢出嚟,又講到咁deep,怕唔怕佢唔開心呀?我覺得大個女啦,咁公開講好似唔太好啦....

Yanamami    發表於 19-12-15 19:11

IloveJJ 發表於 19-12-15 10:45
你唔聽就算啦!第時唔好後悔就得。

我唔理佢聽唔聽,原則一定要企硬,點解可以唔理細妹讀書自己嘈?成績 ...

首先係要揼咗個老公去!

gigayan 發表於 19-12-15 11:00
都話你女同我女活起平行時空,我女日日都晒時間執到企企理理.....成日霸廁所..... d同學都有交流skin care ...

好啦,唔講啦!

little_yolky 發表於 19-12-15 11:20
首先係要揼咗個老公去!

我不嬲都教3個仔架喎!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊