用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1 測驗成績...
樓主: sharonso2
go

F1 測驗成績...  

little_yolky 發表於 19-12-16 14:23
有呀,每人都有四萬,乜幾萬蚊可以買股票㗎咩?佢哋紅簿仔個個月得幾蚊雞利息咋
...
做定期息高好多,我做開的定期年息有2.5左右,我仔存在我處的錢我計返息俾佢嘅。

回覆 little_yolky 的帖子

我會留意,當穩陣既收息股,價位ok時,會幫阿女入,我同佢買#5仔時,2萬都唔駛,依家一年都有$1500利息/手,仲有另外2隻有6厘既股,都幾好架,佢每年開學買書都係佢自己比。

妹妹頭 發表於 19-12-16 14:15
回覆 gigayan 的帖子

我係好平果時幫阿女買, 另外再買左2隻有6厘息既收息股

我地都係趁低吸納,阿爸日日都睇住個市

海之風 發表於 19-12-16 15:23
做定期息高好多,我做開的定期年息有2.5左右,我仔存在我處的錢我計返息俾佢嘅。 ...

依家定息有2.5厘咁高嗎?

我同爸爸正職都係股市, 返工係副業

妹妹頭 發表於 19-12-16 15:36

我會留意,當穩陣既收息股,價位ok時,會幫阿女入,我同佢買#5仔時,2萬都唔駛 ...

#5 一手細細地,剛好1-2年嘅利是錢

妹妹頭 發表於 19-12-16 15:36

我會留意,當穩陣既收息股,價位ok時,會幫阿女入,我同佢買#5仔時,2萬都唔駛 ...

吓!乜有咁多錢利息架

海之風 發表於 19-12-16 15:23
做定期息高好多,我做開的定期年息有2.5左右,我仔存在我處的錢我計返息俾佢嘅。 ...

港幣定期有咁高?

妹妹頭 發表於 19-12-16 15:43

我同爸爸正職都係股市, 返工係副業

咁我想問下,一股同一手有乜關係

little_yolky 發表於 19-12-16 15:42
依家定息有2.5厘咁高嗎?
上年已有2.5
近月永隆,集友,南商,中信,工銀亞洲都有2.5 左右。

海之風 發表於 19-12-16 15:53
上年已有2.5

吓!原來係咁。我同C6 D錢一個響恆生,一個響匯豐。

其實有無course教投資既呢

MrBeast 發表於 19-12-16 12:57
其實自知資質有限,無諗住會做世界冠軍,只是想在過程中培養到堅毅和自省的精神,父母一起學仲可以話:我做 ...

唉,乜講到世界冠軍和資質咁遠,剩係練習和態度都已經唔係唔係果回事

我老公叫我訓練亞女要吃得苦,有咩計呢?

海之風 發表於 19-12-16 15:53
上年已有2.5

要大額嗎?

little_yolky 發表於 19-12-16 15:45

一股係一個單位,通常一手幾百股。隻隻股票唔同。

little_yolky 發表於 19-12-16 15:45

一手係最低入場股數,每隻股唔同。

回覆 IloveJJ 的帖子

近依幾年, 每季都有$300/手, 第4季仲會有$600/手, 即全年有$1,500/手

gigayan 發表於 19-12-16 15:59
要大額嗎?
每間不同,有D一萬起巳可做定期。

little_yolky 發表於 19-12-16 15:56
吓!原來係咁。我同C6 D錢一個響恆生,一個響匯豐。

其實有無course教投資既呢
投資我唔叻,買過股票又冇物賺,所以都係做定期多。

海之風 發表於 19-12-16 16:31
每間不同,有D一萬起巳可做定期。

但我見銀碼細做港幣定期就無咁高息