用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1 測驗成績...
樓主: sharonso2
go

F1 測驗成績...   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-12-16 11:10
父母帶頭做先會更好,全家運動日也可以~~

我的天呀!!!

little_yolky 發表於 19-12-16 11:20
我的天呀!!!
心動不如行動,今晚返去全家一起制定運動計劃喇

b3410 發表於 19-12-16 11:21
心動不如行動,今晚返去全家一起制定運動計劃喇

明天阿妹考默,遲D先啦⋯⋯

b3410    發表於 19-12-16 12:08

Jane1983 發表於 19-12-16 10:13
回覆 MrBeast 的帖子

細路哥鍾意,重點栽培一樣項目都ok。唔鍾意、唔願練,就即停lor。
還在摸索中,我覺得要看target,同意想學肯練可支持一下,不過我一比$又會哥c9上身
原本乒乓已決定cut my losses,點知學校教練又話要上C中,十分無奈

little_yolky 發表於 19-12-16 10:32
無呀,兩個都無

佢哋細個學游水,學識三式就無學,都學咗幾年。前幾年學過羽毛球,因為教練惡, ...
當初乒乓選C中教練,都是以夾到為主,但成也好人敗也好人,去到某程度要突破,點都要迫下先得。
羽毛球反而遇到個超hea 教練,學唔到最後無疾而終

MrBeast 發表於 19-12-16 12:08
還在摸索中,我覺得要看target,同意想學肯練可支持一下,不過我一比$又會哥c9上身
原本乒乓已 ...

假設500元一個鐘,一星期一次,一個月2000,睇佢半年都係萬二。幾多父母叫仔女幫唔鍾意的樂器,補發住夢無聽的中英數,浪費咗的肯定唔只呢個數。

Jane1983 發表於 19-12-16 12:38
假設500元一個鐘,一星期一次,一個月2000,睇佢半年都係萬二。幾多父母叫仔女幫唔鍾意的樂器,補發住夢無 ...

一星期一堂進度好有限,必須要再加練習,樂器還可自己練,打波要搵人練先得,咁呢個就是父母比自己運動的最佳借口
Ps 去到某level 想更上一層樓就要join 球會了

MrBeast 發表於 19-12-16 12:46
一星期一堂進度好有限,必須要再加練習,樂器還可自己練,打波要搵人練先得,咁呢個就是父母比自己運動的 ...

做父母,呢d豬頭骨梗係我地食

Jane1983 發表於 19-12-16 12:50
做父母,呢d豬頭骨梗係我地食
其實自知資質有限,無諗住會做世界冠軍,只是想在過程中培養到堅毅和自省的精神,父母一起學仲可以話:我做到點解你做唔到

回覆 little_yolky 的帖子

由出世到依家喎, 點都有幾萬蚊利是啦, 我從來冇攞過佢一毛

入紅簿仔係冇利息的, 我依家幫阿女買左3隻收息股, 唔同月份都有派息, 有多有少, 佢自己識做紀錄, 邊個月會有利息收, 可以買書, 同同學去睇戲...

回覆 gigayan 的帖子

我係好平果時幫阿女買, 另外再買左2隻有6厘息既收息股

妹妹頭 發表於 19-12-16 14:07

由出世到依家喎, 點都有幾萬蚊利是啦, 我從來冇攞過佢一毛

有呀,每人都有四萬,乜幾萬蚊可以買股票㗎咩?佢哋紅簿仔個個月得幾蚊雞利息咋

IloveJJ 發表於 19-12-16 12:59
父母自己做運動,當然好,也需要。但我又唔認同要小朋友做到既野,一定要父母自己先做。
以前既父母都無學 ...

//以前既父母都無學讓,但細路個個都青出於藍//

真係失禮,我哋果輩無青出於藍阿爸好聰明,話頭醒尾,人緣好,做套西裝好靚;阿媽比阿爸更聰明,唯一既缺點係死得早而已。

IloveJJ 發表於 19-12-16 14:53
咁所以你就認為仔女只能做到父母可以做到既事?咁人類咪越來越差?
...

我係覺得大部分人類越來越差的⋯⋯

‹ 上一主題|下一主題