用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS vs SPCC vs LS
樓主: linlai
go

DBS vs SPCC vs LS  

IloveJJ 發表於 19-11-9 16:06
IC, lv 5%幾多算好呢?我知當然越多越好

我覺得30% 以上叫唔錯(應該已算band 1A) ,40%以上叫好,spcc係超好

IloveJJ 發表於 19-11-9 18:06
謝謝你

不用客氣,大家研究

如以上3間收的孩子,一定好尖子。論讀書風氣,邊間最谷?

Soundervolt 發表於 19-11-8 08:40

明白,我並非話樓主囝仔中文成績唔夠好,我意思係話學 ...

聽到唔少例子, 係怕中文所以出走國際學校讀IB. 有位係俾原校老師話讀落去中文攞2 仔, 結果去到國際學校IB, 最後係榜眼級分數, 唔佢係咪中文, 總之係淺好多啦!

Ak112318 發表於 19-11-8 15:40

都唔係呀,同校有同學入左,唔係全級級頭,無個人好有代表 ...

"同區有一個學生,全級頭十,第一輪收左,無好出色的音樂或運動,仲可全免學費"

助學SCHEME 就係呢個要求, 要經濟條件符合全免資格!

retriever 發表於 19-11-13 09:11
聽到唔少例子, 係怕中文所以出走國際學校讀IB. 有位係俾原校老師話讀落去中文攞2 仔, 結果去到國際學校IB, ...

國際學校IB嘅中文科同本地學校IB中文科程度根本不一樣~

Soundervolt 發表於 19-11-13 11:37
國際學校IB嘅中文科同本地學校IB中文科程度根本不一樣~
最後考的IB試一樣喎

b3410 發表於 19-11-13 11:53
最後考的IB試一樣喎

本地學校IB中文科係(Lang A)屬於第一語言,國際學校IB中文科係(Lang B) 屬於第二語言,喺IB評分水平要求並不一樣~

retriever 發表於 19-11-13 09:11
聽到唔少例子, 係怕中文所以出走國際學校讀IB. 有位係俾原校老師話讀落去中文攞2 仔, 結果去到國際學校IB, ...

國際學校IB中文B科(Lang B)

B科為甚麼容易,因為即使是paper 1,也只是4篇文章,學生可揀簡體字或繁體字的文章。每一篇都只是數百字左右。問題可以是選擇題或填充題,例如文章講到全球暖化是因為二氧化碳過度排放,題目可能給你一句:地球變暖是正常現象,問你對與錯。所以,這類型的題目通常由本地學校轉去國際學校的學生,都會覺得非常容易。

本地學校IB中文A科(Lang A)

A科即第一語言,卷一文學分析和卷二論文,其中卷一有一首詩和一篇散文,考生要選擇其中一篇文學評論。由於選文一般是UNSEEN,即考生從未讀過,考生可透過四個層次:興、觀、群、怨,分析文章主旨、手法、寫作語言等,從而了解選文的內容,可以看到與中文B科層次完全不一樣。

考生須根據課程內曾經學過的兩至三部作品,撰寫一篇論文,回答六題中其中一題。同學除了要讀艱深的文學作品之外,更要深入了解文學技巧及手法,所以,本地學校IB中文(Lang A)一點也不容易!

Soundervolt 發表於 19-11-13 12:18
國際學校IB中文B科(Lang B)B科為甚麼容易,因為即使是paper 1,也只是4篇文章,學生可揀簡體字或繁體字的 ...
明白,不過唔少國際學校,也有考中文A 的。例如ESF,根據同學中文程度。

b3410 發表於 19-11-13 12:39
明白,不過唔少國際學校,也有考中文A 的。例如ESF,根據同學中文程度。

唔係所有國際學校都係咁,而且有得選擇嘅家長(尤其揸外國護照)當然揀易不揀難~

我所有朋友嘅仔女讀ESF都係揀Lang B,連中文餐牌都唔係好睇得明,點樣去考Lang A?

b3410 發表於 19-11-13 12:39
中文A都仲有分HL同SL兩級,中文A既SL,俾中文B深但又淺過中文A既HL
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 19-11-13 12:41

唔係所有國際學校都係咁,而且有得選擇嘅家長(尤其揸 ...
咁做乜唔讀French, Spanish?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-11-13 13:16
咁做乜唔讀French, Spanish?

梗係揀中文LangB啦,起碼唔需要完全學過陌生嘅語言(除非有興趣),中文LangB又相對容易攞分。

我仔學校嘅外籍學生理論上可以揀修中文,但我從來冇見過有外藉同學同阿仔一齊上中文堂。

Soundervolt 發表於 19-11-13 12:41

唔係所有國際學校都係咁,而且有得選擇嘅家長(尤其揸 ...

當然, 有條件, 梗係揀條EASY ROUTE.

只有EK 友成日華山論劍!

retriever 發表於 19-11-13 13:24
當然, 有條件, 梗係揀條EASY ROUTE.

只有EK 友成日華山論劍!
其實最easy, 咪就係選GCE-AL囉!

hkpapa852 發表於 19-11-13 13:15
中文A都仲有分HL同SL兩級,中文A既SL,俾中文B深但又淺過中文A既HL
yes, 揀中文 A SL 可能是一個不錯的選擇。

b3410 發表於 19-11-13 14:14
yes, 揀中文 A SL 可能是一個不錯的選擇。
但如想去外國升學, SL既成績計分比HL少一半