用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS vs SPCC vs LS
樓主: linlai
go

DBS vs SPCC vs LS   [複製鏈接]

回覆 Soundervolt 的帖子

未話左因為樓主唔係級頭都唔會問呢3間,ASSUME左中文水準唔會低

未係家長,不過都考慮緊SPCC定LS事實係:地區小學
上年一個全級16X 因運動叻入左LS另一個唔係級20內,但因運動叻LS/DBS任簡 (自行申請,全港學界第一)
另一個都一樣唔係級20內,但因運動叻DGS/HY任簡 (全港學界第二)

回覆 Arabellahk 的帖子

唔一定,因LS 相對平好多,小朋友學校係新界區,連續幾年小朋友學校的級一或級一男都係入呢間

回覆 Ak112318 的帖子

因為SPCC School Nomination Scheme 有個SCHEME 係叫FD級十內已經得

ALL ROUNDED 即係要靠運動叻都要本身讀書都唔錯因小朋友既COACH都係SPCC教,佢親身講,因佢都推薦過人入SPCC

回覆 fatman69 的帖子

好成績都未必得,要INTERVIEW,同覺得你啱讀IB

02413124 發表於 19-11-8 17:12
上年一個全級16X 因運動叻入左LS ...

咁呢個係常態嗎?我幫升中學生做過入學登記,呢類學生唔會係主流,而家好多不同banding學校都重視ECA,學界(除咗田徑,游泳)唔少體藝比賽亦已經唔係DBS、LSC、DGS、HY等學校天下,因為成績非常唔掂嘅體藝學生都會去一尐重視ECA但banding比較低嘅學校,例如林大輝、張振興、寶覺等等D1嘅學校~如果閣下有去LSC簡介會,學校亦有提及收特異功能學生嘅要求。

02413124 發表於 19-11-8 17:08

未話左因為樓主唔係級頭都唔會問呢3間,ASSUME左中文水準唔會低 ...

思意係學校唔只睇中文嘅水平,而會考量申請人對各學科(包括中文)嘅興趣同喜愛嘅情度究竟有幾高。

我冇話過係常態我只係話"SPCC要ALL ROUNDED,相反另外2間只要SPORT/MUSIC 係TOP,成績唔OK都大有機會"
係TOP 就大有機會,全港學界頭1,2會有幾多個,點會係常態

回覆 B.B.BaBa 的帖子

對,你睇學界成績就知可能我表達得唔好,運動叻既都要成績OK先會收,所以我話ALL ROUNDED
當然你成績好級一就已經大機會收

02413124 發表於 19-11-8 17:41

我冇話過係常態我只係話"SPCC要ALL ROUNDED,相反另外2間只要SPORT/MUSIC 係TOP, ...

都唔係吖,有位田徑香港紀錄學生,DBS同LSC都冇收,去咗另一banding低嘅學校。學校收得一個學生亦有唔少考慮因素。

講真睇下個年欠D咩,我知道DBS收過一個中樂樂器叻既,因中樂團剛好呢種樂器欠一個位,不過佢最後都冇去,去左地區中學

mcl203 發表於 19-11-8 15:56
游泳~~~

靠小學部嘛,今年救到命唔降班,都係全靠小學部上來的仔為主
佢都只係想護級啫,又唔係要入三甲,小學部家長燒的錢夠佢捱下去

我是護書簿

Soundervolt 發表於 19-11-8 17:45
都唔係吖,有位田徑香港紀錄學生,DBS同LSC都冇收,去咗另一banding低嘅學校。學校收得一個學生亦有唔少考 ...

你指剛剛這年?

田徑破全港紀錄的鄭同學上左嘉多利山喎

不過真的收唔收有好多因素
包括個教練同學校有冇牙齒印
我是護書簿

Soundervolt 發表於 19-11-8 14:51

您是否DBS或LSC家長?ECA夠top,成績唔OK都大有機會? ...

嘉山老鄭咪扮野
上到中三四五咪又係收番班ECA top top新界仔出來救命
上年田徑香左
今年坐底已收左3個
分分鐘聖誕後仲有得來
我是護書簿

Soundervolt 發表於 19-11-8 17:28

咁呢個係常態嗎?我幫升中學生做過入學登記,呢類學生 ...

似乎,講緊既係有,唔係指常態化。ECA好既,成績平平,亦不一定去次一級既中學。想入未必收,想收未必入,各種可能仍然可能存在!

02413124 發表於 19-11-8 17:12
上年一個全級16X 因運動叻入左LS ...

令郎的小學在高處望吐露港嗎?
我是護書簿

mcl203 發表於 19-11-8 18:02
似乎,講緊既係有,唔係指常態化。ECA好既,成績平平,亦不一定去次一級既中學。想入未必收,想收未必入, ...

我相信top意思係全港一,二點都唔會係常態。曾聽過游水第一個個俾hy拎左,dgs點都要立第二個個

losoco 發表於 19-11-8 17:54
你指剛剛這年?

田徑破全港紀錄的鄭同學上左嘉多利山喎

我講嗰個應該唔係您認識嗰位

02413124 發表於 19-11-8 18:09
我相信top意思係全港一,二點都唔會係常態。曾聽過游水第一個個俾hy拎左,dgs點都要立第二個個
...

唔好淨係「聽講」,呢道有唔少呢幾間學校嘅家長回答緊您

Soundervolt 發表於 19-11-8 18:12

唔好淨係「聽講」,呢道有唔少呢幾間學校嘅家長回答緊 ...

我係聽入左dgs個個家長講的,算唔算用家,但又真係聽講
‹ 上一主題|下一主題