用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS vs SPCC vs LS
樓主: linlai
go

DBS vs SPCC vs LS  

回覆 Soundervolt 的帖子

因樓主冇得俾人簡國際學校XD 這3間只可以咁俾提議,照樓主描述,唔通話簡LS XDD 因其他2間都未必簡到IB嗎?  3年之後都唔知小朋友點,只可以俾呢個建議,最少到時有機會有得簡.

回覆 Ak112318 的帖子

SPCC要ALL ROUNDED,相反另外2間只要SPORT/MUSIC 係TOP,成績唔OK都大有機會

02413124 發表於 19-11-8 11:49

SPCC要ALL ROUNDED,相反另外2間只要SPORT/MUSIC 係TOP,成績唔OK都大有機會 ...

SPCC 最著重 academic,sport 不精多的是,唔算係要 all rounded

02413124 發表於 19-11-8 11:48
回覆 Soundervolt 的帖子

因樓主冇得俾人簡國際學校XD 這3間只可以咁俾提議,照樓主描述,唔通話簡LS XDD 因 ...

呢兩間有IB課程嘅學校喺中五六IB課程對外招生,唔一定讀原校先至有機會(有尐IB狀元都係「插班」)而且之前講過就算讀IB,中文水準亦要求唔低。所以選擇入讀呢三間學校,中文極非常重要。

SPCC要ALL ROUNDED,相反另外2間只要SPORT/MUSIC 係TOP,成績唔OK都大有機會 ...

您是否DBS或LSC家長?ECA夠top,成績唔OK都大有機會?今時未必同往日....尤其DBS鄭校長主政之後有唔少改變。而且特異功能超卓組別係唔需要自己申請面試,叻仔已經可以透過所屬總會或團體推薦或學校喺眾多比賽中招攬,要遞表自行申請,叻極有限。

02413124 發表於 19-11-8 07:46
只不過樓主問呢3間比較,客觀條件分析有得選同無得選。正常分析同推理下,樓主問得呢3間都應該級頭,中文 ...
呢3間招的外校生,SPCC大部分是級頭,DBS,LS大部分應不是級頭

Soundervolt 發表於 19-11-8 14:51

您是否DBS或LSC家長?ECA夠top,成績唔OK都大有機會? ...

ECA 唔算係 特異功能?~~~

mcl203 發表於 19-11-8 15:15
ECA 唔算係 特異功能?~~~

ECA=Extra Curricular Activities,包括體育運動、音樂、視覺藝術等才能

Soundervolt 發表於 19-11-8 15:19
ECA=Extra Curricular Activities,包括體育運動、音樂、視覺藝術等才能

咁,我無理解錯了~~~

回覆樓主:

其實樓主如果對自己囝仔有信心,報哂三間未嘗不可,如果三間都收,就揀佢地嘅文化、宗教、傳統、地點等條件去選擇,尤其三間學校嘅文化都有佢地唔同嘅地方。不過三間都收,多數媽媽會揀SPCC~

都唔係呀,同校有同學入左,唔係全級級頭,無個人好有代表性的獎,但就參加好多課外活動,可能面試好入左

同區有一個學生,全級頭十,第一輪收左,無好出色的音樂或運動,仲可全免學費

Ak112318 發表於 19-11-8 15:40

都唔係呀,同校有同學入左,唔係全級級頭,無個人好有代表 ...

同意,SPCC 都應該有收Sports,只係量既分別,要保住D1似乎不可能唔收Sports學生~~~

mcl203 發表於 19-11-8 15:45
同意,SPCC 都應該有收Sports,只係量既分別,要保住D1似乎不可能唔收Sports學生~~~
...
SPCC 學界田徑係 D3

B.B.BaBa 發表於 19-11-8 15:55
SPCC 學界田徑係 D3

游泳~~~

mcl203 發表於 19-11-8 15:56
游泳~~~

男 D1
女 D2

B.B.BaBa 發表於 19-11-8 16:00
男 D1
女 D2

女仔早年升D1,部分主力來自我小朋友學校,所以我估係有收既~~~

回覆 mcl203 的帖子

Here we go again.

港九學界體育、所有有分級項目都係D1嘅,惟男女拔、喇沙、協恩。

SPCC 當然都收sports talents, 但一如所有名校嘅兩難,要平均成績,體育尖子就未必可盡收;反之亦然。

咁SPCC向以公開試成績第一為招牌,即使收sports talents,以量計都未必一如上面四間咁收。

對學校而言,收生,都要計機會成本。

ucw 發表於 19-11-8 16:12
回覆 mcl203 的帖子

Here we go again.

係~~~

就算SPCC肯收, 精英運動員都未必肯入, 畢竟兩拔, LS, HY有好強隊形, 啦啦隊都有氣勢好多, SPCC相對冷清

回覆樓主:

在SPCC想讀IB並不容易,係要好成績先比讀,大約得1/3人有資格!
所以吾好咁早未入未讀就想定,難関一個接一個!