用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 如何防止小朋友用ipad 瀏覽色情網站
go

如何防止小朋友用ipad 瀏覽色情網站 [複製鏈接]

今日收到學校老師匯報話小朋友( 小學六年班 )在10月試過兩次利用ipad 上色情網站, ipad是學校要求使用的學習工具 ,所以學校安裝了監控系統 。
本身小朋友沒有自己的手機, 屋企也沒有電腦提供他使用, 所以他唯一上網的工具便是ipad或爺爺嫲嫲的手機。
因為發現他常常借用嫲嫲的手機 ,所以我在九月份已為嫲嫲的手機安裝了密碼及指紋開鎖, 所以他不能使用 。
我試過一次發現他在書房內利用ipad上網玩遊戲 ,我已嚴格責罵他 ,但是我也想知道有如何方法可以阻擋例如pop-up的色情網站。
我試過一次偷看他ipad的內容,我發現他是利用無痕上網,所以取得的資料不多。
求各賜教良方, thx!
   13    0    0    0

带領,引導他參與其他活動,打波,游水,跑步,捉棋,睇小說,探討生活有趣話題.....但要家長一起陪同做.

ilyrd 發表於 19-11-6 15:39
带領,引導他參與其他活動,打波,游水,跑步,捉棋,睇小說,探討生活有趣話題.....但要家長一起陪同做. ...

你好似對我的問題有誤解

還有我要上班,放學後他要上網做功課及搜集資料,你説這完美做法在香港讀高小以上的學童來講是不可行,首先家長最好全職在家、要有學識、要做直升機……,但我唔會,我只會做一個 mentor 去做好自己去身教他,小朋友會成長、獨立。

我在他三歲時考了碩士學位,我四十幾歲人學小提琴,我早上五時多起床煮午餐給他帶回校,我每年都帶小朋友同爺爺嫲嫲一起去旅行,教他做人道理。

我早上五時多起床煮午餐給他帶回校,他校内活動都盡量請假出席,運動完幫他按摩,我仔有玩花式跳繩、跆拳道、 參加銀行隊,學小提琴, 他有哥哥陪他捉棋, 但冇可能完全唔上網,唯有想辦法防止小朋友接觸那些不良網站。

Arabellahk    發表於 19-11-13 00:08

開心見誠同佢討論收到學校的report, 告訴佢有些網站在他這年紀不能/不准使用囉。
另外也建議定立用iPad 的規舉,除功課以外,可使用的用途和時間。

Radiomama 發表於 19-11-6 18:54
開心見誠同佢討論收到學校的report, 告訴佢有些網站在他這年紀不能/不准使用囉。
另外也建議定立用iPad 的 ...

今晚已和他傾了一小時了解到當中的情況,是因為一次用google查生字的時候進入了一個網站,當中一個廣告彈了出來,他不小心按了進入,然後很驚便即時離開及用防毒軟件 scan嗰部ipad。 他告訴我本來打算告訴我的但因為ipad冇電最後沒有。
事隔多日後他瀏覽網頁紀錄時發現這網站,在好奇心的驅使下進入了這色情網站瀏覽了兩分鐘,主要是瀏覽圖片。
其實我有和他定下規矩,但他多在放學後同嫲嫲講要用 ipad 查資料,所以要用,我早已同他講 ipad 只可父母在家時才可用,可惜他做不到

坊間有的過濾apps,唔知得唔得,我冇用過,因不需要.

ilyrd 發表於 19-11-7 10:59
坊間有的過濾apps,唔知得唔得,我冇用過,因不需要.

如果孩子懂得網絡,係冇用嘅。太多方法可以避開過濾軟件,例如用免費VPN就邊度都去到。

所以最終都係需要正確輔導。

其實可以通過 router 設置 blacklist/whitelist ,依家稍為新啲嘅 router都有哩種功能。在 network 出口的地方加鎖,小朋友點都翻唔過。不過如果用手機 network 就無用。

解釋他聽色情網站的危險,早點給他認識健康的性教育,明白他的生理發展和需要,順其自然。

老公怎樣看?

Arabellahk    發表於 22-5-10 09:20
Yanamami    發表於 19-11-12 19:31

Google 下 iPad parental control,Apple網頁有教點做,未必100%攔到,但係都起到一定作用。

簽名被屏蔽

回覆樓主:

直接同佢講收到老師通知,同埋再同佢講清楚ipad只可以用來做功課,學校會monitor的,上色情網站一定會穿煲。小六生知道睇鹹網揚咗,多少會驚,應該唔會再犯。

小朋友呢個年紀對性好奇都好正常,叫爸爸同佢傾吓。

Jane1983 發表於 19-11-8 21:48
直接同佢講收到老師通知,同埋再同佢講清楚ipad只可以用來做功課,學校會monitor的,上色情網站一定會穿煲 ...

第二日已和老師個人會面及與小朋友一同三人傾談,解釋了不良網站的害處,ipad 會被校方沒收至考試完畢,其後會考慮限時鎖機。
我已在書局買了一面超大的人體結構書,由頭到腳包括性器官及生育過程都圖文並戊,任佢睇。 至於性教育就交給爸爸負責講解。
至於屋企的 TP link router 剛好不列入家長監控的型號。

泓毅媽媽 發表於 19-11-10 09:27
第二日已和老師個人會面及與小朋友一同三人傾談,解釋了不良網站的害處,ipad 會被校方沒收至考試完畢,其 ...

咁樣安排,用ipad睇的問題應該解決咗。

呢件事睇到佢對呢方面已有d興趣,多d疏導、多d關注。

泓毅媽媽 發表於 19-11-10 09:27
第二日已和老師個人會面及與小朋友一同三人傾談,解釋了不良網站的害處,ipad 會被校方沒收至考試完畢,其 ...

你處理得好好啊!不過我老公都會提醒我,男孩子會好奇、會睇咸濕網/笑話,是正常表現。

Yanamami    發表於 19-11-12 19:32

Radiomama 發表於 19-11-10 13:19
你處理得好好啊!不過我老公都會提醒我,男孩子會好奇、會睇咸濕網/笑話,是正常表現。
...

係呀,正常男性都好呢味,哈哈!
所以,有同阿仔講,日後你同啲同學睇咸書的話,最好唔好俾老師發現,記住小心些收埋一齊睇,否則會被老師罰。

泓毅媽媽 發表於 19-11-10 19:50
係呀,正常男性都好呢味,哈哈!
所以,有同阿仔講,日後你同啲同學睇咸書的話,最好唔好俾老師發現,記住 ...
其實又唔一定要由daddy去同仔講解正確性教育,你都可以。正正經經講又無咩好尷尬。接受呢個喺正常須需要,好奇喺正常,不過呢d網站唔喺好適合一個小學生。希望daddy同mami可以認真但輕鬆禁同仔溝通, 首先學會尊重女性先。Raise you son to be a gentleman and raise your daughter to accept nothing less.

IPAD同其他電腦是否應該有個switch 去控制pop up 網站?其實有時唔想睇,不過莫名其妙彈出來,都好煩。

一方面要學習網絡安全,防pop up 係一種,另一方面,正面去學習面對好奇,同學習自制係可以終生受用,爸爸同媽媽都可以合作教育下異性相處時,不同人會有嘅不同價值觀。
保持開放嘅雙向溝通係要花點心神。

邊有男仔未睇過,你關心吓佢睇啲野正唔正常好過啦,收收埋埋倒不如打開嚟講
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港
‹ 上一主題|下一主題