用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 如何防止小朋友用ipad 瀏覽色情網站
樓主: 泓毅媽媽
go

如何防止小朋友用ipad 瀏覽色情網站 [複製鏈接]

anitelab 發表於 19-11-15 20:43
邊有男仔未睇過,你關心吓佢睇啲野正唔正常好過啦,收收埋埋倒不如打開嚟講 ...

希望你回覆別人帖事請細心睇一次前文才作出評擊。

Yanamami 發表於 19-11-12 19:47
其實又唔一定要由daddy去同仔講解正確性教育,你都可以。正正經經講又無咩好尷尬。接受呢個喺正常須需要, ...

你叫我教點生仔、月經是甚麼、甚麼事是女性不喜歡的……,我做阿媽可以教,但男性生理反應、生理需求、夢遺……,我就真係唔識(無硏究過),絶不是尷尬的問題,加上我不是男人,所以如男人的性興奮我就更加無可能知,以上這些當然由爸爸講解最好啦。

ABC-DAD 發表於 19-11-14 20:33
一方面要學習網絡安全,防pop up 係一種,另一方面,正面去學習面對好奇,同學習自制係可以終生受用,爸爸 ...

泓毅媽媽 發表於 19-11-16 13:31
你叫我教點生仔、月經是甚麼、甚麼事是女性不喜歡的……,我做阿媽可以教,但男性生理反應、生理需求、夢 ...
無问題既……好多婦科男医生都唔会有机陀仔,咪-样可以教到孕婦?

回覆樓主:

跟小朋友談性,大可從尊重別人感受入手,不一定要從生理。解剖或者兩性關係入手,『性』大概不能單只能從生殖方面去理解

不宜把色情網站與性教育混為一談,提供觀能刺激嘅商品,如網上遊戲/手遊,視頻,音樂都有主題有導向性,家長可以讓小朋瞭解一下商品提供嘅訊息係有需要分類,要有不同嘅態度去接觸,同樣類似嘅情況出現在粗口文化,食煙,飲酒,濫葯...等等。
好奇心會因人而異,成長階段,家長唔一定只可以扮演管理同指導角色,聆聽同伙伴嘅角色都同樣有意義,好多時表達家長自己嘅感覺同觀點,而不必強調小朋友只可以有一個選擇,保持互動,雙方都會增加信任同安全感及相互尊重。

其實IPAD IOS 12之後就有兒童模式,可限制成人網頁。

泓毅媽媽 發表於 19-11-6 13:52
今日收到學校老師匯報話小朋友( 小學六年班 )在10月試過兩次利用ipad 上色情網站, ipad是學校要求使用的學 ...

這是一個兒童教育的問題,應該從教育方面解決,你應該和丈夫一起與孩子對話溝通,先聆聽孩子的說話以了解原因,梳理孩子的想法,並提供正確的性教育。

將這問題看成資訊技術問題,是本末倒置,治標不治本,只會事倍功半,甚至徒勞無功。

https://support.apple.com/zh-hk/HT201304

我發現現在的孩子都好早熟啊,我覺得可以培養一下他的興趣愛好之類的,不過現在的孩子都會好奇的

開家長監控模式

回覆 泓毅媽媽 的帖子

既然你小朋友對性教育有興趣,你可以健康、正向、坦白甘教育佢,比佢明白「性」係咩東東,而唔係一味叫佢唔好睇喊野。
如果你叫佢唔好睇喊野的話,係同叫個鐘意食薯片既人叫佢唔好食薯片同一道理,佢知錯、但唔想改。
可以上網search下人地點樣用性教育兒童。

及早對孩子進行性教育

nkd 發表於 19-11-8 12:12
解釋他聽色情網站的危險,早點給他認識健康的性教育,明白他的生理發展和需要,順其自然。
老公怎樣看?
「老公怎樣看?」除非你老公不在家看,否則用任何方式看這些網站也有問題,因為小孩子會有樣學樣。
‹ 上一主題|下一主題