用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 concord VS QE VS cardiff
go

concord VS QE VS cardiff [複製鏈接]

心水Concord,考完ukiset 等緊個成績出通常D人會同上面幾間比較(QE cardiff)

大家對呢3間學校有咩睇法呢?
   2    0    0    0

cardiff三間入面讀得最辛苦,雖然三間都會辛苦
好多人都會話concord幾谷,同埋比較差嘅係科目組合小,只可以做某幾種combination,對於某D同學黎講之後公開試就比較蝕底
QE學費比較貴啦。。。

回覆 ee8289 的帖子

其實想去英國讀書都係想小朋友開心成長,同時學下英國人學習方式如果都係入返concord呢D咁谷咁辛苦嘅就有點無謂

3間入面QE會比較出色,校園生活豐富,住嘅環鏡亦都好好,同埋我知道佢地小班教學有兩個人對一科
睇下你budget係點

concord係好偏遠的學校,小朋友每天都要做功課和多測驗,成績會十分出色!

LAMLAMLEI 發表於 19-11-6 13:35
concord係好偏遠的學校,小朋友每天都要做功課和多測驗,成績會十分出色!
但是成績而言,3間都不錯,但日日多功課會唔會冇左school life?

concord有8成都係亞洲學生,QE就大約3成
成績其實差唔得多,後者設施豐富D,校園生活精彩好多
我識有小朋友去到好快就加入佢地D泳隊

如果想成績好好嘅話,去得cardiff點解唔去Oxford International
一間rank 2一間rank 1

concord好側重數理科,如果係數理較差嘅同學就唔好考慮喇

回覆 emaill 的帖子

原諒我多事,我實在覺得近排這裏實在太多打手!所以我都禁得住發表意見。因為出國升學是一個好重大的決定,請大家一定要冷靜分析,不要人云亦云,亦都不要只單單看成績排行榜而決定仔女選校的決定。
如果只是上述三間學校,沒有其他選擇的話,我會選Concord.  這間學校理科成績非常卓越,而且我知道每一位學生會有自己的獨立房間,方便溫習,雖然它是一間非常多東南亞學生就讀的學校,但整體而言是很好的。

利申:我曾經有三位朋友的仔女分別就讀過Concord

iloveyoga 發表於 19-11-6 16:48

原諒我多事,我實在覺得近排這裏實在太多打手!所以我都禁得住發表意見。因為出國升學 ...
不過樓上講的很多都是事實,上去concord的網站睇過,科目的確不多,設施亦真的冇QE咁好
另一點就是要留意一下寄宿比例,都是反映學校寄宿生活質素的其中一個指標

concord同QE都差唔多,但係後者喺住宿同校園設施方面都更出色,尤其是運動方面
我建議兩間都報左先

cardiff no campus life
同埋之前聽過agent講佢會照收啲成績唔夠嘅學生,然後要佢地早一個月開學,唔知真定假

回覆 iloveyoga 的帖子

同意。最近,要在EK找到真用家(包括對學校和agent) 的 comments 越來越有難度。

iloveyoga 發表於 19-11-6 16:48

原諒我多事,我實在覺得近排這裏實在太多打手!所以我都禁得住發表意見。因為出國升學 ...

我同意 iloveyoya 的說法,覺得這個topic 很多打手。
我本人兒子剛在concord college 畢業了,他成功考入自己心目中的科目。
無可厚非,concord 數理比較強,我也是這個原因選擇這間學校。
論設施 concord 十分充足和新淨,地方也大,sixth form 宿舍房間有獨立廁所。活動也很多,在 school report 看到老師很明白每個學生的強弱。
雖然這間學校東南亞學生多,不過也有5% 英國學生就讀,差不多全部時間只會用英語溝通。比較另外三間少 d 中國人。

我囡今年中四,我正考慮明年送她去英國,囡較貪玩想找學校提供多些體驗,她成績中上游
我自己心儀concord 和QE 校舍較好,大家可否分享下心得

回覆 angelleungyp 的帖子

Hi Angel, 多謝你的分享, info很有用。我在其他post也看到你的分享. 除了仔仔已於Concord畢業, 囡囡是否Year 9在Concord 讀 (I saw you shared it in another post.)

我囡囡收到Concord Year 10 offer, 想了解多些Year 9-11校園生活, 例如pastoral care, extra curricular activities (學生是否會參加, 還是只愛讀書?).

希望你能分享一下,謝謝!

Pingmama!! 發表於 19-11-13 12:40

Hi Angel, 多謝你的分享, info很有用。我在其他post也看到你的分享. 除了仔仔已 ...

當年女兒concord 是收了入讀 yr10,不過我們最後決定讓她入讀傳統英國學校。始終她還小,多接觸本地文化和學習英國人的口音才重要。
當年只有大囝入讀 concord college sixth form。雖然由小至大兒子主要說英語,但是始終他不能像兩個妹妹講英語一樣,能說出英格蘭標準英語口音。妹妹(小學已來英國)比姐姐更加標準和地道。
不過他也能進入讀英國「神科」科目,即是代表他的英語能力足夠去與英國本地病人溝通。

delete

Pingmama!! 發表於 19-11-13 16:34

Hi Angel, thank you so much for your prompt response, much appreciated. Yo ...

可否 pm 我,你細女兒會入讀那一間女校?

Already PM. Please check.

Pingmama!! 發表於 19-11-14 17:30

Already PM. Please check.

Pls check pm

angelleungyp 發表於 19-11-14 21:24
Pls check pm
我女兒今年也考year 10, 可否 pm 我,你兩位女兒會入讀那一間女校?
‹ 上一主題|下一主題