用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 INTERVIEW N 班後,感覺到老師覺得是有問題小朋友 ...
樓主: sheepandyan
go

INTERVIEW N 班後,感覺到老師覺得是有問題小朋友 [複製鏈接]

回覆 sheepandyan 的帖子

心理學家只係評估你小朋友合適排EIO位,咁排唔到S位架。而且S位係比中度至嚴重殘疾的小朋友,根據你描述,你小朋友個情況尚算輕度情況。我有朋友嘅小朋友差唔多情況,又係自閉傾向,唔點講嘢。最後係用I位。依家個小朋友5歲啦,情況好咗好多,咁當然除咗I位老師嘅幫助,我朋友都付出咗好多心力。

回覆 crystal媽咪 的帖子

對!只比了IOE位! 最後我簡左E位!好感恩及早發現小朋友既問題,現在能安坐面試,行為都改善左好多數!及早幫小朋友是對!

打去建康園,講小朋友情況,好快會安排評估。

sheepandyan 發表於 20-11-30 21:44
回覆 crystal媽咪 的帖子

對!只比了IOE位! 最後我簡左E位!好感恩及早發現小朋友既問題,現在能安坐面試,行 ...

樓主,我小朋友同你小朋友好似,26個月都仲未講嘢,心理學家話有自閉譜系特徵。我而家排緊O位。請問樓主你小朋友而家點,講嘢未?有冇做OT/ST/密集?最後有冇讀PN? Thx

回覆 lovely_b 的帖子

小朋友上左私人言語治療,協康會密集集班同E位後,係2歲半時開始講有意義字爸爸,當中我覺得幫助最大係言語治療同E位!我無同佢PN,因為疫症都網上學習多幫助不大!及早做治療!現在3歲可以自己講簡單短句!同我細個教佢既字佢都慢慢出到黎! 同無自殘行為了!社交方面仲係弱,要WARM UP 時間長點!雖然同同年紀可能仲差好遠,但我覺得已進步好大!所以快點幫佢地!對症下藥!

流口水情況嚴重 - 都好明顯特徵要小心留意下
擔心就拿拿聲去評估下

請問你和小朋友係邊度上私人言語治療啊?我仔仔今年九月也上E位 現在也想幫他報
‹ 上一主題|下一主題