用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無學卷幼稚園成功入讀直私例子
樓主: kinkins2008
go

有無學卷幼稚園成功入讀直私例子  

一d都唔係迷思⋯
大把學卷入直私⋯

回覆樓主:

大家可唔可以講下有學劵嘅幼稚園係邊間, 可以考到私小 或直資咁叻

我普通屋村幼稚園,學卷,小學直資.... 我諗係睇家長自己點train... 同埋睇個小朋友自己..

呢條問題就等於「有冇 N 無人士入神校」同「有冇人 000 叩入一線官津」,點會冇?你冇擺心機落去培育小朋友,讀 CCKG 都未必有直私收,唔讀幼稚園但父母擺心機去培育,考叩都收。

回覆樓主:

同意
十分視乎家長有否放時間在小朋友身上

HappyMoster 發表於 19-11-6 19:45
大家可唔可以講下有學劵嘅幼稚園係邊間, 可以考到私小 或直資咁叻

我仔讀某網站排名500以外的幼稚園,幼稚園期間中中地,只考三私一直等几間,有兩家OFFER,自己比多滴心機,就有信心咯。

回覆樓主:

我嗰個讀超級happy學劵幼園(印象中係逢星期五先至有功課),都可以成功有學校offer,成件事個關鍵係父母放幾多心血落小朋友度,講真神級幼園上堂時間都係幾個鐘,你估憑嗰小小時間可以教到小朋友識飛?

去年朋友孩子,北區普通學卷幼,陳守仁等三所一些直私都有offer,主要還是看孩子能力,面試時表現

1998Ruby1998 發表於 19-11-7 04:48
呢條問題就等於「有冇 N 無人士入神校」同「有冇人 000 叩入一線官津」,點會冇?你冇擺心機落去培育小朋友 ...

但父母肯栽培都仲要睇小朋友性格, 運氣,老師眼緣等等。叩門我未知, 但我自問都辭埋工栽培小朋友, 日日伴讀, 身教做齊, 亦有外補、面試班, 係有好幾間sec in , 但無offer , 小朋友是慢熱型,比較怕醜唔太肯表達已經少機會了。

回覆樓主:

好似好多家長覺得讀乜幼稚園最重要,忽略左父母栽培的威力

我女讀卷幼,英文程度極淺,但由K2開始安排上Phonics and Cambridge,成功考到一線女私,上小一完全pick up 到。所以完全在乎小朋友的資質和家長的栽培!

Deleted

感覺宜家好似社會既氛圍係俾錢讀個d先叫好幼稚園

Deleted

Deleted

回覆樓主:

就算學卷都要系名卷幼先大 chance, 街坊福利會幼稚園真系好少

回覆樓主:

首要, 家長要先了解自己心儀的直/私, 在小一面試時, 學校會考小朋友什麼, 從而選擇合適水平的幼稚園及家長日常教導。

Super Happy School ,基本學校英文K2先學簡單生字,K2尾先開始寫普通話0沒日日伴讀,沒有什麼外補( K2最多開始一星期1~2小時)、沒樂器沒面試班, 有多於一間私小offer有直sec in.

其實好睇你揀D乜嘢直私俾小朋友,如果你唔係要直私而係要神校,就完全係另外一回事。

starryling 發表於 19-11-7 16:47
感覺宜家好似社會既氛圍係俾錢讀個d先叫好幼稚園

卷幼課程受EDB規管跟唔到私幼

回覆 Cherry7443 的帖子

可否分享係邊度學英文?小兒而家都係K2, 唔知邊間好