用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文默書, 串字記不到, 痛苦
go

英文默書, 串字記不到, 痛苦

如題, 小二生, 英文默書記不到, 但理解意思內容, listening ok, 但要串字有困難, 有上拼音班, 我應該點幫佢?

devil501 發表於 19-11-6 09:47
如題, 小二生, 英文默書記不到, 但理解意思內容, listening ok, 但要串字有困難, 有上拼音班, 我應該點幫佢 ...
搵補習。如果堅持自己教,可以去書局買些學習串字的補充練習,同埋玩串字遊戲。

私補,針對性解決問題
P.S. 我望住日文,都覺得好難,入唔到腦

回覆 devil501 的帖子

好少喜歡睇英文書嘅小朋友會覺得默書串字難,所以目標應該係培養英文閲讀嘅興趣。學好phonics,每日伴讀(就係運用緊拼音嘅方法拼上百次千次)英文係拼音文字,識讀就好似識咗個字,對英文夠信心已經成功咗大半。唔好浪費太多時間喺死記串字上,短期目標合格就算,默完又會唔記得,眼光放係長遠目標上,只有多睇書,成為興趣,英文自然好。

haihaimom 發表於 19-11-6 12:07

好少喜歡睇英文書嘅小朋友會覺得默書串字難,所以個目標應該係培養英文閲讀嘅興趣。 ...
同意,學過唔代表識用

要操好phoenix

如題, 小二生, 英文默書記不到, 但理解意思內容, listening ok, 但要串字有困難, 有上拼音班, 我應該點幫佢 ...

拼音班上左幾耐?

如果有學拼音,便好好利用,不要以為上完堂便了件事,要用例子實戰,phonics 堂上只用幾個字作例子,即父母要花點時間一起"拼",玩拼字遊戲,,教他如何利用phonics 來幫助串字。
有時候,寫字也可以幫助串字,我幫女兒凖備默書,也要她寫出來。

haihaimom 發表於 19-11-6 12:07

好少喜歡睇英文書嘅小朋友會覺得默書串字難,所以個目標應該係培養英文閲讀嘅興趣。 ...

完全同意。如果有閱讀習慣,又識phonics, 只聽個音(老師冇讀錯),英默其實不用溫或9成字已識串。識phonics加閱讀,英默無論範圍幾多,串下字,不用默一次,已經可以非常高分或滿分。

我們也是小二,同樣問題,同樣有上英文拼音班。

中文默書也好差。

並且書寫不行。v,r,寫的分不清楚。h,n也不清楚。W,w分不清。我知道有時他串對了,但書寫的原因也判錯。

中文,我是堅持每天陪著讀一篇文章。用手指讀。

英文反而沒有堅持。只是每週讀一本薄薄讀物的進度。

Danielhk 發表於 19-11-12 13:45

中文默書也好差。

是否有英文讀障?

回覆 conniewktang 的帖子

我也有相同懷疑,如果已經花了很多時間溫習,而中英默書也很差,建議先做學障評估,排除依個可能性才搵方法。中文有冇認字困難,例如清潔把「潔」字讀成「清」,寫字在格仔內出界,中文字部件不合比例等問題。

haihaimom 發表於 19-11-13 12:42
回覆 conniewktang 的帖子

我也有相同懷疑,如果已經花了很多時間溫習,而中英默書也很差,建議先做學障評 ...
我們沒評估,但我估計好大可能學障。詞組念反是經常的,比如“常識”,“溫柔”放一起能讀出來。單獨認分不清哪個。
字寫出框,“口”畫一個圈,豎勾僅寫豎。
剛剛寫“何”,把左右部分調轉。

我內心覺著十之八九有學習障礙問題
問題在於然後,然後呢?

家長降低期望,增加耐心。

學校班主任也覺著有問題,安排了免費的,香港康復會的英文學學樂。其實效果有限。

唯有時間和耐心,別無好辦法。

Danielhk 發表於 19-11-13 12:59
我們沒評估,但我估計好大可能學障。詞組念反是經常的,比如“常識”,“溫柔”放一起能讀出來。單獨認分不 ...

不要錯過黃金期。推介協康的青蔥計劃。評估及訓練

回覆 Danielhk 的帖子

如果初小,寫字出界,唔啱比例,可能跟手肌控制,手眼協調,視覺感知,空間概念問題有關,試找職業治療師做評估,看看有什麼訓練可以改善。家長亦可以上堂學下用乜方法幫佢,例如把中文字圖像化教佢記。多玩一些手眼協調嘅運動都幫到手,例如乒乓球。

Danielhk 發表於 19-11-12 13:45

中文默書也好差。

讀障只有用母語(中文)評估,所以正確來講係無英文讀障。v / r、h / n 寫得唔好,係唔為意居多。

如果真係有讀障,做訓練係有幫助,左右倒轉、認字問題,可以用拆字flash card練習,去搵專業人士幫手,趁細做效果明顯d。

...好耐之前我都有去學phonics....明白太約意思...
到K3時...我曾經都苦惱過點幫忙串字...所以係YouTube搵方法去併字
終於學會張字分拆一組組....之後女兒就很會串字了

Yeahly_ly 發表於 19-11-26 00:08
...好耐之前我都有去學phonics....明白太約意思...
到K3時...我曾經都苦惱過點幫忙串字...所以係YouTube搵 ...

請問在YOUTUBE如何找方法拼字,可否分享下。謝謝

短期而言,特別係小一、小二,唔識串,串完唔記得,其實我覺得都正常。一般而言,大過啲就會記得啦。

如果純為應付考測,我都會諗少少方法幫幫佢,都係以令佢覺得有趣為主啦,我啲方法好亂黎架~~~好似Eight 咁,我會教佢EFGHI排更隊,但I走上黎打尖喎。teacher,我會教佢,嘩,呢個字個檥好似恐龍呀,tea個長頸恐龍頭,ch係恐龍個身體,er係佢個尾巴,當然有少少拼音成份啦。

Danielhk 發表於 19-11-13 12:59
我們沒評估,但我估計好大可能學障。詞組念反是經常的,比如“常識”,“溫柔”放一起能讀出來。單獨認分不 ...

就甘睇,如之前有網友提及,你孩子可能小手肌(寫字v成r等),手眼協調(左右部件調轉),視覺感知,空間概念方面係有改善空間。

小兒也是小二,K3到小一時,發現佢寫字困難,手眼腳吾協調,同時認字(中,英文)吾得,默書基本吾合格。

就小手肌,協調問題,我當時打電話去兒童體能智力測驗中心約見姑娘,再等候評估,等候9個月後,獲安排做協調,大肌肉方面訓練。而由於排政府比較長,在政府畀到訓練前,我自己去了私人機構做評估,然後訓練。

根據政府及私人治療師所教導的,我在家每天也幫小兒做訓練,其實也不多,每天10-20分鐘左右。一年下來,小兒有明顯進步。去政府物理治療半年(一個月一次),治療師已經話可以不用去了。中英文寫字,基本冇調轉的情況出現了。

至於默書認字,我主要通過閱讀幫阿仔。一年班時,中文默書基本係吾合格的,最近呢次默書,在家陪佢溫時,發現佢識字量有長足進步,成績應該有明顯進步。

我只想分享下,孩子有好大的潛能,就睇我地點樣幫助佢地發揮出黎了。

Danielhk    發表於 19-11-28 16:05