用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BPS - 自行
go

BPS - 自行

睇咗好多post, 多人話只有全級十名內才有interview

Q1. 成績表無寫名次,學生如果知道學生名次?
Q2. 除成績操行外,有其他活動㑹否增加面試機會,如樂器等等

謝謝

behappydad 發表於 19-11-6 00:18
睇咗好多post, 多人話只有全級十名內才有interview

班主任多少都透露掛,例如同老師講諗住報邊2間自行,睇佢回應。

我地都冇名次,仲有直中(正常乜都唔建議),家長日都係甘同老師講報邊2間,班主任會講成績到唔到。

zanezane    發表於 19-11-6 09:07

學校冇出呈分排名?

雖然成績表無寫名次,但係你問班主任,佢點都會講或者暗示。
BPS 都算注重音樂,所以樂器勁應該有啲幫助。

回覆 behappydad 的帖子

12月7日BPS好似有briefing session....

校長曾打了去問學校什麼名次才有機會面試,中學校長答級十。但最終結果有人級十幾都有得面試

要睇小學嘅整體學術水平高唔高
高嘅,考70/80都有面試機會(我只係講面試機會)
如果只係一般水平,級十名內會好啲

Thanks all

我問清楚少少,BPS 可以知道學生校內排名?

behappydad 發表於 19-11-6 22:02
Thanks all

BPS唔知學生的校内排名除非學生報名時已經提供左。但官津自行階段,各校一般得到教局的報名學生的呈分排名。BPS網頁講左見70%。即係報名排名的前70%有得見。

medicine 發表於 19-11-6 22:11
BPS唔知學生的校内排名除非學生報名時已經提供左。但官津自行階段,各校一般得到教局的報名學生的呈分排名 ...

清楚明白啦,謝謝

王家爸爸 發表於 19-11-6 09:07
雖然成績表無寫名次,但係你問班主任,佢點都會講或者暗示。
BPS 都算注重音樂,所以樂器勁應該有啲幫助。
...

Thank you

behappydad 發表於 19-11-6 22:02
Thanks all

EDB會提供所有申請人之間次第
學校會根據此次第作選擇/評分

https://www.bps.hk/admission

Poyau 發表於 19-11-7 07:14
EDB會提供所有申請人之間次第
學校會根據此次第作選擇/評分

Thx

而家清楚

Poyau    發表於 19-11-10 00:43

請教bps最近西樂方面,邊種樂器比較需要學生參加?

醒目開學勳章

babycute2009 發表於 19-11-19 21:13
請教bps最近西樂方面,邊種樂器比較需要學生參加?
冇   

另外想問BPS 自行interview ,大約係點樣?中英或全英?

Thanks

只能答你一樣:我女間學校都唔排名次,老師只講banding 卑家長知。但只要有報名表的學生編號或身份證號碼,中學就可以看到全港排名。

回覆樓主:

睇小學,睇全級人數,有些小學級二十內,每名差一兩分,吾差得好遠,我地小學,級二十內都有 second in。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆樓主:

如果B1A, 又鐘意就去試,機會係要嘗試,始終 YWG回歸,好多女仔都係揀嗰幾間,BPS, YWG, CCCS...學校互相爭學生下,所以 in 多佐吾係級十內。如果成績ok, 課外活動,比賽又得,就去
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 19-12-18 19:32
如果B1A, 又鐘意就去試,機會係要嘗試,始終 YWG回歸,好多女仔都係揀嗰幾間,BPS, YWG, CCCS...學校互相爭 ...

請問,CCCS是邊一間中學?