用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請分享一下,覺得學生比較純乖的IB國際或IB私校 ...
go

請分享一下,覺得學生比較純乖的IB國際或IB私校 [複製鏈接]

現女兒8歲,想從本地私校,轉到國際或私校。
   6    0    0    1

你可以放學時間去心儀學校附近觀察吓

其實一般的國際學校的學生也較本地學生純品。

大部份IS的小學生係比較無所謂和easy going,比較能夠容納唔同性格和能力的小朋友。

不過如果入唔到比較有歷史的IS,選入新校,就要留心吓。因為網上都有些留言,講到混齡和收比較多有特殊需要的學生,亦未必係你想要的選擇。

Jane1983 發表於 19-11-6 08:23
大部份IS的小學生係比較無所謂和easy going,比較能夠容納唔同性格和能力的小朋友。

不過如果入唔到比較有 ...

其實現在國際學校學位緊拙,有歷史的更是一位難求,所以樓主可以先試考多幾間,有offer再考慮哪間也未遲!

回覆 Moonlight819 的帖子

樓主講緊國際和私校,全港九咁大,查實好多間,佢多少都要narrow down吓先得。

因為想女兒早些轉校(現IB私校4年級,好純嘅學校),相比六年級去搵學校比較易,最近先開始留意IB IS or IB private school ,第一間apply 左嘅係ISF, 但身邊嘅朋友話,呢間學校啲學生好曳,又無禮貌。。聽完個心好唔舒服,心唸,有邊間好啲乖啲,我想繼續申請其他。。。

241110 發表於 19-11-6 13:43
因為想女兒早些轉校(現IB私校4年級,好純嘅學校),相比六年級去搵學校比較易,最近先開始留意IB IS or IB ...

可以講下點解要轉校嗎?
既然你小朋友間私校又有IB校風又純樸,應該唔錯呀

其實有預設立場,覺得IS 就係曳。校風問題,每個人感受都唔同,亦都冇客觀標準。一般只可以講,有宗教背景的IS ,係嚴格d,所以會覺得啲學生乖啲。但好可惜現在冇IB學校係有宗教背景的。cais 可能係第一間。

建議narrow down 學費,地區,選幾間去School tour , 加上放學去睇下佢哋啲學生,自己make judgement

回覆 241110 的帖子

你指小學部定中學部嘅學生曳? 小學部學生我覺得比較活潑, 不過中學部學生都幾乖,望落外表都幾純。

貝珠 發表於 19-11-6 14:42
其實有預設立場,覺得IS 就係曳。校風問題,每個人感受都唔同,亦都冇客觀標準。一般只可以講,有宗教背景 ...

在local school嘅尺度,IS小朋友一定比較活潑。所謂「曳」,亦要睇下佢指邊方面或從邊度見到
同意親身去學校感覺受同觀察最好

已經係一間IB私校(非國際?)而捉供PYP 課程...相信這學校並未提供中學課程而要早作準備轉IBDP中學...
但點樣先叫純/乖...特別係IB學校中學生

Harrow, 校風好,操行嚴格

thvicny 發表於 19-11-6 16:08

但不是IB ,樓主要IB

241110 發表於 19-11-6 13:43
因為想女兒早些轉校(現IB私校4年級,好純嘅學校),相比六年級去搵學校比較易,最近先開始留意IB IS or IB ...

我唔係Isf家長,所以唔會幫佢說話。但你朋友係果度教?知好多內幕?咁樣一句嘢概括所有學生,實在唔係太公道。

你要自己做多d研究,熟悉學校的優點缺點,咁先唔會人地講幾句你就情緒大受影響。悠悠眾口,呢個世界邊有學校塞得住所有人把口ga。

Heard those IS with religious background , students are more discipline . But those are not IB schools

去下school tour.可以睇到學生乖唔乖。

回覆 241110 的帖子

親自去觀校最好

呀女IB學校無中學,成績介乎合格與不合格之間,所以想早啲轉出去,競爭冇咁大,阿女好純好乖,所以想聽下大家嘅意見邊一間IB IS Or IB Private school 較校風純樸,乖,又唔難入,功課又少,好似好多要求。。。🤣

thvicny 發表於 19-11-6 16:08

Are you sure....
‹ 上一主題|下一主題