用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請分享一下,覺得學生比較純乖的IB國際或IB私校 ...
樓主: 241110
go

請分享一下,覺得學生比較純乖的IB國際或IB私校 [複製鏈接]

回覆樓主:

其實樓主呢個問題都有啲難答。因為如果你問現有家長, 我發現大部分is家長都幾鍾意自己學校。所以佢哋嘅答案可能會有啲bias。 自己school tour去睇下已經係一個最客觀辦法。 例如有啲學校會容許一些小朋友喺課室裏面走嚟走去。但有啲學校都要求小朋友相對地坐定定嘅。 當然唔係話走嚟走去就曳,坐定定就乖,咁但係大致上你都可以感覺到係咪你杯茶。

另外我發現乖唔乖呢一個概念 係is好難得到一個標準 。因為一啲外國人或者號外國化嘅香港人 可能會覺得小朋友蹦蹦跳跳先係正常。 相反本地家長見到小朋友坐唔定一律話唔乖。

所以假設樓主係一個較為傳統本地嘅家長。我覺得除咗參與學校嘅school tour, 亦可以參考下學校裏面嘅本地人比例。 因為本地人始終有本地人嘅要求,可能會同你嘅要求相對比較夾啲。

Mamamia 發表於 19-11-7 12:07
Are you sure....
有乜問題,你覺得harrow差??

thvicny 發表於 19-11-25 17:16
有乜問題,你覺得harrow差??

我識中學部學生……冇紀律可言,可能某些人,唔敢一概而論

Mamamia 發表於 19-11-25 21:19
我識中學部學生……冇紀律可言,可能某些人,唔敢一概而論
我是認識一些來自國內的學生,原本是非常驕縱的,讀了兩三年都改進了好多,亦有去參觀學校,見到的學生普遍都非常有禮貌及自覺。

thvicny 發表於 19-11-25 23:43
我是認識一些來自國內的學生,原本是非常驕縱的,讀了兩三年都改進了好多,亦有去參觀學校,見到的學生普遍 ...

我認識的不是國內學生..

CAIS 最後2年係IB 算唔算你想要嘅IB school? 真心覺得CAIS 嘅小朋友係乖,就算大d嘅中學生都係純樸

回覆樓主:

如果'太乖',老師叫佢做乜就做乜嗰啲,唔敢試底線, 唔think out of the box, 無乜個人諗法,又唔太適合讀返IS~會適應得辛苦。 請勿誤會,我唔係眨低local, 有朋友女兒讀IS適應唔到,話太多嘢要俾個人意見,自己做research唔掂, 去到local老師多些guideline, 反而年年考頭10名。

回覆 GwenGwenGwen 的帖子

我同意,CAIS小朋友很乖,又纯补,我女儿是CAIS,建议楼主可以考虑这间学校。但是可能学术上没有VSA或者SIS等这些学校这么好,不过学生真很纯朴

CAIS 去到Grade 3都開始多測驗,唔知樓主look for 少功課的學校,接唔接受呢啲

回覆樓主:

聽IB家長朋友講
Non-esf IB school 去到Y4 都唔會好hea
Esf Y7 開始都開始多project

你囡囡都Y4 轉得泥都Y6/7
有無唸住邊年送出國? 同有無初步想法送去邊?

如果有 可能係呢個方向由學制narrow down IB schools
再逐間學校去school tour / 聽comments

回覆 241110 的帖子

人多口雜,朋友之言,未必可信。

回覆 241110 的帖子

總的來說,要求不高。但這句又唔難入,就變成「要求好高」了。
優秀學校有優秀的原因,亦自然受各家長追棒,做到深藏不露,禾稈冚珍珠,幾乎是無可能的。

國際小學階段,校風純樸的很多,成績亦相差無幾矣。

中學階段,印象中德瑞的學生和校風很不錯,估計是德國人辦學比英國人管得嚴吧!

朋友之言是關心,不能盡信是因為朋友所言也可能來自道聽塗說。每個家庭對孩子教育的重點總有偏差,有人要求成績高,有人要求品性好,有人要求人脈廣,有人要求全人教育,有人要求全部好東西都要「有齊」。

如果你的朋友們也有孩子念國際學校的,不妨留意誰家孩子特別品格好,特別感恩,特別有禮貌的,然後打聽他們讀書的學校,與朋友分享教育理念,再請教他們對自己學校的想法。事實擺在眼前,免去不少猜測和疑惑。

P.s. 利申是小女不是德瑞舊生。

我身邊仔女係local學校嘅親戚朋友,聽到國際學校就會搖頭,話讀唔到書先會入,入咗之後都會夜夜笙歌,好快就要菸酒不離手。不如唔好嘥錢搵笨,留返低係間好純嘅學校算罷。

sxd 發表於 19-12-16 12:33
我身邊仔女係local學校嘅親戚朋友,聽到國際學校就會搖頭,話讀唔到書先會入,入咗之後都會夜夜笙歌,好快 ...

睇番自己舊同事和老板的仔女,除非本地果兩三間名校之外,幾乎全部係讀國際。

人把口可以乜都講得,但身體好誠實。負擔得起,邊個唔為自己仔女搵最好的地方落腳。識人國際都轉咗3間!

Jane1983 發表於 19-12-16 12:46
睇番自己舊同事和老板的仔女,除非本地果兩三間名校之外,幾乎全部係讀國際。

人把口可以乜都講得,但身 ...

而讀本地果幾間的,唔少year 7又係去咗國際或者寄宿。

回覆 sxd 的帖子

又是一個「道聽塗說」吧!傳聞是傳聞呀!希望實牙實齒拍到心 口出哂血那位仁兄或仁嫂在散播傳聞之前,先證明自己或子女有入讀國際學校的真實經驗。如果是甚麼也不知道,就保持著甚麼也不知道好了。

我身邊仔女係local學校嘅親戚朋友,聽到國際學校就會搖頭,話讀唔到書先會入,入咗之後都會夜夜笙歌,好快 ...

LS 真係咁純?哈哈。
國際學校的傳聞太多,話佢地又煙又酒好少事,應該話個個吸毒。
是但啦,係得佢地咁無知先信。

係真㗎,唔洗讀書但考公開試又有好成績,唔覺意入埋 oxbridge, Harvard, Yale, 咁仲唔抵

poonseelai 發表於 19-12-16 15:34
係真㗎,唔洗讀書但考公開試又有好成績,唔覺意入埋 oxbridge, Harvard, Yale, 咁仲唔抵
...

哈哈,諗吓都開心。

‹ 上一主題|下一主題