用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有什麼中學適合?
樓主: Emily101Wong
go

有什麼中學適合? [複製鏈接]

Emily101Wong 發表於 19-11-9 21:18
請問有沒1C-2A嘅男女校推薦

如果孩子屬B1c-B2a成績,我會建議上望揀間B1c中學,可以考慮下"丘中"。

回覆樓主:

阿女讀緊油天屬band1想轉返葵青區有邊啲好嘅中學可以揀

KaTung314 發表於 19-11-19 22:38
阿女讀緊油天屬band1想轉返葵青區有邊啲好嘅中學可以揀
油天大概級名次?一樣屬B1若級前3同級第33甘樣係自行階段選擇真係天地甘遠。
唯有參考過往年級相若名次派咩學校,甘先有得估下。去到跨區,自行競爭會激烈少少。返去葵青,轉住址報統一或許更適合你尼個情況。最後建議有兩次呈分名次個陣問學校老師。另提提,(如有意轉葵青)記得去教局轉以家庭地址報考啊(相信不少學校在開學初已經統計了校區)。

回覆樓主:

全級184,囡全級42, 原本就住葵涌 應該點揀

KaTung314 發表於 19-11-19 22:54
全級184,囡全級42, 原本就住葵涌 應該點揀
葵青沒留意過,比唔到具體建議。參考往績,如仍在KL1,
個人認爲
1,女校,自行油真有難度,SMCC機會更微。
2,男女校,循道機會極大,銘基必入。QES估計沒得IN。

面對(2)的前兩間學校,如若自行入左,滿足嗎?唔滿足的話只有兩個路途:A跨區,B博高選(1),自行唔成功則回頭大抽獎,大抽獎階段則中意邊間就放乙1(甲部三間同理放中意就得).然後本區全部B1放進去守尾門係兩間循道或銘基位置個人意願。因爲本區B1位多唔怕沒得入(2019年有同學B2乙1入銘基)。

至於葵青,唔熟,還等熟悉家長不吝賜教。

少少參考建議,轉以家庭住址參加統一階段,再選取中意的放乙1.

切記,大抽獎大家機會均等,並不會B1a就機會大於B1c。風險亦然,各個區B1位唔一樣,不可盲目盡信網上或過往數據。做多少少功課,最終選擇權在自己,結果如何先唔會怨別人。

回覆樓主:

唔該曬

KaTung314 發表於 19-11-19 23:52
唔該曬
網上唔少人講過,荃灣B1位唔夠,有相當一部分學生會轉網至葵青。甘,很明顯,唔係猛龍不過江,有番甘上下競爭力先會轉網去爭。響尼個大環境之下,相信B1b至B1c係葵青未必能在自行階段係相若中學得手。因而建議你轉網,即以家庭住址參加統一階段,做好參加統一的準備,自行就可以放手去博。

回覆樓主:

我尋日喺荃灣大會堂聽咗個講座佢話葵青區學位多個學生, 所以考慮返我哋嘅住址去葵青區。

KaTung314 發表於 19-11-20 00:12
我尋日喺荃灣大會堂聽咗個講座佢話葵青區學位多個學生, 所以考慮返我哋嘅住址去葵青區。
...

今年有少少特別。KL1個幾間中學,隔離最近差唔多每周有三幾次TG放題,會唔會影響左報考意願?如果影響左,甘該批學生轉左去邊?如果有人認爲會受影響而轉報其他,但有人睇好後市照報甘係唔係會因而得益?當然,尼個情形只會靠估並過后亦唔會有令人信服的答案。
葵青B1位足夠,未知之數同樣係有,即係有幾多轉網的個案?
當然,近屋企係一個非常重要指標!

回覆樓主:

多謝你嘅回覆咁我等佢考埋程二先至再決定。
‹ 上一主題|下一主題