用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有什麼中學適合?
樓主: Emily101Wong
go

有什麼中學適合?

YmOra 發表於 19-11-9 20:24
如果,唔打算上望嘅話,建議"銘賢"。亦建議你自行另一間看看別區有否合適孩子的中學擴大選擇範圍。
...
請問有沒1C-2A嘅男女校推薦

Emily101Wong 發表於 19-11-9 21:16
阿囡性格比較懶,唔會自覺去溫書,平時沒咩補習

懶,係唔可以既,所有中學都唔適合!要改善!

Arabellahk    發表於 19-11-11 14:23

little_yolky 發表於 19-11-9 21:19
我急佢唔急

little_yolky 發表於 19-11-9 21:19

呢點最頭痕,包括自己的小朋友及其同學,不但驚影響成績﹑心態,連選中學都會影響,一聽到一些重成績或多功課的中學名字,都會避之則吉。

Emily101Wong 發表於 19-11-9 21:18

SSP官津無其他 直資SMC/基崇

nillnill 發表於 19-11-9 22:40
呢點最頭痕,包括自己的小朋友及其同學,不但驚影響成績﹑心態,連選中學都會影響,一聽到一些重成績或多 ...
所以選校都會考慮D,唔想我激死佐佢都唔知咩事🤣🤣

Emily101Wong 發表於 19-11-9 21:18

馬神、循道、銘基

Poyau 發表於 19-11-10 00:27
官津無 直資SMC/基崇
Thx,直資應該唔考慮的

chanti 發表於 19-11-10 18:50
馬神、循道、銘基

Emily101Wong 發表於 19-11-5 20:21
回覆 kirstyau 的帖子

女校有邊D?其實心想系男女校的

男女校建議自行1間深水埗銘賢,1間九龍城校網4選1(旅港開平、何明華會督銀禧、黄笏南、女青邱左榮)。

大抽獎留在深水埗乙1銘賢(注意,選了銘賢,便要放棄此區最top女校上智)。

Emily101Wong 發表於 19-11-9 21:16

性格懶也有Band 1中/尾水平算不錯,天生聰明。如果發力便可上Band 1頭水平了。

tpmon 發表於 19-11-11 01:52
男女校建議自行1間深水埗銘賢,1間九龍城校網4選1(旅港開平、何明華會督銀禧、黄笏南、女青邱左榮)。

大 ...

但上智同銘賢都自由喔,無人督住樓主阿女掂唔掂㗎?

tpmon 發表於 19-11-11 01:59
性格懶也有Band 1中/尾水平算不錯,天生聰明。如果發力便可上Band 1頭水平了。
...
應該系平時上堂專心D,功課都系自己搞掂就算,有時想檢查下功課就唔肯俾,怕要改正,而家系讀普通中文小學

tpmon 發表於 19-11-11 01:52

大 ...
明白,Thx,自行應該唔會選上智女校,因為阿囡性格在外太過被動,不善於表達,好容易被人排擠,首選男女先

Emily101Wong 發表於 19-11-11 11:42
明白,Thx,自行應該唔會選上智女校,因為阿囡性格在外太過被動,不善於表達,好容易被人排擠,首選男女先 ...

如果成績OK,諗諗九龍城旅港,呢間B1B,都幾chur的,啱晒散散哋既小朋友,銀禧都係,差旅港D,但都幾好。

little_yolky 發表於 19-11-11 14:04
如果成績OK,諗諗九龍城旅港,呢間B1B,都幾chur的,啱晒散散哋既小朋友,銀禧都係,差旅港D,但都幾好。
...
多謝建議,會參考意見

我小朋友都係咁,已考完兩次呈分,等12月初家長會老師評語作準。
依家就先登記中學的簡介會,到12月初知道Banding再收窄參觀中學範圍。
心儀而已經看過的,會再看多一次。
可能會用盡自一自二,其中一間搵他區試試,另一間自己區

nillnill 發表於 19-11-11 22:24
我小朋友都係咁,已考完兩次呈分,等12月初家長會老師評語作準。
依家就先登記中學的簡介會,到12月初知 ...
加油啊,我地仲未考試,老師仲緊張過佢地

回覆 Emily101Wong 的帖子

band1B-C我覺得同區銘賢已經系相對最好的選擇,上智我覺得要band1a-b水平先好報~

0030 發表於 19-11-12 10:07
回覆 Emily101Wong 的帖子

band1B-C我覺得同區銘賢已經系相對最好的選擇,上智我覺得要band1a-b水平先好報 ...
好的,Thx!女校唔會考慮的,其實系比較擔心試面呢方面,阿囡性格在外內向,順其自然,唔得就大抽獎,抽到邊間就邊間了,盡佐力就好