用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有什麼中學適合?
go

有什麼中學適合?

將搬屋到石硤尾,老師話阿囡成績属B1,應系B1b-1c,請問有咩中學介紹,阿囡性格比較文靜

Emily101Wong 發表於 19-11-5 18:52
將搬屋到石硤尾,老師話阿囡成績属B1,應系B1b-1c,請問有咩中學介紹,阿囡性格比較文靜 ...

SSP有利女仔,但女校接受嗎?

回覆 kirstyau 的帖子

女校有邊D?其實心想系男女校的

Emily101Wong 發表於 19-11-5 20:21

女校有邊D?其實心想系男女校的

1A-B 可試上智
1B-C 可試聖母玫瑰
1C-2A 可試德雅

ok,Thx!想了解下男女校校風較好,有咩中學?因小朋友性格比較被動🙏

銘賢唔錯,男女校

SSP 得 2 間 Band 1 女校(上智、聖母玫瑰),1 間 Band 1 男女(銘賢),1 間男校(長天),1 間 Band 1C-2A 男女(瑪利諾神父),1 間 Band 1C-2A 女校(德雅)。
想自行內區嘅話,可以自一銘賢/上智,自二聖母玫瑰。
上述咁多間都係校風成績好。每間學校都有性格被動嘅學生,努力考好個呈分先。

回覆 Emily101Wong 的帖子

聽講銘賢好難入到??

回覆 1998Ruby1998 的帖子

好的,見到仲有一間“黄棣珊“中學,唔知如何……

Emily101Wong 發表於 19-11-5 23:16
回覆 1998Ruby1998 的帖子

好的,見到仲有一間“黄棣珊“中學,唔知如何……

係 wor,唔記得左添!
都係正常讀書學校。呢區嘅 Band 1 都係淳樸型。

1998Ruby1998 發表於 19-11-5 23:25
係 wor,唔記得左添!
都係正常讀書學校。呢區嘅 Band 1 都係淳樸型。

naicha 發表於 19-11-5 21:56
銘賢唔錯,男女校
收生要求唔知點呢?23日升中簡介去唔到,考試中

阿囡成績属B1,應系B1b-1c正常應該銘賢,之後黃隸珊或聖母玫瑰

0030 發表於 19-11-6 09:54
阿囡成績属B1,應系B1b-1c正常應該銘賢,之後黃隸珊或聖母玫瑰
Thx

0030 發表於 19-11-6 09:54
想知道銘賢和黄棣珊的教學方式有咩不同,因為阿囡系沒運動細胞,比較靜態……

Emily101Wong 發表於 19-11-9 10:17
想知道銘賢和黄棣珊的教學方式有咩不同,因為阿囡系沒運動細胞,比較靜態…… ...

其實官津一定有各式各樣既人,首先要banding合適,然後係教學方法合適,例如較多功課測考定自由風,跟住就係地區交通。體育/音樂呢D,實在唔需要考慮。

Emily101Wong 發表於 19-11-5 18:52
將搬屋到石硤尾,老師話阿囡成績属B1,應系B1b-1c,請問有咩中學介紹,阿囡性格比較文靜 ...

如果,唔打算上望嘅話,建議"銘賢"。亦建議你自行另一間看看別區有否合適孩子的中學擴大選擇範圍。

little_yolky 發表於 19-11-9 20:04
其實官津一定有各式各樣既人,首先要banding合適,然後係教學方法合適,例如較多功課測考定自由風,跟住就 ...
點樣可以知道功課多唔多或系自由風?因為本身唔系住呢一區的,所以唔系好清楚有咩中學適合……

little_yolky 發表於 19-11-9 20:04
其實官津一定有各式各樣既人,首先要banding合適,然後係教學方法合適,例如較多功課測考定自由風,跟住就 ...
阿囡性格比較懶,唔會自覺去溫書,平時沒咩補習

Emily101Wong 發表於 19-11-9 21:10
點樣可以知道功課多唔多或系自由風?因為本身唔系住呢一區的,所以唔系好清楚有咩中學適合…… ...

要去學校參觀,問問同學。