用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資 vs津校 (請教有兩位小朋友分別就讀的用家) ...
樓主: wongszehang
go

直資 vs津校 (請教有兩位小朋友分別就讀的用家)   [複製鏈接]

synthesis 發表於 19-11-8 11:53
我兩個女分別讀私校和津校,暫時唔覺有好大分別,唯一分別係私校多好多ECA
...
私校或直資的ECA大多不用額外收費的, 是嗎? =)

kidkit 發表於 19-11-8 12:15

睇下活動,就算要收費都平過出面

私校要

synthesis 發表於 19-11-8 11:53
我兩個女分別讀私校和津校,暫時唔覺有好大分別,唯一分別係私校多好多ECA
...

Thanks for ur advice
但私校Eca都要比錢對嗎

多數要收費

wongszehang 發表於 19-11-8 12:44
Thanks for ur advice
但私校Eca都要比錢對嗎

ECA通常外判 另外收費

自己孩子和朋友孩子學校的感受:哥哥讀一線津校,朋友孩子讀一線直資,目前小一階段,感覺學術上兩所學校差異不大,
哥哥津校英文反而教深一點,數學哥哥津校慢一點,
中文科基本進度一樣,兩所學校輔助網上教學課程都有。
默書也間隔時間都是兩週一次,課後興趣班,也都很多選擇,價格也差不多,
作業我家哥哥學校會稍多一點。都會有鼓勵小朋友讀書的活動。
朋友孩子學校在平時上堂時對坐定定這些要求會低很多,另會多一些出行學習活動。
哥哥津校學生水平會有不同,成績太差跟不上的會有補習班,不分快慢班。
朋友孩子直資會分快慢班,學生水平比較相似。
兩家學校硬件設施上哥哥津校會更好一些,學校有直屬中學,
朋友孩子校園相對稍細,有一條龍中學。

目前這兩所學校對比感覺直資學校課程還是更靈活一些,
兩個孩子對各自學校都是很喜歡的。

津校ECA 唔一定要收費喎,外判既就要收費~~~

ECA 來講,比較收費個意義不大。

以體育運項目來講,免費既唔會教得好深入;外判既都係生意,校內唔會收得幾貴,希望你幫襯佢外面上堂。個運作離唔開成本/效益,一分金錢、一分收獲

我既感受係(我有私冇直),私既 ECA 種類係可以非常 broad,什麼攀岩、物聯網、robotics,乜都有,連家長都有份,大大小小連同 workshop超過50種,我以為 join 左 clubhouse。當然,唔係間間一樣,去過某私校介紹佢地既 ECA時,將奧數比作課後娛樂,真係唔係我杯茶。

MrBeast 發表於 19-11-8 08:46
可以咁講,直資有學$+津貼,自然多d資源

直資每學生约有$6000/月政府资助, 再加上學費, 及政策靈活, 资源自然會較好。

一線津小, 有直屬/聯繫B1中學, 都有一定好處。

except team sports, 體藝玩得好都是要C人教練,當然志在接觸下就冇乜所謂

仔直資, 女津校
分別只在於學校的資源及設施

回覆樓主:

羊毛出自羊身上, 而且直私的ECA好多都係要另外俾錢.

PS: 課餘活動要玩得好, 出邊學好過啦

valentinored 發表於 19-11-10 17:13
仔直資, 女津校
分別只在於學校的資源及設施

請問資源是指邊方面?支援?

我最近都在想,我大仔讀私幼,細女讀學卷,反而細女學校資源多好多,所以令我覺得津校會否都唔太差?

assado 發表於 19-11-9 10:28

直資每學生约有$6000/月政府资助, 再加上學費, 及政策靈活,  ...

多謝您的資料
請問如果津校是否同樣政府support 是6千蚊per一個學生?
‹ 上一主題|下一主題