用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 訴說亞氏初小社交煩惱
go

訴說亞氏初小社交煩惱 [複製鏈接]

小二生,一路有去社交班,渴望有 fd , 在學校不被同學接納,經常出事! 煩惱中....有無同路人,過來人傾下?分享下?好擔心大個左唔知點!
   2    0    1    0

回覆樓主:

我個仔都係。。。佢經常over react 同過份要求公平,令到其他小朋友有啲怕左佢

wolf_woo 發表於 19-11-5 13:39
我個仔都係。。。佢經常over react 同過份要求公平,令到其他小朋友有啲怕左佢
...

係,不過我仔對自己比較寛鬆,對人地就唔放過,又煩,成日不停講自己野,隨和派會怕左佢,勇武派會攻擊佢,四面楚歌!老師諒解,可惜實際幫助不大!

我真係好想知,究竟佢地通過社交訓練,會否改善到?!但上左兩年左右,我覺得有個大人提住,佢地改到 dd , 訓練班落堂咪又係打回原形

嗯!我仔都係小二,同你仔仔同一情況,我都係煩惱中

佢日日都因為同學對佢唔好而感到失落,自我形象跌到谷底!我叫佢睇開 d , 自己也可活得精彩,佢又拒絕放下!我都唔知點幫佢!我自己都快崩潰了!日日都負能無力感

pizzaheidi 發表於 19-11-7 08:51
佢日日都因為同學對佢唔好而感到失落,自我形象跌到谷底!我叫佢睇開 d , 自己也可活得精彩,佢又拒絕放下 ...

或者幫佢報下其他興趣班,等佢圈子大少少,唔駛限死一個圈子,同埋最緊要發掘到長處同同興趣的朋友

醒目開學勳章 貢獻勳章

"好擔心大個左唔知點!"

我地細個唔知係咪無乜呢d問題,定係大家認知上未接觸過呢d名稱,我到近年工作上終於遇上一個疑似亞氏嘅男仔
佢應該大約35歲,明明有practicing cert. 但ask for assistant 人工,之前離職嘅原因係對公司做法睇唔過眼,但最後一份工個上司覺得佢做得野,所以refer俾我,面試都仲ok (講野好直,唔該講嗰句都講埋) 但到返工... 就開始得罪同事,開始無人願教佢野,佢連最好脾氣嗰位都頂唔住

佢可能以為呢類工作唔需要對人,但其實我地公司要teamwork... 要溝通

當然,我無confirm 佢係咪亞氏,但因為我仔有阿氏傾向,所以單純係個人感覺
作為上司,我樂意湊佢,理解佢嘅行為,但咁樣對其他同事好唔公平,大家做得唔開心就會一個一個走...

記得有次聽講座,EP講者提到: 我地有時會個心諗野 (批評嘅說話) 但阿氏無此功能,有乜就用口講,所以得罪人多,好多人無諗過,佢地唔係唔知,係無能力唔開口 (用心諗就算)
社會上能夠理解嘅人唔多,而且就算我理解,唔等於我鍾意聽批評說話,時間耐咗... 一樣會遠離

所以,呢d細路大個選擇職業真係要好小心...

恐龍家

小曳人 發表於 19-11-30 10:45

我地細個唔知係咪無乜呢d問題,定係大家認知上未接觸過呢d名稱,我到近年工作上終 ...
上一代父母唔會或唔識關注孩子情精神學習等狀況身體無病無痛便算的了。出來工作也遇過疑似亞氏患者同事他們社交上的很吃虧,好一點的同事最多少與他們接觸,壞一點的會作弄及排他們看過一些關於高功能自閉的documentaries如果自閉得來是較聰明的他們為了融入社會長大了一定程會自我修正表現內心可能仍是嘰哩咕

wolf_woo 發表於 19-11-28 22:49
或者幫佢報下其他興趣班,等佢圈子大少少,唔駛限死一個圈子,同埋最緊要發掘到長處同同興趣的朋友
...

有咖!但佢去到邊都比人敵視!好煩!

YanKanMom 發表於 19-11-30 11:25
上一代父母唔會或唔識關注孩子情緒精神學習等狀況,身體無病無痛便算的了。出來工作,也遇過疑似亞氏患者同 ...

佢知自己難有 fd , 所以提佢佢會調整自己嘅,不過我不是24小時可以跟緊佢,所以佢好易出事

小曳人 發表於 19-11-30 10:45

我地細個唔知係咪無乜呢d問題,定係大家認知上未接觸過呢d名稱,我到近年工作上終 ...

甘你覺得有無得搞?如果直接同佢講,你待人接物唔得,佢明唔明?知唔知自己有問題?

醒目開學勳章 貢獻勳章

pizzaheidi 發表於 20-1-4 23:28
甘你覺得有無得搞?如果直接同佢講,你待人接物唔得,佢明唔明?知唔知自己有問題?
...
佢就算明白都好,佢自己能夠控制/改變嘅唔多

另外,有朋友用drama 去解決部份問題,似乎效果唔錯 (起碼升中入到名校)
恐龍家

pizzaheidi 發表於 19-11-5 10:37
小二生,一路有去社交班,渴望有 fd , 在學校不被同學接納,經常出事! 煩惱中....有無同路人,過來人傾 ...

找專業職業治療師,試吓感統、社交訓練小組等。

mytambb 發表於 20-1-6 16:37
找專業職業治療師,試吓感統、社交訓練小組等。

有社交班上緊,想試下言語治療,雖然佢講野能力上正常,但成日易激嬲人!

pizzaheidi 發表於 20-1-6 21:49
有社交班上緊,想試下言語治療,雖然佢講野能力上正常,但成日易激嬲人!
...

其實社交班比較有用,而且治本要靠職業治療感統。言語治療比較多訓練發聲練習,一般來講,Asperger 沒什麼需要。反而教育心理學家可試一下。

另外,教會等團體可以提供一個機會給他們進行練習。而且宗教一般也是教人兼愛包容,也有幫助。

YanKanMom 發表於 19-11-30 11:25
上一代父母唔會或唔識關注孩子情緒精神學習等狀況,身體無病無痛便算的了。出來工作,也遇過疑似亞氏患者同 ...

呢樣真。
聽兩個班主任講,仔今年六年級喺社交方面比去年進步咗好多,亦少咗發脾氣。
人長大咗,懂得點樣生存,但係佢依然諸多不滿,只係返嚟對住阿媽講,講住對同一個同學嘅不是,當然佢其實亦有好多仍要改善嘅地方。而可能喺學校忍咗好耐,喺屋企脾氣亦大咗好多。
個人覺得 密集式嘅社交訓練 多啲情境訓練 多啲唔同嘅人/專業人士同佢哋傾計係會好啲。雖然其他人教嘅意思都一樣,但每個人表達方式不一樣,對佢哋嚟講係唔同嘅刺激,同埋佢哋會漸漸發覺,點解每個人教嘅都係一樣,就會漸漸發現這不是你強加於他嘅教育,而係一個人人都遵守嘅社交禮儀。

mytambb 發表於 20-1-7 09:22
其實社交班比較有用,而且治本要靠職業治療感統。言語治療比較多訓練發聲練習,一般來講,Asperger 沒什麼 ...

返左教會一個月囉!佢感覺良好,但我就好唔開心,好似乜都要因為佢而改變我自己,就係比佢搞到頭都大埋,無計可施先走去求上帝,但根本我無信仰,所以個心好爭扎

pizzaheidi 發表於 20-1-7 17:18
返左教會一個月囉!佢感覺良好,但我就好唔開心,好似乜都要因為佢而改變我自己,就係比佢搞到頭都大埋, ...

放鬆一點,你唔ok可以唔去。其實你同佢係獨立個體。「兒孫自有兒孫福」,不須要強迫自己也去,可以交給有信仰的老師朋輩。

子女的路不是你的路,更不必背着他們行的。

‹ 上一主題|下一主題