用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 訴說亞氏初小社交煩惱
go

訴說亞氏初小社交煩惱 [複製鏈接]

小二生,一路有去社交班,渴望有 fd , 在學校不被同學接納,經常出事! 煩惱中....有無同路人,過來人傾下?分享下?好擔心大個左唔知點!
   7    0    0    0

回覆樓主:

佢出咩事?
我囝岩岩小一,都唔知會點,佢都唔講學校野既。

佢鍾意不停講自己的話題,人地嫌煩佢都繼續!得罪人多!同齡會覺得佢騎呢!有時會口出惡言,佢聽得明就會反擊,嗌交嗌得好激烈,所以日日都唔開心,覺得無人鐘意自己!不過有時,我都見到係人地惹佢先,佢唔比反應,d人就行動升級推撞佢!

既然係甘,不如做獨家村 la , 唔好強求,不過佢唔想!佢仍然想要 fd !

pizzaheidi 發表於 19-11-5 10:35
小二生,一路有去社交班,渴望有 fd , 在學校不被同學接納,經常出事! 煩惱中....有無同路人,過來人傾 ...

你講出我的心聲,我們是同路人加油啊

小二生,一路有去社交班,渴望有 fd , 在學校不被同學接納,經常出事! 煩惱中....有無同路人,過來人傾 ...

我懷疑我仔係阿氏,升小後社交好差,因為他的非黑即白思想,同學小小錯誤,都要投訴同學,還要在老師面前投訴,更令同學不滿。
現在小五,只是有丁點進步,以為自己在校友朋友,但老師認為他是沒朋友,我仍然煩惱頭痛中

gilgil39 發表於 20-1-5 08:50
我懷疑我仔係阿氏,升小後社交好差,因為他的非黑即白思想,同學小小錯誤,都要投訴同學,還要在老師面前 ...

有無其他特徵或有無老師叫去做評估?

pizzaheidi 發表於 20-1-5 10:04
有無其他特徵或有無老師叫去做評估?

自小喜歡地圖,地鐵,巴士;有時情緒失控,脾氣差,固執;有自轉行為(越大越少),冇乜同理心

gilgil39 發表於 20-1-5 14:09
自小喜歡地圖,地鐵,巴士;有時情緒失控,脾氣差,固執;有自轉行為(越大越少),冇乜同理心
...

如果佢無孤獨感,咪當我行我素囉,最緊要自己無唔開心

有無check過有無專注力不足?
之前小兒也有上社交班,但一直效用不高,直至去睇兒童精神科確診ADHD並食藥才真正掌握到社交班教的技巧。

ccmak2009 發表於 20-1-6 15:42
有無check過有無專注力不足?
之前小兒也有上社交班,但一直效用不高,直至去睇兒童精神科確診ADHD並食藥 ...

無,因為老師唔覺得

pizzaheidi 發表於 20-1-6 21:47
無,因為老師唔覺得

老師唔覺得未必無,ADHD不一定是過份活躍,也有機會是專注力不足…… 你仔仔會上課唔會成日遊魂,做野又成日好甩漏?

ccmak2009 發表於 20-1-7 09:06
老師唔覺得未必無,ADHD不一定是過份活躍,也有機會是專注力不足…… 你仔仔會上課唔會成日遊魂,做野又成 ...

會失神,但又聽緊,無甩漏!所以一路都無建議評活躍或專注問題

pizzaheidi 發表於 20-1-7 17:07
會失神,但又聽緊,無甩漏!所以一路都無建議評活躍或專注問題

如有機會見心理學家,可以問下會否有ADHD?因為小兒小一都只確診自閉症,ADHD是在升小二,功課開始又多又深,ADHD的徵狀才逐步浮現。
其實不要低估社交能力的重要,小朋友很快就高小,有一些識於微時的朋友才可以順利在校園生存。

ccmak2009 發表於 20-1-7 18:57
如有機會見心理學家,可以問下會否有ADHD?因為小兒小一都只確診自閉症,ADHD是在升小二,功課開始又多又深 ...

甘你小朋友係典形自閉還是亞氏?這些年社交技巧有無進步?

回覆樓主:

心理學家做過評估是最輕度的自閉。由一年級開始上社交班、言語治療再加埋食藥,一直上到最近四年級才真正有自己的朋友。

食藥 for 咩?專注?

ccmak2009 發表於 20-1-7 20:08
心理學家做過評估是最輕度的自閉。由一年級開始上社交班、言語治療再加埋食藥,一直上到最近四年級才真正有 ...

支援是學校提供嗎?我發現坊間愈大愈難找輔導,即使私人服務都唔易搵

pizzaheidi 發表於 20-1-7 22:35
食藥 for 咩?專注?

是的。

pizzaheidi 發表於 20-1-7 22:37
支援是學校提供嗎?我發現坊間愈大愈難找輔導,即使私人服務都唔易搵

協康會有適合不同年齡的社交小組上。其實來來去去都係教差唔多既野,只係要keep住上,要練到任何時候都用到社交小組教的技巧才對小朋友社交有用。
我之前都唔知原來言語治療師可以教埋社交,你可以搵下這類課程。

pizzaheidi 發表於 20-1-6 00:55
如果佢無孤獨感,咪當我行我素囉,最緊要自己無唔開心

我吾肯定佢有冇孤獨感,但覚得佢想同人玩想有朋友嘅,但就吾識同人相處,得罪人又吾知,人哋同
佢玩時佢又嬲;動不動就向老師投訴同學.....無論點同佢解釋同學只是玩玩佢都吾聽,不停爭拗,超固執。
我想問邊度有阿氏家長嘅群組?如fb, 我想找同路人交流下,我感到好大壓力
‹ 上一主題|下一主題