用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇小VS太恊
樓主: vk7
go

崇小VS太恊 [複製鏈接]

bbba05 發表於 19-11-5 20:15
唔太認同你嘅看法,崇小在校內只講英文和普通話,講得多聽得多一定好d.   當然我唔係話英小英文一定好,好 ...

唔係話英文在英中唔重要,係唔係真係咁 “難”/需要讀英小先可以銜接。

崇小 NET 比例咁高,又英普,但唔少其他冇咁多 NET 嘅中小都可以做到一樣效果。

至於太協,識唔少唔係精英班畢業生,英文唔係咁差,都係中游。

多謝各位意見~~~~

其實小學就只是提供硬件及軟件的地方 , 吸唔吸收要小朋友自己努力 ,但問題是父母希望入到一間軟硬件都好的小學等小朋友容易跟上 ,
如你認為自己的小朋友就算讀咩都會學好, 就唔會有選校問題

回覆 bbba05 的帖子

津校透明度唔高是正常的

回覆樓主:

跟帖

我自己都係讀普通津小津中, 全校得一兩個NET, 英文只停留喺課堂上, 冇語境可言, 當然有個別神津/一線英文好好, 但坦言相信普遍官津情況差唔多, 係呀, 英文係學左,夠應付考試測驗囉, 想同外國人流利溝通? 想睇戲唔駛睇字幕? Um.... 學一種語言當然係想活用喺日常生活, 而唔係單單為考試升中...

anfisonbb 發表於 19-11-26 09:34
我自己都係讀普通津小津中, 全校得一兩個NET, 英文只停留喺課堂上, 冇語境可言, 當然有個別神津中小英文好 ...

好認同!出到黎做野就知對住外國人唔識用.....唔識聽...

樓主重語境,想必小朋友在幼稚園已學了不少英文,如果現在已經是識聽識講的話,除非有意出國,如是我就會選太協,以防英文太過超前,令中文追不上。

anfisonbb 發表於 19-11-26 09:34
我自己都係讀普通津小津中, 全校得一兩個NET, 英文只停留喺課堂上, 冇語境可言, 當然有個別神津中小英文好 ...

官津 Use of English 重抄寫
不少寫就筆鋒鋭利 講就夾着脷

崇小的英普語境是和國際學校一樣的。國際班連體育科,音樂科,visual arts,宗教科都是外國人老師教授。選校真的要看父母的著眼點是什麼。

Poyau    發表於 19-11-26 16:38

bbba05 發表於 19-11-5 17:35
我覺得語境好緊要,band 1 中學都係英中,英文打好個底到中學冇咁辛苦。

唔建議太協最主要係間學校好有問 ...

「高院今頒判辭,指4人行為完全不恰當及可恥,毫無疑問應受譴責」

https://m.mingpao.com/ins/港聞/article/20180806/s00001/1533544678879/【協和小學面試題目外泄案】官指4被告行為可恥-惟原裁決非完全錯誤-駁回控方上訴

Poyau 發表於 19-11-28 22:28
「高院今頒判辭,指4人行為完全不恰當及可恥,毫無疑問應受譴責」

https://m.mingpao.com/ins/港聞/artic ...

問題就在於學校冇對佢地有任何處分或譴責

bbba05 發表於 19-11-28 22:31
問題就在於學校冇對佢地有任何處分或譴責

咁都無任何處分或譴責

Poyau 發表於 19-11-28 22:47
咁都無任何處分或譴責

有幾出奇呀,同一個辦學團體,學生墮樓都係call聖約翰救傷隊,唔call白車架。

--deleted--

bbba05 發表於 19-11-28 22:55
有幾出奇呀,同一個辦學團體,學生墮樓都係call聖約翰救傷隊,唔call白車架。

其實想入哩間學校好容易, ...

負責IT 知人善任

回覆 Poyau 的帖子

你呢間係長沙灣恊和新聞。

回覆 wongtw 的帖子

對AR,我仔已經暫時語境:英文同普通話都唔錯呀!!
現在暫時都操咁中文閱讀能力。

每個人成長發展都不同,要看進度來挽救弱項,二文三語中阿仔最後學懂聽說的是英語,但英語一直強過母語中文很多,二年級開始只准看中文書,沒有特別再加操中文,到現在四年級算是追回了多少,現在中文不算差,但對應付中學課程來講進度還差太遠,阿仔崇幼畢業後入了中文津小讀,有同屆畢業同學仔半途放棄轉入了玫瑰崗,所以都是那句,打算出國讀就沒有問題,如留港升中便要特別留意中文是否會太弱。
‹ 上一主題|下一主題