用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 寄語各位家長應鼓勵孩子多維思考,以應用為主導,凡事考慮 ...
go

寄語各位家長應鼓勵孩子多維思考,以應用為主導,凡事考慮6W

多思考, 勿過份操練

what is 6W?

b3410 發表於 19-11-5 10:48
what is 6W?

6W ???

https://www.jasonmun.com/applying-the-6-ws-of-marketing-to-seo/

醒目開學勳章

作文咩

bobbob 發表於 19-11-5 11:43
作文咩

我只回6W咋喎~~~

多思考 needs to + 1H

回覆 妹妹頭 的帖子

即係 critical thinking 啫, 現時講呢樣嘢政治唔係好正確喎

醒目開學勳章

Diversifyedu 發表於 19-11-5 12:26
回覆 妹妹頭 的帖子

即係 critical thinking 啫, 現時講呢樣嘢政治唔係好正確喎 ...
點解?

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-11-5 12:08
多思考 needs to + 1H
1H係乜?

指數學,定所有科?

樓主好似有d感觸,分享多d啦!

Jane1983 發表於 19-11-5 14:01
指數學,定所有科?

樓主好似有d感觸,分享多d啦!
同感~ 考試季節, 樓主似係有啲感悟, 如果有樓主真實例子既分享, 相信得到既啟發會更深刻.

回覆 bobbob 的帖子

鼓勵學生培養獨立、審慎思考的能力嘅通識科已被攻擊為X獨嘅元兇嘛!

回覆 Jane1983 的帖子

請大家唔好誤會, 我只是想在此講一講, 現今好多老師/家長/學校都會用操練方式去學習, 我個人覺得, 培養多維思考, 6W 即唔同層面去理解, 比盲目操練更見成就....

回覆 Diversifyedu 的帖子

我絕無政治因素, 全為希望小朋友了解應該點樣去學習方式

回覆 妹妹頭 的帖子

唔使擔心,我知你係講教育。睇吓你有無更多分享而已

妹妹頭 發表於 19-11-5 15:30
回覆 Diversifyedu 的帖子

我絕無政治因素, 全為希望小朋友了解應該點樣去學習方式

多元思考係新世代必須掌握嘅能力,奈何教育制度同考試模式係鼓勵操練考高分

妹妹頭 發表於 19-11-5 15:29
回覆 Jane1983 的帖子

請大家唔好誤會, 我只是想在此講一講, 現今好多老師/家長/學校都會用操練方式去學習 ...
我同意你所説,不過現實社會,求學絕對要求分數,所以亦明白家長會用直接嘅操練方式讓小朋友學習,至於摧唔摧谷好睇家長心態,當然去到中學要考公開試時,操練就好難避免。
我自己就好反對重覆操練,對於果啲xx式機械式操練好抗拒。
記得多年前我仔仲細,由於佢喜歡數學,當時揾左間數學教室比佢玩下學計數,點知上完等一堂派回來家課很多,印象中有8-10頁,每頁有十題數不斷重覆計加數,見到咁我都有啲抗拒,到第二堂派回來功課都一樣,當時對於一個kg小朋友來説實在太多,死板操練亦毫無意義,我仔問我可唔可以唔做,我直接同仔仔講可以,呢啲死操模式唔啱你,當時比左4堂錢但上完2堂已經冇再上。
我都好鼓勵小朋友要多角度思考,無論日常生活/學業上都會得益。好似數學我仔有學解難分析,佢喜歡思考唔喜歡操,作文有學 mind map ... 等,都有助培養孩子思維能力。

回覆樓主:

回覆樓主: