用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福附小 FSSAS 2nd interview
go

福附小 FSSAS 2nd interview [複製鏈接]

唔知今日家長問卷及小組分享計唔計分呢?
小朋友話
1)小組,老師問題,學生舉手答
2)做卷

唔知係唔係
   12    0    0    0

calvanhk 發表於 19-11-4 23:29
小朋友話

小组分亨應不計分,上年我都無咩分享,都第一輪收,反而家長問卷 , 學校會睇下家長與 學校教 學理念是否類同。

calvanhk 發表於 19-11-4 23:29
小朋友話

寫字、畫畫
2個小朋友一齊同NET傾計
比較高矮
看字圏圖
玩大風吹

picalo 發表於 19-11-5 06:07
寫字、畫畫
2個小朋友一齊同NET傾計
比較高矮

一樣

今年2nd in 除左玩集體遊戲, 仲考下學術. 我覺得好全面呀!

聽朋說考了好多學術野
Elephant 大象 (圖)
Dog 小狗 (圖)
小朋友在紙上抄寫一次,連圖,唔夠時間
然後做卷,有圈答案,有寫中英文名
一邊做卷的人,另一半班去同老師單對單對答,有簡單,也有難,講好多,同英文老師講英文,同中文老師講中文
之後全部人去集體遊戲,大風吹,拍手,尖頭對腳跟倒後行直線.....

家長另一邊ipad 做50題MC , 再小組傾每家庭1.5分鐘share 對教育睇法,佢會俾幾個題目你,你選一條去分享,其中一題:我認為良好親子關係很重要

Chan343 發表於 19-11-5 13:04
聽朋說考了好多學術野
Elephant 大象 (圖)
Dog 小狗 (圖)

我女寫熊貓、小鳥

回覆樓主:

見到啲谷傳這個,對你們可能有幫助

福小2nd in FAQ
[version 3]

1⃣聽說800人入

2⃣要記得28/10 10am去登記邊日in

3⃣佢2nd in之後,有150人有offer
其餘都waiting(no reject?)
佢會分1st waiting 呢啲通常都會比佢等到
2nd waiting 呢啲仍有機會等下都會有位
3rd waiting 呢啲即係我,要諗定打算了
4nd waiting 呢啲唔駛諗,實無份

4⃣2nd in waiting的人有人最多in了4、5、6次
佢每次重in都會再排位一次,所以無限復活

5⃣分數線以上盡量抽大部分人去2nd in,成功的150人有offer.
分數線以上又無入2nd in 的人叫waiting

6⃣Waiting 的人, sick leave or siblings or 求位人去phase 2 時做2nd in
之後再有少量人邀請做3rd in

求位:入唔到2nd in, 12月寫簡單信,話對學校有興趣

分數線以下:reject
If phase 1 reject, 不allow apply phase 2
If 好有興趣,小一時再apply.不讚成repeat k3
學校不接受「推薦信」,reject 的話不會變返waiting

7⃣ 2nd in 形式:
約45min,小朋友入課室玩遊戲
舊年拋波 玩game集體遊戲,個個好開心
家長填問卷,然後ipad抽題目到課室discussion,幾個家庭圍埋一齊,每家庭2分鐘發言(聲稱唔計分)

一面考學術 二面玩遊戲考合作

8⃣次輪面試時,我們會跟家長面談,了解其教育理念。家長首先會獲發一份問卷,大約有30多條問題,內容環繞一些教育的觀念。之後教師會根據家長交回的問卷,跟家長面談,進一步了解家長的看法。
(emoji)(emoji)
詳情參考
https://happypama.mingpao.com/智識揀學校/【福建中學附屬學校】面試家長要填問卷 福附重/

Poyau    發表於 19-11-5 16:55

幾時出result?

19/11

picalo 發表於 19-11-5 13:23
我女寫熊貓、小鳥

我仔係大象、小狗
我答親子關係良好

nobodyfool 發表於 19-11-6 09:48
我仔係大象、小狗
我答親子關係良好

Me too
Group discussion we picked 良好親子關係

picalo 發表於 19-11-6 10:04
Me too
Group discussion we picked 良好親子關係

朋友  

nobodyfool 發表於 19-11-6 12:36
朋友

‹ 上一主題|下一主題