用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲中學boarding school
go

[澳紐] 澳洲中學boarding school

我想問澳洲有無邊間boarding school 校風,學術,環境都唔錯?又會升邊間大學

tongtongwhite 發表於 19-11-4 22:05
我想問澳洲有無邊間boarding school 校風,學術,環境都唔錯?又會升邊間大學
List of Australia Boarding School
https://www.boarding.org.au/find-a-school

小時了了 發表於 19-11-4 23:35
List of Australia Boarding School
https://www.boarding.org.au/find-a-school

thank you.  
知唔知邊間好?

你想去邊一個省先?或者城市

taifiona 發表於 19-11-5 09:41

Sydney週邊, Melbourne 都可以
其實都是睇下邊間好,地區係未有preference

你可以上

https://bettereducation.com.au/SchoolRanking.aspx

上面齊晒每個城市學校嘅ranking

我自己就選了Brisbane

taifiona 發表於 19-11-5 09:41

Sydney週邊, Melbourne 都可以
其實都是睇下邊間好,地區係未有preference

taifiona 發表於 19-11-5 11:40
你可以上

https://bettereducation.com.au/SchoolRanking.aspx

thank you

taifiona 發表於 19-11-5 12:46
我自己就選了Brisbane

請問Brisbane 有邊間提議,謝謝!

bigtabo 發表於 19-11-6 11:54
我都想知

回覆 tongtongwhite 的帖子

International student 係澳洲 FINISH HIGH SCHOOL 之後 可以用ATAR報 不同STATE的大學,只要THROUGH不同STATE的SYSTEM 如 QTAC or VTAC 報就可以。
選好後我覺得最好是帶子女親身VISIT 學校做 SCHOOL TOUR,那就較放心。

polo819 發表於 19-11-6 15:27

International student 係澳洲 FINISH HIGH SCHOOL 之後 可以用ATAR報 不同STA ...

有無邊間邊區你覺得唔錯, 可以考慮的?

bigtabo 發表於 19-11-6 11:54

Brisbane 有好幾間top private school
我focus 女校.最勁個間無boarding , 所以無考慮

check pm

taifiona 發表於 19-11-6 21:23
Brisbane 有好幾間top private school
我focus 女校.最勁個間無boarding , 所以無考慮
...
你好呀! 請問你囡囡是否已在Brisbane就讀?
我正在幫呀女申請中 (Y10, ), 未知結果, 打算完成了中四, 7月插班Y10.

希望知道多些資訊及交流一下, 謝!

Sammy媽媽 發表於 19-11-23 18:00
你好呀! 請問你囡囡是否已在Brisbane就讀?
我正在幫呀女申請中 (Y10, ), 未知結果, 打算完成了中四, 7月插 ...

你申請了那幾間?
我女女也是year 10, 1月走

您們好, 我最近都跟AGENT聯絡申請囡囡去讀 year 10, 但因為成績吾糸咁好, AGENT 叫選一些遍遠D地區, 他建議北昆士蘭, 比較容易. 你們可以分享一下選校心得嗎?  上大學跟中學是否只計ATAR就可以?

慢咪咪 發表於 19-11-25 16:26
您們好, 我最近都跟AGENT聯絡申請囡囡去讀 year 10, 但因為成績吾糸咁好, AGENT 叫選一些遍遠D地區, 他建議 ...

你可以試下Ipswich girl grammar school,這間比較易入,但位置比較偏小小

慢咪咪 發表於 19-11-25 16:26
您們好, 我最近都跟AGENT聯絡申請囡囡去讀 year 10, 但因為成績吾糸咁好, AGENT 叫選一些遍遠D地區, 他建議 ...

另外,我除了看ATAR, 還會看學校Facebook, IG...... 還有修讀課目
因為間間學校都會有不同