用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問做卷技巧訓練,有嗎?
go

請問做卷技巧訓練,有嗎? [複製鏈接]

小朋友已經三年班,可是對做卷的技巧仍然不太懂⋯ 應該如何訓練才好⋯
不知坊間是否有這類的課堂?

好似每次我都有叫佢做咗D識嘅題目先,不會的便留到最後才做!供詞填充題不要留空⋯但仍然有留空⋯#mouth:

3    0    0    0

我都想知

回覆 angel-papa 的帖子

這都是習慣, 到坊間買一份的習作(試卷形式), 計時, 如45分鐘,可CUT一半, 即22分鐘左右先做識的再做不認識的
如果發現跟考試一樣留空, 就大家商量一下是什麼原因
可能太急,忘了填? 想之後填番?
強調你是幫助他/她的, (關心,不是強逼)如果係語感問題,更加不是一時三刻可以解決
要一起看圖書, 增加語感和字詞認識

另大人會覺得好容易的, 其實對小朋友有一定難度,
要多鼓勵, 增加他/她的動力

其實網上資源十分多, 可以參考答題技巧VIDEO

以我小朋友三年級為例, 因為有中文閱讀習慣,明白供詞部分,但唔知點答閱理的問題
又覺得重組句子好難,所以都係講解詞性, 做閱理文章,睇得分答案的標準
久而久知就知道每部分的拆解辦法  (待續)

MandyShek 發表於 19-11-5 07:02

這都是習慣, 到坊間買一份的習作(試卷形式), 計時, 如45分鐘,可CUT一半, 即22分鐘 ...

好多謝你的耐心分析和講解。我會再嘗試購買模擬試卷給他練習,可是他一看到份卷就已經不想動腦筋了⋯(emoji)

其實每次同他溫習的時候,他是懂的,可是在學校做試卷的時候,佢就好似忘記晒了⋯⋯加上又粗心又大意⋯失分好多⋯(emoji) 今次再提他的時候,我又好似好囉嗦咁⋯大概他接受我的訊息也不到一半(emoji)(emoji)⋯⋯ 唯有再努力溝通下啦⋯⋯(emoji)

樓主要同小朋友傾下考試方面有咩困難,派返嚟通常錯咩,先可對症下藥。題型不同需要不同技巧,例如我個仔成日衰心急,睇嘢習慣跳字,因此會誤解睇目而答錯,我會叫佢練習用手指掃題目掃到尾,圈住keyword,減少睇漏字。閱讀理解响每日段mark no. 快睇完知道每一段既大約情節,答題時揾返對應既段落先細睇揾答案。供詞填充、排序題等就會叫佢填完一個刪走一個。同埋考佢check卷,我仔成日衰大細楷同抄錯字,就要特別提醒佢覆卷要check乜嘢。當然都要知道佢其實有幾熟書,有機會係温書方法唔適合;又或者專注力唔足以捱哂成個考試時間,咁要再想辦法訓練。
慢慢來,逐一擊破

ToMing123 發表於 19-11-5 13:08
樓主要同小朋友傾下考試方面有咩困難,派返嚟通常錯咩,先可對症下藥。題型不同需要不同技巧,例如我個仔成 ...

多謝指教!你個仔錯嘅嘢我個仔同樣都有錯⋯(emoji)我個仔仲要係睇咗前邊嘅句子,就當自己已經睇埋後半部嘅句子⋯就係咁成日都俾啲蠱惑問題捉到佢⋯(emoji)激死我!

有沒有什麼東西可以引起佢學習興趣?我小朋友細個時好中意玩棋, 細細個做完少量EXERCISE,就會同我一起玩棋
久而久知, 佢知道做完野就可以同我玩
佢好樂意做

可能有人會話,你應該同佢講道理,等佢明白,呢個係佢既責任
但我小朋友會話: 咁你負呢個責任啦,我唔想負....
所以我知道小朋友都中意玩, 付出一些,又可以得到一些,佢唔會覺得太辛苦

曾經有老師講: 佢唔SHOW你, 係因為你捉不到佢最在乎既野,EG. LEGO, 媽媽的讚賞, 父母的陪伴,玩具,親子遊戲......

故事發展下去,當然係自動波做野,唔使勞氣,成績有進步
不過,最熟悉你子女的是你, 你是時候想一想"平無白事,為什麼他要做呢D個D,我都唔想拎高分....

ar_mak 發表於 19-11-5 22:26
其實我認為唔識既野留到最尾先做,結果都係唔會識. 點解你地會認為,唔識既野留到去最尾先做會變成識既呢? ...

對我來說,留到最後先做並唔係因為最後就會識,而係唔會嘥晒啲時間去諗一啲唔識做嘅問題。應該盡快完成左啲識得做嘅問題先,再有時間多,先至返轉頭諗下嗰啲唔識做嘅。

不是應該這樣做嗎?(emoji) 我以前讀書都係咁!(emoji)

MandyShek 發表於 19-11-5 14:55

有沒有什麼東西可以引起佢學習興趣?我小朋友細個時好中意玩棋, 細細個做完少量EXE ...

我都有試過個溫完或做完同佢玩下,不過佢見到一對野要做就已經好抗拒了⋯ 可能我唔夠吸引佢

我都想知點可以做卷快d
‹ 上一主題|下一主題