用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 繼續做虎媽嗎?
樓主: sar1216
go

繼續做虎媽嗎? [複製鏈接]

回覆 sar1216 的帖子

SPCC, SPB, YW係直資,DGJS,培正小,SPCS小學都係私立學校

简单d諗……如將來目標係移民,唔理係全家定仔女自己出国讀書再留低申請移民,大前題要英文好。举个例,移民澳洲,25至35歲有幾多分+大学畢業幾多分+ielts考左又幾多分+有乜需要工种又幾多分……即係話唔理你去津校定直私,体艺仲花唔花时间金錢,都要早d大大力煲佢英文。

平讀也可以有好學校。有錢多一點選擇而已。

我寧願花錢在幼稚園和大學。

sar1216 發表於 19-11-4 17:11
身邊的人越來越多人移民,做家長希望小朋友讀書為找好工作,現在有沒有家長還選擇花費勁多讀一間好學校嗎? ...
咁你做移民會不會另當地阿媽變虎呢?if u cant beat them, join them

11月大家心情勁灰時候的分享,現在12月下旬,也許已經改變初衷了。

過去二十年,重點培養,重捶出撃做虎媽等,大部分香港父母已經做足了,結果是⋯⋯成效不彰。會否「不刻意栽培」也是一種「栽培」?譲孩子早日生活在「凡事不是老奉」的真實世界。

培根曾说:“习惯真是一种顽固而巨大的力量,它可以主宰人的一生”

近年看多了茫茫然的孩子,覺得不少孩子是選擇太多而想多了。有良好習慣的孩子,一般是想得少而做得多。
‹ 上一主題|下一主題