用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 繼續做虎媽嗎?
go

繼續做虎媽嗎?

身邊的人越來越多人移民,做家長希望小朋友讀書為找好工作,現在有沒有家長還選擇花費勁多讀一間好學校嗎? 還是留錢移民算了。

回覆 sar1216 的帖子

移民。不過都唔可以hea。

我們暫時打算叫小朋友到小朋友喜歡的外國讀大學,如留學時仍然喜歡當地,希望留學後在當地工作、甚至結婚,我們"老一輩"就兩邊住。
所以錢要儲,但小朋友讀書亦不可hea. (可能要做比虎媽更勁....)

回覆樓主:

我諗緊仲好唔好考慮繄成萬蚊一個月去讀私小或國際學校,再加上課外活動真的花費不少,為將來找好工作作準備。

但現時香港情況每天都在變,好似前境不大,仲需唔需要花咁多錢谷到小朋友咁辛苦呢 到時可能讀幾多書都未必有好的工做

你的憂慮好正常,但將來無論點,你而家都要栽培小朋友。

sar1216 發表於 19-11-4 23:43
我諗緊仲好唔好考慮繄成萬蚊一個月去讀私小或國際學校,再加上課外活動真的花費不少,為將來找好工作作準備 ...

機會係留比有準備嘅人。無論將來點,都要好好栽培小朋友。不過,我個人對於is興趣不大,至於興趣班,呢d真係好個人,除非小朋友強烈要學,否則,我覺得並非必須。

簽名被屏蔽

我諗緊仲好唔好考慮繄成萬蚊一個月去讀私小或國際學校,再加上課外活動真的花費不少,為將來找好工作作準備 ...
不單香港,全世界環境都有些不安。不過,越是這樣的環境,更加需要栽培孩子成為有競爭力的人材,將來才可以自己自由的選擇去,留,去哪裏,留哪裏。
反而太平盛世人人安居樂業,可以希望小朋友一世平平淡淡,安安樂樂。

回覆樓主:

咁仲要唔要爭取名校 ,還是大抽獎留返d錢作興趣或課外活動好呢

sar1216 發表於 19-11-5 11:23
咁仲要唔要爭取名校  ,還是大抽獎留返d錢作興趣或課外活動好呢
...
適合自己程度的學校最好

sar1216 發表於 19-11-5 11:23
咁仲要唔要爭取名校  ,還是大抽獎留返d錢作興趣或課外活動好呢
...
大抽獎入名校

cafeva 發表於 19-11-5 16:34
大抽獎入名校

呢樣超難,有咩方法

sar1216 發表於 19-11-4 17:11
身邊的人越來越多人移民,做家長希望小朋友讀書為找好工作,現在有沒有家長還選擇花費勁多讀一間好學校嗎? ...

唔花錢係子女教育就夠錢移民? 咁真係花好多喎!

當移民門檻係2000萬 咁你一年駛100萬係佢身上? 讀國際學校+去英國讀書 都駛唔到咁多

唔花錢即係咩定義?讀津校?咩都唔補 ?見到佢有某方面才華都唔栽培?

移左民又讀當地既公立學校? 20年之後佢做咩? 定你養佢?

你想讀既私校 你覺得有咩好過津校? 而相差既費用值唔值得?

答到以上 你心裡已知應該點做

我個人係反對超谷 係違反小朋友(甚人類)既本性 唔關錢事

但係咪為左慳錢而唔栽培呢? 用心栽培 雖然要錢 但係咪淨係錢既Concern?

BEDL    發表於 19-11-12 15:44

b3410 發表於 19-11-5 10:55
不單香港,全世界環境都有些不安。不過,越是這樣的環境,更加需要栽培孩子成為有競爭力的人材,將來才可以 ...

對!唔栽培佢就更加唔駛旨意係一個理想既環境生活

無一個國家係無自己既問題既 不是外國既月亮比較圓

香港既問題又唔駛睇到咁灰既
本身子女(同我地)就係會經歷2047嫁啦

pm u

移民出國後想讀好的學校都係要付出好多,外國的公立學校普遍係唔會夠私立學校好,起碼香港的資助學校都有不少好學校可供選擇。移民一筆錢,到時讀書都係要再出一筆,除非超級有錢唔使考慮錢。教養小朋友除咗學費都大把其他花費。

Raccch 發表於 19-11-6 18:29

移民出國後想讀好的學校都係要付出好多,外國的公立學校普遍係唔會夠私立學校好,起 ...

其實私校好定直資好? 以前年代私校感覺好似有錢就入得。

sar1216 發表於 19-11-6 20:15
其實私校好定直資好? 以前年代私校感覺好似有錢就入得。

睇邊啲私校啦

係香港既local school 直資普遍高質/出名過私立

但我覺得唔需要去唸overall 直資好啲定私立好啲 應該唸你想入邊間 學費俾唔俾到

有啲直資同私立差唔多價錢 同兩者出名個啲都一樣難考

咁如果同一學費水平既直資 同私立 直資係多啲資源 因為除左你俾既學費 仲有政府資助個筆 但直資既自由度又少啲 (某%既人要考dse)

Raccch 發表於 19-11-6 18:29

移民出國後想讀好的學校都係要付出好多,外國的公立學校普遍係唔會夠私立學校好,起 ...

係 邊度都係 資源同教學質素有一定既correlation

都係要睇具體你考到乜學校,coed係直資,如果錢唔係太大問題,我諗攞coed同任何私校或者資助學校比較多數人都會選擇coed。唔可以因為咁就話所有直資都比私校資助學校好,都係要具體出學校名先可以比較到。如果我自己幫阿女選就唔理資助、直資定私校,反正係去心目中學校排名較高的一間。