用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 【葵青區】亞斯理 vs 救世軍富強 n班
go

【葵青區】亞斯理 vs 救世軍富強 n班 [複製鏈接]

Hello各位家長,因即將會搬去葵青區,但對該區唔太熟悉,只幫小朋友報了鄰近居所的2間幼稚園n班…

請問循道衛理亞斯理同救世軍富強邊間排名好啲呢?想小朋友係happy school成長,多謝各位意見  
   0    0    0    0

回覆 雲妮寶寶 的帖子

亞斯理老師超有愛心

hkcecilia 發表於 19-11-4 15:42
回覆 雲妮寶寶 的帖子

亞斯理老師超有愛心

我都有聽聞過亞斯理老師校長好有愛心,請問知唔知如果2間比較邊間值得入讀多啲呢?

回覆 雲妮寶寶 的帖子

首先睇你小朋友是邊樣性格,若果係好活躍、坐唔定,咁富強可能好啲。之後睇地區遠近,邊間近唔使坐車或行得無咁辛苦?
另若果諗住讀到K3,就可能要諗埋升小優勢,富強可能差啲,我唔太肯定,你要再search。當然若果K1會轉其他學校,升小就唔係你考慮入讀恩素。

hkcecilia 發表於 19-11-5 10:27
回覆 雲妮寶寶 的帖子

首先睇你小朋友是邊樣性格,若果係好活躍、坐唔定,咁富強可能好啲。之後睇地區遠近 ...

我想佢可以讀到K3的,請問呢2間幼稚園可以升咩小學呢?

回覆 雲妮寶寶 的帖子

呢兩間升小我不太清楚,你可試下上學校自己網站睇下有無公佈,我只知救世軍幼稚園有一套教法,但升小好似不像其他幼稚園可以升很好的小學。亞斯理好像附近有間亞斯理小學,但我唔肯定有無聯繫。若果學校網站有每年升小資料,可以作為一個參考,因每年多數啲學生都會升去個啲小學。

雲妮寶寶 發表於 19-11-4 15:22
Hello各位家長,因即將會搬去葵青區,但對該區唔太熟悉,只幫小朋友報了鄰近居所的2間幼稚園n班…

請問循 ...

我仔讀緊富強上午N,感覺一般。

hkpfkenny 發表於 19-11-17 20:45
我仔讀緊富強上午N,感覺一般。

hello, 介唔介講多少少點解感覺一般呀?thanks  (emoji)(emoji)

雲妮寶寶 發表於 19-11-17 20:51
hello, 介唔介講多少少點解感覺一般呀?thanks  (emoji)(emoji)

我去年同你一樣,心大心細唔知揀邊間,最後富強AM亞斯理PM,加上啲人話富強難入,所以揀咗富強。

其實呢間學校都唔係話唔好,我仔讀咗短短一個幾月識唱好多歌,識跳舞,仲識祈禱,學校亦都好多通告,手冊每日都會update你學啲乜要帶啲乜。

最唔好就係我仔喺學校傷過兩次,一次俾同學仔撞到隻手紅咗,一次俾同學仔抓損塊面流咗好多血。又冇乜點同我講個仔喺學校讀成點,淨係有一次話我仔情緒唔係幾穩定,返學喊,又冇叫我哋點做點教點配合。

所以我都唔知好定唔好,我係第一個小朋友讀N

雲妮寶寶 發表於 19-11-17 20:51

Anyway我仔係返得開心嘅,問佢鐘唔鐘意返學,佢都話鐘意返,問佢啲老師好唔好,佢都話好嘅

hkpfkenny 發表於 19-11-17 21:01
我去年同你一樣,心大心細唔知揀邊間,最後富強AM亞斯理PM,加上啲人話富強難入,所以揀咗富強。

其實呢 ...

多謝你咁詳細既回覆呀 (emoji)(emoji)
請問你覺得富強既同學仔係咩國藉多?
同埋你覺得富強果邊會唔會品流複雜啲?
thank you (emoji)(emoji)

雲妮寶寶 發表於 19-11-17 21:22
同埋你覺得富強果邊會唔會品流 ...

我上晝全部Local,唔見有南亞寶寶,雜又唔雜嘅,係學校出面多馬路,加上樓上係公屋,學校出面都有張貼高空擲物告示,所以返學放學要小心啲

同學仔家長有內地有本地,但都係中國籍,其他國籍暫時唔見有

其實兩間都Ok,如果自己湊,揀間近啦。讀咗唔代表一定要讀佢K

hkpfkenny 發表於 19-11-17 21:31
其實兩間都Ok,如果自己湊,揀間近啦。讀咗唔代表一定要讀佢K

多謝你既意見呀,我會考慮清楚先 (emoji)(emoji)

hkpfkenny 發表於 19-11-17 21:01

其實呢 ...

你好、想問富強n 班有冇英文堂?

carmenkcy 發表於 19-12-11 22:40
你好、想問富強n 班有冇英文堂?

冇英文堂

hkpfkenny 發表於 19-12-12 09:15
冇英文堂

謝謝回覆,想問上午班大約有幾多個學生?

carmenkcy 發表於 19-12-12 13:04

謝謝回覆,想問上午班大約有幾多個學生?

二十多個
‹ 上一主題|下一主題