用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 PGDE 問意見
go

PGDE 問意見 [複製鏈接]

<<問意見>>
我的目標是想係幼教行業發展, 但做幼兒工作要有牌,我而家係香港一間大學讀緊個特殊幼兒工作員課程,下年中畢業,可以註冊而家都做緊相關的工作, 係一間大型NGO教D SEN 小朋友,但PT如果今年報PT PGDE, 好多大學都話要現職老師先報得有無前輩可以分享一下經驗, 究竟我應該報FT/PT PGDE? 條路應該點走?? 謝謝各位!有無前輩可以分享經驗?
   4    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

PGDE應該係俾有大學學位嘅申請人
你持有大學學位未呢? 唔一定要教育

https://www.eduhk.hk/acadprog/pgde/faqs.htm
唔係教師都可以申請,不過的都聽過PGDE係好competitive,好多人爭

同其他服務人群嘅行業一樣,除左成績亦好睇重個人性格同readiness。我會建議你花時間投入做parttime ,唔好計錢,先砌靚個portfolio,俾人感覺好願意以幼教為終生職業
另外,cert都要賺返d,例如普通話水平測試、琴、樂理等;短期嘅有音樂治療、急救等(幾千蚊讀十堂八堂有張cert果d呀),無論for例今日申請或將來搵工,都有幫助

hamstero 發表於 19-11-4 11:30
我的目標是想係幼教行業發展, 但做幼兒工作要有牌,我而家係香港一間大學讀緊個特殊幼兒工作員課程,下年中 ...

如果你在海外U 畢業,可先入國際學校做teaching assistant, 邊做邊學邊讀PT PGDE.
如果你在香港既U 畢業,建議你直接申請讀FT PGDE, 一年後畢業便可註冊做幼師。

Ps: 我在hku修畢PGDE (ECE)的

好奇一問, 報幼教pgde邊間U 好? 浸大,中大, 港大定教大? 前年報名唔成功,打算今年再接再厲!
‹ 上一主題|下一主題