用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 LS小學IS中學的考慮
樓主: 964000
go

LS小學IS中學的考慮   [複製鏈接]

回覆 BCDJP 的帖子

現在才轉,會兩頭晤到岸. 一科中文己會打殘個小朋友。因為去到小學,中文己經好深,不是is小朋友可以跟到,同埋中文如不是從幼稚園開始學,唔建議Ls.

Carolnmtsui 發表於 20-7-6 08:52

現在才轉,會兩頭晤到岸. 一科中文己會打殘個小朋友。因為去到小學,中文己經好深,不 ...

小一中文應該唔太深,小朋友現k3都寫到中文短故事,應該唔落後. 日日2 小時中文補習,佢嘅程度唔差好遠吧,反而英文佢己經睇到chapter books ,對current affairs 有評價, LS 會否不鼓勵咁嘅小朋友,驚佢知得太多,難control ?

BCDJP 發表於 20-7-7 21:12
小一中文應該唔太深,小朋友現k3都寫到中文短故事,應該唔落後. 日日2 小時中文補習,佢嘅程度唔差好遠吧 ...

日日2小時中文補習你另外post還提過英文也要在外面補習。
老實說看你的期望轉番LS是比較適合,local school都有通識科都會評論時事,但你巳派位?因為都快開學。

哇,你小朋友好叻呀!你揀邊一間Ls都會好易呀。建議你可揀重閱讀的直私校,因為比較過津校和私校,津校重抄寫,課程較悶。而重閱讀的直私校,學校會引導小朋友主動去學習。

小一中文應該唔太深,小朋友現k3都寫到中文短故事,應該唔落後. 日日2 小時中文補習,佢嘅程度唔差好遠吧 ...

你打算轉邊間?本地小學個range 其實好闊差異好大,某d小學初小睇中英chapter books 好普遍,抄寫功課亦唔多,學生亦多presentation 機會

想中英皆佳要考慮,co ed

b3410 發表於 20-7-9 10:40
想中英皆佳要考慮,co ed

看自己對中英的要求,SPCC 雖然中小,很多人不知它DSE英文取5以上其實是全港數一數二最高(94%),甚至比DGS(86%)或任何津女校高。
但DSE始終是second language 課程,SPCC 考IB的都約只一半人考Eng A,而傳統IS一般是全民Eng A,再以A Level Eng作參考(比IB Eng 更深),一般LS去外國就算神校也很少人可應付,但IS不少文科生英文好的會選A level Eng.
至於SPCC中文5以上亦是全港最高,的確在local school中可堪稱中英俱佳。

‹ 上一主題|下一主題