用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 LS小學IS中學的考慮
樓主: 964000
go

LS小學IS中學的考慮  

AAATT 發表於 20-7-1 15:23
“我都好多朋友子女巳成長和畢業,全部都正正常常。” - 請問這裏是指讀的是LS or IS?

多中國人亞洲人的 I ...

中二或中三最多人出國,可能走1/4, 今天好多方法維持聯系。擔心初中識什麼人,不如想想自少有否跟孩子多傾多講,助孩子建立正確價值觀

“我都好多朋友子女巳成長和畢業,全部都正正常常。” - 請問這裏是指讀的是LS or IS?

正正常常-講緊IS
多亞洲人-咁其實大部分IS到中學都係Local多,外國人通常初中前已回國,LS插班更多數同番local玩。
同學間友誼,到時又不停會有新朋友,人來人去很正常。
But no offend 我覺得你還是不要轉IS, 因為到時實好多野擔心死你。

你所擔心嘅反叛期、毒品問題、開放思想、沉迷打機或上網,喺LS同IS都會出現,好難一概而論,每間學校都唔一様,同一間學校每個孩子都唔一樣。不如收窄範圍,搵幾間心儀嘅學校,深入了解一下。.

有同學喺屋企攪畢業party,約咗幾十個同學,講明會有酒,當中有同學未夠18歲,有同學夠18歲但唔支持同學serve酒,選擇唔參加,應該點評價呢間學校嘅學生?

如果感情好,出國讀書唔會影響友誼,我見同學放假返香港又會一齊去街,返學校參加活動都有,離開咗嘅老師一様保持聯絡。

初中係反叛期,關心佢但又唔可以煩倒佢,最好識埋佢嘅朋友。

打機、上網、時間分配,要學自律。識得有人高中仍拒絕用smart phone, 怕自己太沉迷。

其實你點解想轉IS?

heebo 發表於 20-7-1 22:28
你所擔心嘅反叛期、毒品問題、開放思想、沉迷打機或上網,喺LS同IS都會出現,好難一概而論,每間學校都唔 ...

點解依家諗 IS, 因為近來的社會事件。我想大部分 LS 現在無可避免會牽涉到政治問題。而我覺得中學生未有足夠思維去理解及討論lee d 政治問題,想避免. 想佢愉快學習。

964000 發表於 20-7-1 22:09
正正常常-講緊IS
多亞洲人-咁其實大部分IS到中學都係Local多,外國人通常初中前已回國,LS插班更多數同番l ...

ai.....你又打沉了我剛燃起幫阿仔報IS 的一團火 :)

AAATT 發表於 20-7-1 22:58
點解依家諗 IS, 因為近來的社會事件。我想大部分 LS 現在無可避免會牽涉到政治問題。而我覺得中學生未有足 ...

你講呢個問題係好嚴重吓,除非家長本身都好 hard core,否則真係好難接受。有個好熱衷本地名校的名人,都嚇到年中幫個仔轉咗IS。

不過最近風向轉,可能會收斂一些。

AAATT 發表於 20-7-1 22:58
點解依家諗 IS, 因為近來的社會事件。我想大部分 LS 現在無可避免會牽涉到政治問題。而我覺得中學生未有足 ...

同意,相信大部份LS一様,除了同學朋輩,仲有老師嘅影響,我都有朋友因這原因去年底把孩子轉IS,唔敢再等。我收過有不明團體發出的宣傳海報聲稱由IS Students 攪嘅民主論壇,海報上貼上不同IS嘅logo,學校即email 澄清與學校無關,更提家長要小心。在IS, 我個女話同學間一様會傾政治,不過會respect對方嘅看法。有CdnIS高中家長分享學校政治中立,老師不可在校內談政治、不可罷課。

由于社會運動,我身邊都有朋友k3匆匆忙忙轉入is,但小朋友唔制,要轉返原校。其實local school如家長唔谷,同讀is-樣甘開心。因為今時今日有的Ls一樣係活動教學,除了教學語言唔同和有中文功課。女兒讀kindergarten,學校中文功課每日要做40分鐘,經過二年訓練,女兒己可寫40-50字的中文週記。而英文方面,我女出面讀RWI,三年間己可睇Geornimo Stilton,寫 100 to200字,真係唔覺差過國際學校學生。揀Ls又真係為了科中文,因為中文唔係學校,單靠返補習,眼見Is學生日日補都捣唔定科中文,始終係香港生活,中文都好重要。

Carolnmtsui 發表於 20-7-4 09:08
由于社會運動,我身邊都有朋友k3匆匆忙忙轉入is,但小朋友唔制,要轉返原校。其實local school如家長唔谷, ...

幼稚園當然你覺得LS和IS的分別好像不太大,因為根本未見真章,當你子女升讀小學,日日十樣八樣功課、每星期默書小測等就會有真正的體會吧!

Carolnmtsui 發表於 20-7-4 09:08
由于社會運動,我身邊都有朋友k3匆匆忙忙轉入is,但小朋友唔制,要轉返原校。其實local school如家長唔谷, ...

本地學制英文是2nd language,IS 係 1st language,不同水平唔知如何比較?如果努力學習,日常工作2nd language 都寫得講得明白嘅,但大部分人唔會係去到好水平

回覆 poonseelai 的帖子

係,所以我會揀有基础中文能力,才轉is,因為身邊朋友女兒讀is,她係準備在外國生活,她父母都係準備退休去陪她一起定居。

Carolnmtsui 發表於 20-7-4 14:40
回覆 poonseelai 的帖子

係,所以我會揀有基础中文能力,才轉is,因為身邊朋友女兒讀is,她係準備在外國生 ...

選擇IS不只是因為語言,而是整體學習模式的不同。況且何謂掌握基礎中文能力呢?
我見好多香港人讀完中學,D中文都好差。

回覆 Carolnmtsui 的帖子

Local名幼谷得行,5歲時的英文比IS或native好,有乜出奇?我女當年讀K2和幾個同學去考Cambridge,大家都係滿盾,果時佢地如果鬥串字,一定贏native的小朋友,但這個比較有乜意思呢

回覆 Radiomama 的帖子

現在有的私校的教學模式同國際學校一樣甘生動活潑。朋友女女讀緊,小朋友係通過閱讀學習中,英文,每日返學也很開心。中文不是由細學起,小朋友多數都抗拒中文。
英文口音如有學Phonics,口音也唔會差。
基础中文能力即昰小學程度的中文,會睇中文報紙,寫下中文信函,能講會聽。
如在本地生活Y7先轉is,應該是最適合。

Carolnmtsui 發表於 20-7-5 10:38
回覆 Radiomama 的帖子

現在有的私校的教學模式同國際學校一樣甘生動活潑。朋友女女讀緊,小朋友係通過閱 ...

現在IS不少也有重視中文,你說的會講會寫一般中文信函的能力絕對沒問題,很多人以為什麼Year 7才轉IS以為可學多些中文,其實根本IS的精髓是在幼稚園至小學的思維,絶不只是活動教學和英文,更何況就算top LS如dgs因始終first lanuage不是英文,口音也有很大分別。

回覆 Moonlight819 的帖子

我以前也好緊張英文口音,不過認真唸,世界上甘多國家人講英文,他們也有唔同accent,好似又唔係好大影響。中文is學生要去到中學先有人達到這種基础能力,而就算有呢的能力,到了大學他們也唔會再持繼看中文小說。
Ls學生有基础中文,轉去is,他們會繼續看中文書學習中文,是可以做到中英文都好。

Jane1983 發表於 20-7-2 06:37
你講呢個問題係好嚴重吓,除非家長本身都好 hard core,否則真係好難接受。有個好熱衷本地名校的名人,都 ...
(不過最近風向轉,可能會收斂一些。)

我覺得起碼要5年,LS先會開始轉風氣,未來一段時間,IS穩陣好多。

口音其實吾重要,最緊要係可以流利溝通到。我以前英國工作數年,同事五湖四海,就算英國本土人也有好多吾同accent, 我哋會成日由吾同accent估下佢邊度尼。反而可唔可以 catch 到吾同accent 英文緊要d。

回覆 lovebb2 的帖子

希望最起碼會收斂。

回覆 964000 的帖子

十分認同IS 好處, 小朋友視野曠闊, 思考能力訓練很好, team work 好, 唯一的問題是補中文補得辛苦. 現在初小考慮要否轉去LS為較好中文環境. 本身的IS 可以直升, 都有名氣, 如果轉了本地都驚中學入吾反,同擔心只死讀書, 吾識變通及吾夠aggressive, 但吾轉中文一定不太好. 學費貴. 小朋友英文是很native, 應該不會變差, 另外有很多課外活動, 想繼續, 去到LS 是否要放棄因為要做功課