用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 LS小學IS中學的考慮
樓主: 964000
go

LS小學IS中學的考慮  

如果幼稚園是國際學校,小學又有幸考入本地的神校,諗唔諗得過?慳幾年學費都好

可能高中去boarding school, 或中學轉返國際學校

pc228 發表於 19-11-5 12:19
如果幼稚園是國際學校,小學又有幸考入本地的神校,諗唔諗得過?慳幾年學費都好

可能高中去boarding sch ...

祝你考到。

聽過有人咁做,不過真係喜歡IS的,應該未必會target local 神校,因為是兩種完全截然不同的生活。
各人不同考慮,自己睇自己家庭和小孩的需要。

有沒有聽聞轉到local 後小孩適應如何?thanks for your reply!

pc228 發表於 19-11-5 13:46
有沒有聽聞轉到local 後小孩適應如何?thanks for your reply!

係呢度好多其他帖睇到
好多由IS轉去Ls既 最後都適應唔到 返IS

我無經驗 但神校一定谷 我都想像到由好happy learning to谷 有幾難適應

細佬Bebe 發表於 19-11-5 14:02
係呢度好多其他帖睇到

如果只係由國際幼稚園轉去神校讀小一,適應應該還可,小朋友始終細
最主要係中文能唔能夠catch up到

越大越返唔到轉頭

細佬Bebe 發表於 19-11-5 14:02
係呢度好多其他帖睇到

朋友孩子是一個例子,孩子小學活動教學(之後學校認證為ib school), 中一考入名女校,唔適應教法,孩子由樂於發問变得沉默,因在堂上舉手發問和主動回答問題,会被視作異類。中三轉回ib school, 如魚得水,考獲滿分留港讀醫。

讀本地私校,學費加私補,都唔係平。錢會省到,但未必係想像中多。當然,如果你讀IS又喪補,咁係另一回事。

暫時我小朋友轉IS,適應的好快。反而我自己一時轉唔到
無論學業,朋友,課外活動,都適應到。而且多了自己時間,可以無壓力下閱讀,學自己想學的網課,做自己喜歡的運動,全家最開心就係佢。

b3410 發表於 19-11-5 16:21
暫時我小朋友轉IS,適應的好快。反而我自己一時轉唔到
無論學業,朋友,課外活動,都適應到。而且 ...

哈哈 咁就好 俾一個快樂童年佢 點都好過全家佢最唔開心!

Jane1983 發表於 19-11-5 15:24
讀本地私校,學費加私補,都唔係平。錢會省到,但未必係想像中多。當然,如果你讀IS又喪補,咁係另一回事。 ...

神校啲補習費好多人都月駛過萬
我聽到都呆左

有經濟能力既父母 仲會請net返家一對一教英文

回覆 細佬Bebe 的帖子

好多時候,家長有閒錢就會用係仔女身上,唔係交學費,就係補習、學體藝、旅行、買奢侈品。
不過神校英文叻果d,唔少係屋企有接近native speaking的家長,唔係靠學校的。

朋友女兒自小學開始讀DGS, 現在中學(最top那班)但我聽她說英文離native還有不少距離。

回覆 Moonlight819 的帖子

完全認同。

其實之前我都有爭扎過LS 或是IS, 坊間都有唔同意見, 但最後似中覺得由小到大同一文化學習會比教好,
似中生在香港,唔多唔少好多家長會覺得無功課無外補好似學唔到野咁。亦比人唔夠快落後, 但入左year 1 國際後我又另一種睇會。
其實IS 只係著重係另一方(如合作精神,
閱讀,
探究, 解困)
都做得好好,
IS學校眼見亦不是hea, 每星期都有郵件比家長知道學習情況, 學校亦時常更新資料比家長知有什麼活動。所有有感家校在行政上都做得幾好
其實如淨講要求孩子一早就學術成績奪目, 我覺LS係咁操練都可以, 但我覺如上IS 家長, 不是要這些, 是想孩子在校身心成長重要性,培養到良好學習心態外,
有個人見解同創造能力, 社交亙動‧到左中學到IBDP 戰場上, 孩子有了堅固良好心態,對他們再在學術奮鬥自然好大幫助‧

PS : 是新手媽媽個人見解, 有可不對請指點‧

我諗大部份讀神校嘅家長同學生,同讀IS嘅家長同學生,係有截然不同嘅心態、生活模式、追求目標,如果真心喜歡神校 / IS 教學理念,根本唔會鍾意另外嗰樣。

我對IS了解未夠深入,但最近積極去過一啲school tour,感覺上有啲學校只係用外國課程,但偏向想滿足一啲較chur 嘅家長(成績為本、不能放棄中文 etc)。呢啲感覺上唔係真正IS,可能讀呢啲學校嘅家長就會有 「有神校收就會好高興」嘅諗法。

多謝分享

melobi12 發表於 19-11-6 17:40
我諗大部份讀神校嘅家長同學生,同讀IS嘅家長同學生,係有截然不同嘅心態、生活模式、追求目標,如果真心 ...
神校/IS唔矛盾喎,都有家長子女讀兩種。我覺得主要考慮小朋友性格和學習方法,如同讀IB還是DSE,冇絕對。至於心態,目標,生活方式,取決於家長多D

回覆 melobi12 的帖子

每年grade 7 mass intake,都有唔少果幾間所謂神校會轉過熱門IS,所以兩者無衝突。
我以前會有d好奇讀local讀得叻果批,轉去IS會繼續叻,定係會受害於傳統小學的訓練,窒礙佢的發展。不過小朋友成長太多moving part,好難有定論。

回覆樓主:

或者係我了解未夠深。

我身邊有target 入神校嘅家長,幼稚園前已經發緊功,學好多嘢攞證書、考試升級,目標為本。默書寫字寫錯左,阿媽會鬧。

而身邊一啲外國長大/expat 嘅家長,小朋友讀IS,佢去踢波係為左踢波、學團隊精神,學彈琴係為左學識彈琴、欣賞音樂,唔係為證書。作文串錯字,拼音啱喎冇所謂啦。所以我以為比較國際化嘅IS嘅家長都係咁嘅心態。

我唔係話讀神校轉唔到去IS (或調返轉),只係從我表面認知,以為大家內心追求嘅嘢係有唔同。可能真係我誤會左。