用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 LS小學IS中學的考慮
樓主: 964000
go

LS小學IS中學的考慮   [複製鏈接]

mandy_ng207 發表於 19-11-4 18:49

呢個係非常理想化嘅假設,如果做得到當然好啦。但現實 ...

「其實能夠做到小朋友唔抗拒中文已經好好,而關鍵就係屋企一定要有個人完全唔會講英文!」

咁係咪
1)個個人明白英文 都要迫小孩用中文表達?
定還是
2)個個人明英文 聽得明 但每次都用中文引導返小朋友 用中文講返意思出泥? 每次都堅持小朋友用中文同佢講野?

gloriamarcus 發表於 19-11-4 15:52
回覆 964000 的帖子

想請教下我家小朋友上國際Year 1了. 身邊都好多朋友一直問擔唔擔心中文‧ 明白針無兩 ...

My kid is now in pre-kindergarten stage.  II am also worried about his chinese proficiency.  What I plan to do is:

1) send him to a bilingual school. I need the school as a partner to push the learning of Chinese.

2) dedicate one of the parents to only talk in chinese (Cantonese) to him .  I am happy that my kid speak in mandarin, instead of Cantonese, in response.  That’s what he will be learning in school.

As long as he can understand Cantonese, I am ok he only speaks mandarin.  

As for chinese reading, I am still planning about the methods.  Maybe finding some really interesting story books to lure his chinese reading interests?

細佬Bebe 發表於 19-11-4 19:39
「其實能夠做到小朋友唔抗拒中文已經好好,而關鍵就係屋企一定要有個人完全唔會講英文!」

咁係咪

兩個方法都可以,方法2係比較花時間,好難次次都做到。現實就係小朋友講嘢好多時中英夾雜,咁就係答佢嘅時候教返佢嗰句英文嘅中文應該係乜例如佢會講plaster,我就話膠布

細佬Bebe 發表於 19-11-4 19:37
By “non-selective”, u mean esf doesn’t select which student to take IBDP? Cox every student is e ...

no, I only said they are non selective when taking k1 and y1 student. those students may stay in esf all the way through year 13.

964000 發表於 19-11-4 08:20
有些人會覺得小學LS中學IS is getting the best of both worlds, 但我覺得除了方便學中文,選學校還有很多 ...

樓主 你呢個分享帖 確係不可多得同有深度!非常感激!

我都曾經想過先LS後出國之路,但我去左幾個IS既school tour再係呢度不停刨文之後就已完全放棄呢個想法

因為
1)係語言黃金期既English learning (way more than a native accent which is not that important to me)
2)大腦係玩樂同發問中得到既刺激
3)培養閱讀興趣
4)適齡教育 而唔係早期knowledge drilling 等

都係我最後選擇左IS既原因

全靠呢度既IS家長 包括樓主!
今日見到樓主咁用心開一個post泥分享自己對因為學中文而揀LS咁critical issue既睇法非常支持!  呢個版有不吝啬分享既家長 真係好好!

mandy_ng207 發表於 19-11-4 19:51
兩個方法都可以,方法2係比較花時間,好難次次都做到。現實就係小朋友講嘢好多時中英夾雜,咁就係答佢嘅時 ...

明白 大家一齊努力!

希望而家好多IS家長一齊努力 對小朋友同儕間都形成一個 係家講中文 或識中文 係好平常既事!

nkd 發表於 19-11-4 17:31
那麼,學校要求怎樣的LS學生才可過關呢?LS插班成功率非常低?

咁又唔会, EK 不時有家長話孩子成功轉入IS, 有些認為無难度,亦識人用一年時間努力補英文插入2年班

細佬Bebe 發表於 19-11-4 19:39

咁係咪

我覺得一早先入一條龍IS幼稚園,一入了K1家中就轉中文台,五歲後會難轉

gloriamarcus 發表於 19-11-4 15:52
回覆 964000 的帖子

想請教下我家小朋友上國際Year 1了. 身邊都好多朋友一直問擔唔擔心中文‧ 明白針無兩 ...

愈早愈好,入了一條龍K1就開始

回覆樓主:

我外補中文是上廣東話堂的,比較容易,及方便自己教,學校的中文課當用來學PTH。

964000 發表於 19-11-4 22:27
另外我外補中文是上廣東話堂的,local school 巳証實了廣教中更有效率,而且這樣可配合我可以用廣東話伴讀 ...

點樣證實廣教中有效率啲?係咪建基於廣東話係母語?

細佬Bebe 發表於 19-11-4 23:09
點樣證實廣教中有效率啲?係咪建基於廣東話係母語?

Rephrase: 主要是沒有語境配合,廣東話學會容易一些,聽得多易入腦

964000 發表於 19-11-4 22:10
愈早愈好,我地K1入了一條龍IS家中就即轉中文台,自己教認字,K2開始外面上堂,現在主要伴讀中文書,暫時 ...
小朋友BB時我憺心佢長大唔同我講中文,所以一開始BB時都係用廣東話, 宜家IS kinder 讀左一年,相反我憺心佢唔識英文。

回覆 細佬Bebe 的帖子

普通話唔係小朋友母語, 普教中如同用外語學中文, 隔多重山.

學中文應該用廣東話或普通話,繁體或簡體,一直都是熱門議題。其實都要看學校的要求和小朋友家中的支援,如果學校學得簡單,我諗用廣東話係屋企學係適合嘅,學校咪當興趣班囉。但如果學校要求高,例如有中文默書,咁屋企都至少要有人用普通話教佢中文,陪佢溫默書啦。

peter1 發表於 19-11-5 00:13
小朋友BB時我憺心佢長大唔同我講中文,所以一開始BB時都係用廣東話, 宜家IS kinder 讀左一年,相反我憺心 ...

點解,學校語境不夠嗎?你可以微調,例如一半時間中文,一半英文。

nkd 發表於 19-11-4 17:31
那麼,學校要求怎樣的LS學生才可過關呢?LS插班成功率非常低?

識人一次過插到兩姐弟入IS,

Case 1: 先收細佬,家姐後來有sibling priority 入。呢位媽媽話因為細佬插lower form, 面試要求低啲,所以細佬易入啲。

Case 2: 先收家姐,細佬後來有sibling priority 入。 呢位媽媽話因為家姐英文好,高form 又多位啲,所以家姐易入啲。

兩對小姐弟都係初小,插入時都係大嘅小四細嘅小二,但插不同學校。

易唔易插班,有時都講運數,當然小朋友英文都唔可以差,以上兩個case waiting 嗰位小朋友都已pass exam, 只係無位,要靠 sibling priority 先等到

muimui2 發表於 19-11-5 11:47
識人一次過插到兩姐弟入IS,

Case 1: 先收細佬,家姐後來有sibling priority 入。呢位媽媽話因為細佬插lo ...

Thanks.

mandy_ng207 發表於 19-11-4 18:49

呢個係非常理想化嘅假設,如果做得到當然好啦。但現實 ...

其實我都好矛盾,小朋友未入K 驚佢唔識英文去面試,所以父母一齊轉channel 同佢講英文。
到小朋友入左K1,見佢抗拒中文故事書,嚇到我地即刻又講返廣東話... 初時佢發脾氣要我地講返英文,但好堅持左1個月左右佢慢慢接受,最近中文係突飛猛進。於是又諗「死啦會唔會搞到出年考小學時英文唔達標 ga...............」

不過理論上如果已經入埋小學,英文真係唔擔心,係應該全力推中文,話之佢抗議定唔敢講,堅持返三兩個月佢會接受到。

964000 發表於 19-11-4 23:38
Rephrase: 普教中未証實有優勢。其實主要是沒有語境配合,我只是直覺覺得,用熟悉的廣東話學會容易一些, ...
贊同。學語言最緊要有機會練習﹐o係香港始終係講廣東話機會多,小朋友學左普通話,出到街未必應用到,冇機會練習,亦好大機會搞到冇心機學。
‹ 上一主題|下一主題