用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 LS小學IS中學的考慮
go

LS小學IS中學的考慮   [複製鏈接]

有些人會覺得小學LS中學IS is getting the best of both worlds, 但我覺得除了方便學中文,選學校還有很多考慮:

1.IS幼稚園小學的學習經歷比較開放人性化,例如他們可躺在課室地上看書,書桌是white board可以直接在上面寫字,校服幾時長褲短裙是家長自己決定,家長日老師是見埋學生一起set target; 通告是send email 和上校網,漏看是自己責任跟本不用簽通告交來交去;小息會比個地方你去「跑」,不愛跑的可以去另一地方你畫畫玩board game ;坐不定的上堂舉手行個圈是可以的。

2. 性格文化視野自少形成,IS幼小會教WW2 100週年,今年是Berlin wall fall 30週年,他們會慶祝世界各地節日。IS小學不著重競爭文化,看出他們是很用心培養這一點,你拿了個大奬他們不會捧你上天又要登學校報告甚麼,sports day老師強調大家要support 跑得慢的同學,仲教埋佢地點安慰輸左的同學,一般IS小朋友是發自內心比較寬心少比較。

3. 語言方面,要達致真正雙語native (聽講),要六歲前有足夠immersion。先LS後IS, 除非你家中有native speaker , 否則到中學才轉IS/出國,一般英語口音/用字和語速都仍會聽出有分別,因為口部肌肉已形成。另外,用第一語言學英語和第二語言學亦不止深淺的分別,不贅。

4.最後,如希望小朋友自少多接觸不同國籍人士及文化,IS幼稚園小學才最多機會,因為外籍人士很多中學便會回國,另外在青少年階段打入人地圏子亦不易,LS中學插班的通常亦主要同番LS/local 學生玩。

所以LS小學IS中學,要考慮自己想要甚麼,會miss了甚麼,因為miss了東西的人不會知道自己miss了。
至於IS學中文,是另一議題,太長有機再談。

37    0    1    0

多謝分享

多謝分享看法!

回覆樓主:

謝謝你的分享

回覆樓主:

多謝分享。

由LS角度睇。中學先去會擔心英文水平追唔上或者cultural shock. 有心轉嘅一直在本地學校維持國際學校英文水平都唔要下不少苦功。我身邊朋友中學轉國際果制果啲學術水平都係偏高的。

由IS角度看,中學可能已經走咗不少原來的學生。中學多咗一啲學術派的本地新血,無疑又係一種cultural shock.

隨著越來越多人“跳船”,相信IS的生態也有一定有改變。尤其是PIS

Lalaji 發表於 19-11-4 11:18
多謝分享。

由LS角度睇。中學先去會擔心英文水平追唔上或者cultural shock. 有心轉嘅一直在本地學校維持國 ...

我見大部份IB schools ,考ibdp 的時候,都剩下很少人。我明白中學開始有人出國留學,我也相信香港的IS 係冇篩選學生唔俾考IB ,當然我知道有少數學校有BTec 之類。我想講嘅係,係咪中學(year 8以上),其實都有唔少vacancy ? 只係學校唔想fill up vacancy 如果applicants 未達certain criteria for IB education or English standard ?

有冇中學的家長可以引證吓?

貝珠 發表於 19-11-4 13:05
我見大部份IB schools ,考ibdp 的時候,都剩下很少人。我明白中學開始有人出國留學,我也相信香港的IS 係 ...

但我見ESF, CIS, GSIS, CDNIS , RC等都不少人剩低考IBDP啊,望落數字都應該起碼有七成。另外學校風氣及那年公報的IB成績也可能會有影響,一般愈多人走,其他同學見到又會愈想走,形成一個巡環。

貝珠 發表於 19-11-4 13:05
我見大部份IB schools ,考ibdp 的時候,都剩下很少人。我明白中學開始有人出國留學,我也相信香港的IS 係 ...

我孩子ib school, 申請插班小學也要附合要求,幾年前聽小學校長講過,LS 在學校英文取高分亦未必收,主要係學習模式差異,記得会要求學生作文,類似每年ISA的形式

964000 發表於 19-11-4 13:45
但我見ESF, CIS, GSIS, CDNIS , RC等都不少人剩低考IBDP啊,望落數字都應該起碼有七成。另外學校風氣及那 ...

其實大家點睇學校師资同資源對考生ib成績的關係。

我自己以前考會考,只知做past papers, 熟知syllabus考乜同marking scheme就可以。學校主要係朋辈影響學習氣氛。成績主要靠自己同外補。

ib又係點呢?

我咁問係因為見多咗新校到港,完全冇track record。但又講到師資同配套好好咁。我唔敢用local果套套在is 上,想聽下大家經驗分享

Lalaji 發表於 19-11-4 11:18
多謝分享。

由LS角度睇。中學先去會擔心英文水平追唔上或者cultural shock. 有心轉嘅一直在本地學校維持國 ...

是的,始終一分耕耘一分收穫,到中學是另外一個世界
不過叫做有空間給你決定想幾時發力及發甚麼力,不用為找學校而學甚麼,及不用搞升小及升中。

Lalaji 發表於 19-11-4 14:13
其實大家點睇學校師资同資源對考生ib成績的關係。

我自己以前考會考,只知做past papers, 熟知syllabus考 ...

我都好想知 呢方面既資訊比較少

回覆 964000 的帖子

想請教下我家小朋友上國際Year 1了. 身邊都好多朋友一直問擔唔擔心中文‧ 明白針無兩頭利‧ 英文水評老師評為已接近native, 不用擔心。但在想中文是否要早早培養? 有什麼方法提升, 是否要搵外補中文老師再教嗎?  

細佬Bebe 發表於 19-11-4 15:32
我都好想知 呢方面既資訊比較少

以Esf為例,講明non selective. 你早報,又好彩抽到好簽入到,英文係唯一screen人的基準。同本地過五關斬六將好大分別。但ib成績end up又好好。唔通真係只要老師教得好,日後公開考試就考得好?

記得係另外post有家長提過考ib好的亦好多你原校生而非中途插班的本地學霸。排除了ib成績好係“外援”的可能性。

如果係真, 呢個picture 真係好promising. 而ib track record 係咪成為選校好重要的因素?

964000 發表於 19-11-4 08:20
有些人會覺得小學LS中學IS is getting the best of both worlds, 但我覺得除了方便學中文,選學校還有很多 ...

多謝分享。

//語言方面,要達致真正雙語native (聽講),要六歲前有足夠immersion。//

即是,國際幼稚園相當重要。

poonseelai 發表於 19-11-4 13:48
我孩子ib school, 申請插班小學也要附合要求,幾年前聽小學校長講過,LS 在學校英文取高分亦未必收,主要 ...
那麼,學校要求怎樣的LS學生才可過關呢?LS插班成功率非常低?

gloriamarcus 發表於 19-11-4 15:52

想請教下我家小朋友上國際Year 1了. 身邊都好多朋友一直問擔唔擔心中文‧ 明白針無兩 ...

既然英文已經上軌道,又入左小學了,俾我o既話我一定大大力o係屋企推動中文o既運用。父母講中文、卡通片睇中文、多睇有趣o既中文書,去飲茶認下點心紙啲中文字、去街睇下路牌同招牌,去下社區中心興趣班同多啲local school 小朋友玩,唔好俾小朋友抗拒中文呀。
通常o係外國長大o既人,本身有英文基礎,如果中文好o既都係迷上台灣/香港電視、識到來自香港/台灣/內地朋友然後耳濡目染係咁講中文 (咁當然對方就係o係外地住左10年英文都唔會變好),亦識得有人憑住初級程度o既中文,因為o係屋企無所事事所以多年嚟睇晒媽咪o係屋企o個200本亦舒小說而最後中文都幾唔錯。

所以我覺得最緊要令小朋友有興趣運用中文,學起上自然事半功倍。Year 1 都緊緊未算遲呀,快啲行動啦。

回覆 melobi12 的帖子

多謝你意見呀, 其實小兒聽同睇中文都唔抗拒,但一去到要寫,就萬般不願‧ 是否寫方面會隨著年齡有改變? 不用著急‧  

melobi12 發表於 19-11-4 17:49
既然英文已經上軌道,又入左小學了,俾我o既話我一定大大力o係屋企推動中文o既運用。父母講中文、卡通片睇 ...

呢個係非常理想化嘅假設,如果做得到當然好啦。但現實係,如果小朋友英文已經native, 佢中文明顯冇咁叻嘅時候,佢真係會比較害怕用中文表達自己。我仔試過因為唔識講grey嘅中文,而對住個看更啞口無言,然後偷偷地問我grey嘅中文係乜嘢,佢先敢同個看更講佢對鞋係乜嘢顏色。其實能夠做到小朋友唔抗拒中文已經好好,而關鍵就係屋企一定要有個人完全唔會講英文!

gloriamarcus 發表於 19-11-4 15:52

想請教下我家小朋友上國際Year 1了. 身邊都好多朋友一直問擔唔擔心中文‧ 明白針無兩 ...

Non bilingual IS?

To my fds experience, Chinese tutoring would not help much.

Lalaji 發表於 19-11-4 15:52
以Esf為例,講明non selective. 你早報,又好彩抽到好簽入到,英文係唯一screen人的基準。同本地過五關斬 ...

By “non-selective”, u mean esf doesn’t select which student to take IBDP? Cox every student is eligible for taking IBDP at years 12 and 13?

Do you mean they just screen students intake by assessing their English proficiency?  

Is the above what you mean?

I am not so sure about that.  Does esf test maths and science when one applies for a place for year 2 onwards ?
‹ 上一主題|下一主題